Celebrul fin al lui Virgil Măgureanu, omul de afaceri Răzvan Petrovici, implicat în scandalul OffshoreLeaks, a fost vizat, ieri, de percheziţii de amploare ale poliţiştilor de la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliției Române, într-un dosar de evaziune fiscală, au precizat, pentru Evenimentul zilei, surse judiciare. În acest dosar, coordonat de un procuror de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, achetatorii susţin că ruda fostului director al Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi fiul fostului preşedinte al CEC, Camenco Petrovici – condamnat în dosarul FNI şi decedat în septembrie 2005 – ar fi înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de servicii, în valoare de peste 24 de milioane de lei, echivalentul a peste 5,3 milioane de euro, în perioada ianuarie 2008 – decembrie 2013. În acest mod, afaceristul ar fi fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 5, 1 milioane lei, adică peste 1,3 milioane de euro, reprezentând impozit pe profit datorat şi TVA dedus ilegal.

Rambursare dubioasă

Percheziţiile de ieri, neau dezvăluit surse judiciare, au vizat documentele aflate la şase locaţii, locuințe, sediile sociale şi la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale aflate sub controlul lui Răzvan Petrovici. Implicit casa omului de afaceri a fost percheziţionată. Dosarul ar fi fost înregistrat de la o tentativă de rambursare ilegală de TVA de peste 850.000 de lei. Poliţiştii de la Economic au descoperit că administratorul societăţii care a cerut rambursarea, Răzvan Petrovici, ar fi înregistrat în contabilitate achiziţii fictive de servicii, în valoare de peste 24.000.000 de lei. Astfel, ar fi fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 5.100.000 de lei, reprezentând impozit pe profit datorat şi TVA dedus ilegal. Rambursarea de TVA intrată în atenţia oamenilor legii, Petrovici ar fi cerut-o prin intermediul unei alte societăţi controlate de finul lui Virgil Măgureanu, în baza unei operaţiuni comerciale fictive. La percheziţiile de ieri au participat inclusiv criminaliști, pe lângă luptători ai Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Afaceri dubioase cu familia Geoană

Numele lui Răzvan Petrovici apare într-o tranzacţie dubioasă încheiată în anul 2006, atunci afaceristul controla lanţul de magazine Univers’all. Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţii scria, în anul 2013, că o firma condusă de taiwanezul Hsin Chi Su şi înregistrată într-un paradis financiar, CompassView Holdings, a cumpărat pentru 3,6 milioane de euro Dacia Real Estate SRL, al cărei administrator era Răzvan Petrovici. Atunci, EVZ a scris că firma CompassView Holdings a cumpărat societatea de la Dominic Pan Meghea, verişorul Mihaelei Geoană şi fiul Chiratei Meghea, naşa de cununie a soţilor Mihaela şi Mircea Geoană.