Investiții uriașe în infrastructura energetică. Nicolae Ciucă, despre banii alocați pentru mărirea capacității de producție a energiei electrice

Investiții uriașe în infrastructura energetică. Nicolae Ciucă, despre banii alocați pentru mărirea capacității de producție a energiei electriceSursa foto: Dreamstime.com

Premierul Nicolae Ciucă a deschis ședința de Guvern cu un anunț important cu privire la sumele care vor fi alocate în dezvoltarea infrastructurii energiei electrice prin Programul de Modernizare.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, miercuri, în ședința de Guvern, că se vor aloca sume mari de bani în infrastructura de transport energetic. Mai exact, liderul PNL a declarat că va aloca prin Programul de Modernizare aproximativ 500 de milioane de euro pentru a fi investiți în infrastructura de transport energetic.

Sume mari pentru mărirea capacității de producție a energiei electrice

De asemenea, premierul României a mai spus că pentru programul de producere a energie electrice, în deosebi a energie verzi, se vor aloca 1,4 miliarde de euro.

„Legat de Planul Național de Redresare și Reziliență, un alt aspect este cel reprezentat de programul RePowerEU. Astăzi avem în analiză un memorandum prin care asigurăm punerea în transparență a proiectelor prin care vom urmări ca la nivelul infrastructurii de transport a energiei, dar și la nivelul producerii energiei și îndeosebi a energiei verzi, vor fi proiecte care vor beneficia de 1,4 miliarde de euro, bani care sunt complementari programelor deja aflate în desfășurare - aici doresc să menționez că am aprobat, cu puțin timp în urmă, prin programul de modernizare, aproximativ 500 milioane euro care vor fi investiți în infrastructura de transport energetic.

Trebuie să fac mențiunea că sunt în derulare o serie întreagă de proiecte prin care se diversifică și se mărește capacitatea de producție a energiei electrice, iar toate acestea pot avea o finalitate doar dacă reușim să aliniem și capacitatea de transport a energiei. Ca atare, există o corelare între Ministerul Energiei, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, pentru că, și prin Ministerul Mediului, se desfășoară proiecte de finanțare a producerii energiei verzi. Este absolut necesar și cer celor trei miniștri să se coordoneze permanent, astfel încât să putem să folosim în mod judicios banii din toate aceste surse de finanțare. Este nevoie să vedem care este impactul și care sunt  efectele atât în infrastructura de transport, cât și în cea de producere a energiei”, a spus premierul în ședința de Guvern.

Ministrul Marcel Boloș aşteaptă să prezinte raportul final Comisiei Europene

Şi continuă: „Domnule ministru Boloș, dacă puteți să ne dați detalii despre toate aceste demersuri pe care le-ați întreprins și vreau, totodată, să vă mulțumesc pentru eforturile pe care le-aţi depus astfel încât să putem să ne coordonăm cât se poate de eficient atât între ministerele care au atribuţii în acest sens, cât şi cu staff-ul tehnic al Comisiei”.

Ministrul Ioan-Marcel Boloș a declarat în aceeași şedinţă de Guvern că structura investițiilor privește atât infrastructura de transport a energiei electrice cât şi a gazelor naturale.

„Avem această propunere pentru a pune în consultare publică investițiile pe care le avem gândite prin capitolul Repower EU, iar structura investițiilor privește infrastructura de transport a energiei electrice și a gazelor naturale, cu o serie de măsuri care se referă la investiții verzi, care au componentă de investiție verde.

Dacă ne veți mandata, noi vom scoate în consultare publică capitolul de investiții, urmând ca după aceste consultări şi dezbateri să avem Memorandumul final, şi să ne mandatați pentru a continua negocierile mai apoi cu Comisia Europeană”, a declarat Ioan Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, potrivit gov.ro.