Investiţii de milioane în hotelurile de la mare

Investiţii de milioane în hotelurile de la mare

Proprietarii renovează imobilele, pun aer condiţionat, construiesc piscine şi schimbă şezlongurile, sperând că vor obţine mai multe stele.

Litoralul românesc va avea camere mai curate, proaspăt renovate, cu aer condiţionat, mai multe piscine şi şezlonguri mai moderne. Cel puţin asta promit hotelierii, care pregătesc, până în sezonul următor, investiţii de sute de mii de euro în spaţiile de cazare existente şi în crearea unor noi facilităţi.

În timp ce unii vor doar să îmbunătăţească, pe alocuri, condiţiile existente, alţii speră să treacă la un nivel de clasificare mai bun. Planurile includ, în multe cazuri şi construirea unor săli de conferinţă, care să-i atragă pe oamenii de afaceri să-şi organizeze evenimentele la mare, la capetele de sezon.

Investiţii între 300.000 şi 700.000 de euro de hotel

Nici nu s-a terminat bine perioada „Litoralul pentru toţi“ că o parte dintre hoteluri şi-au închis porţile până anul viitor. Managerii au terminat deja planurile de dezvoltare, şi cei mai grăbiţi au şi demarat lucrările.

Sumele disponibile pentru noile schimbări pornesc de la 300.000 de euro şi ajung până la 700.000 de euro pentru fiecare structură de cazare şi provin atât din surse proprii, cât şi din credite bancare.

Hotelierii şi-au ales ca priorităţi renovarea generală, schimbarea mobilierului, modernizarea faţadei şi introducerea climatizării centralizate. „Vrem să facem două piscine în curte şi să cumpărăm copertine speciale pentru terasă, care se strâng la furtună“, spune Nicolae Bucovală, proprietarul Hotelului Tomis (3*) din Mamaia. La Dorna (3*) se modernizează restaurantul, în timp ce la Ovidiu (2*) se lucrează pe mai multe planuri, din care fac parte şi o firmă luminoasă. „Am început să punem sisteme de aer condiţionat în toate camerele. Sperăm să terminăm până pe 20 aprilie, ca să deschidem hotelul pe 1 Mai“, afirmă Raiciu Stere, proprietarul de la Ovidiu.

Mai multe hoteluri de trei şi patru stele În mai multe staţiuni din sudul litoralului, unii hotelieri investesc masiv şi speră să obţină mai multe stele. „Schimbăm lifturile şi sistemul de iluminat, introducem cartele de acces în camere şi instalăm încălzire centralizată. Vrem să trecem de la două la trei stele şi, de ce nu, chiar la patru“, îşi dezvăluie planurile proprietarul de la Olimpic (2*) din Jupiter.

Şi THR Marea Neagră, deţinătorul a circa 12.000 de locuri de cazare de pe litoral, are planuri mari, ce includ şi dezvoltarea unor servicii conexe. „Reabilităm complexul «Bran-Brad- Bega» din Eforie Nord şi Cleopatra, din Saturn.

Cele 740 de locuri de cazare din ambele hoteluri vor funcţiona anul viitor la categoria de patru stele“, declară Linica Stan, preşedintele THR Marea Neagră. Potrivit acesteia, vor intra în proces de modernizare şi alte spaţii de cazare de două stele, astfel încât, în 2009, jumătate din capacitatea de cazare să fie de trei şi patru stele. În plus, THR va înfiinţa o spălătorie şi o centrală pentru încălzirea apei menajere.

OBIECTIV Mai mulţi turişti din segmentul business

O ţintă importantă pentru hotelieri sunt sălile de conferinţă. „Anul acesta finalizăm lucrările la cele cinci săli pe care le-am început anul trecut. Sperăm astfel să avem mai multă activitate, mai ales la începutul şi la finele sezonului“, explică Ciprian Constantinescu, de la Delta (3*), din Jupiter. De aceeaşi părere sunt şi proprietarii hotelurilor Olimpic (Jupiter) şi Dorna (Mamaia), care construiesc spaţii noi sau modernizează sălile existente. Cei care au în dotare astfel de facilităţi încearcă deja să atragă noi clienţi. „Ar fi excelent dacă am reuşi să aducem pe litoral măcar 5% din numărul de evenimente ce se organizează toamna pe Valea Prahovei“, remarcă Gheorghe Enciu, managerul Hotelului Vega (5*), recent deschis după renovare.

Turiştii vor plăti pe litoral în sezonul următor aceleaşi preţuri la cazare ca şi anul acesta, aşa cum au anunţat hotelierii în cadrul Bursei Litoral 2009. Astfel, pentru o săptă mână de cazare cu mic dejun, ei vor plăti, în plin sezon, circa 771 de lei la un hotel de două stele din Mamaia şi 593 de lei pentru aceleaş i condiţii la Saturn. În cazul spaţiilor de cazare de trei stele, preţurile au crescut cu circa 100 de lei/persoană/sejur.

PROIECTE. În vechile hoteluri se vor inaugura noi săli de conferinţă Foto: Arhiva EvZ

Ne puteți urmări și pe Google News