Investiţia Sterling se ridică la 100 milioane euro |DOCUMENT

Investiţia Sterling se ridică la 100 milioane euro |DOCUMENT

Contractul care exista din 1992 a fost aprobat de fiecare dintre guverne iar drepturile iniţiale erau de a produce şi vinde hidrocarburi pe propriile riscuri, a declarat Stephen Birrell, vicepreşedintele companiei Sterling Resource, la RTV.

Potrivit acestuia, Guvernul României a organizat o licitaţie internaţională în 1992 pentru exploatarea resurselor. Respectivul contract a fost reactualizat în conformitate cu prevederile europene. Reprezentantul Sterling susţine că din 1992 şi până acum, compania a investit 100 de milioane de euro în vederea expoatării resurselor din Marea Neagră.

Compania Sterling va plăti trimestrial statului o redevenţă petrolieră cuprinsă între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei brute de ţiţei şi gaze,  stabilită de autoritatea competentă, se precizează în Legea Petrolului.

Pentru extracţia de gaze naturale, compania va achita o redevenţă cuprinsă între 3,5% şi 13% din valoarea producţiei brute.

Redevenţa petrolieră este datorată din ziua începerii operaţiunilor petroliere şi trebuie plătită trimestrial, conform actului adiţional la contractul dintre Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) şi Sterling pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia.

În cazul în care se constată întârzieri de peste şase luni la achitarea obligaţiei de plată a redevenţei petroliere, Agenţia reziliază acordul. Anexa

Anexa conţine 42 de pagini referitoare la explorarea şi împărţirea producţiei. Potrivit conţinutului, firma Sterling primeşte dreptul de exploatare imediat după pronunţarea verdictului de la Haga.

Până la verdictul tribunalului de la Haga, firma canadiană avea dreptul să facă doar operaţiuni de explorare.

Actul precizează că statul nu plătea despăgubiri în cazul in care verdictul Curţii de la Haga nu era favorabil României. De asemenea, anexa mai arată că acordul poate înceta oricând, în timpul perioadei înscrise în contract, prin renunţarea companiei de exploatare.

Concesiune pe 30 ani În acelaşi document se menţionează că firma Sterling primeşte prin concesiune perimetrele Midia şi Pelican timp de 30 de ani cu posibilitate de prelungire. 

Premierul Emil Boc a declarata aseară că este un contract bine făcut care nu poate fi uşor reziliat. El a arătat că, după decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, dreptul de explorare se transformă într-unul de exploatare.

Anexa, semnată  în noiembrie anul trecut, a apărut ca urmare a modificării legislaţiei referitoare la operaţiunile petroliere.

“ De la semnare Contractului de Exploatere şi Împărţire a Producţiei, la data de 6 august 1992 au survenit modificări importante ale legislaţiei române care guvernează realizarea operaţiunilor petroliere, modificări care fac imposibilă aplicarea mai multor prevederi de esenţă ale Contractului de Exploatare şi Împărţire a Producţiei “, se arată în anexa contractului.

Terţă persoană

Potrivit aceleiaşi anexe, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale “va putea autoriza o terţă parte să execute activităţi miniere pentru exploatarea de substanţe minerale utile în Suprafaţa Contractuală, atât timp cât respectivele operaţinui nu intră în conflict cu drepturile şi obligaţiile titularului “.

VEDEŢI AICI DOCUMENTUL

CITIŢI ŞI: "Sunt grupuri de interese care ţintesc zona de exploatare"

Ziua în care Tăriceanu a dat gaze naturale pe ochi frumoşi

Jupânii celei mai noi bucăţi din România ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 16:20

Ne puteți urmări și pe Google News