Investigație. Susținători pro-ruși din Europa, recrutați pentru spionaj, sabotaj și crime la comandă prin Telegram

Investigație. Susținători pro-ruși din Europa, recrutați pentru spionaj, sabotaj și crime la comandă prin TelegramSpioni. Sursa Foto: Arhiva EVZ

O investigație comună a Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) și a mai multor instituții media europene a scos la iveală un bot Telegram care ar recruta cetățeni europeni cu opinii pro-ruse pentru sabotaj, spionaj și chiar asasinate. Conform agențiilor europene de securitate citate în raport, se crede că botul, denumit „privet bot”, este conectat la serviciile de informații ruse, relatează United24 Media.

Investigație. Telegram ar recruta spioni

Telegram

Telegram. Sursa foto: Dreamstime.com

Ancheta a arătat că botul a fost promovat activ pe diverse platforme online, inclusiv Telegram, VKontakte și chiar platforma de jocuri Steam.

Acesta a fost promovat de cel puțin opt ori în Grey Zone, un canal Telegram legat de Grupul Wagner, care are peste o jumătate de milion de abonați.

Aceste reclame făceau apel la europeni să își unească eforturile împotriva aliaților occidentali ai Ucrainei.

Infiltrarea în rețea

În încercarea de a aduna mai multe informații, jurnaliștii au intrat în contact cu „privet bot” folosindu-se de o identitate falsă.

A fost creat personajul Valeriy Ivanov, un cetățean estonian în vârstă de 26 de ani.

Pentru o mai mare credibilitate, personajul prezenta un trecut detaliat și un act de identitate fals.

În timpul conversației, „privet bot” i-a cerut lui Ivanov să își confirme identitatea, punând la îndoială experiența sa militară și a întrebat dacă are cazier judiciar.

Apoi, botul a sugerat implicarea în sarcini de sabotaj și a oferit 10 000 de dolari în criptomonedă pentru acțiuni precum spionarea bazelor NATO, incendierea depozitelor de petrol civile și chiar efectuarea de asasinate.

Administratorul robotului l-a încurajat, de asemenea, pe Ivanov să exerseze cu cocteiluri Molotov, subliniind seriozitatea sarcinilor și riscurile potențiale.

Jurnaliștii au decis să întrerupă la un moment dat comunicarea.

Serviciile de securitate din alte țări au confirmat tacticile de recrutare

Ancheta nu a reușit să lege în mod direct „privet bot” de un incident specific de sabotaj, dar serviciile de securitate europene din Germania, Estonia, Austria și Letonia au confirmat că tacticile de recrutare reflectă alte cazuri pe care le-au întâlnit.

Potrivit unei surse din cadrul unei agenții de securitate germane, astfel de agenți nu știu pentru cine lucrează cu adevărat din cauza rețelelor complexe de intermediari.

Marta Tuul, purtătorul de cuvânt al Poliției estoniene de securitate (KAPO), a menționat că obiectivul principal al acestor eforturi este de a crea teamă și haos în societate.

Ea a subliniat că, chiar dacă operațiunile nu sunt întotdeauna încununate de succes, intenția lor este de a submina încrederea publicului în instituțiile guvernamentale.

Acțiunile de sabotaj, în creștere în Europa

Indrek Kannik, directorul Centrului internațional pentru apărare și securitate din Estonia, a subliniat numărul tot mai mare de tentative de sabotaj din Europa în ultimii doi ani.

El a subliniat că, deși rata de succes a acestor agenți recrutați rămâne scăzută, resursele minime necesare fac operațiunile atractive.

Ancheta a arătat, de asemenea, că mai mulți cetățeni europeni, inclusiv persoane din Estonia, Germania și Polonia, au fost arestați sau condamnați pentru spionaj sau sabotaj în favoarea Rusiei.

Unele dintre aceste persoane au fost recrutate prin intermediul platformelor de socializare precum Telegram.

În urma publicării anchetei, Telegram și-a actualizat politicile de moderare și a blocat accesul la Grey Zone și la mai multe canale mai mici care promovează „privet bot” în unele țări din UE.

Cu toate acestea, canalele rămân accesibile prin versiunea web a Telegram, deși nu sunt disponibile prin intermediul aplicațiilor mobile și desktop pentru utilizatorii cu numere de telefon înregistrate în UE.

Un reprezentant al Telegram a declarat că conținutul care promovează activitatea infracțională încalcă termenii de serviciu ai platformei și este eliminat în momentul detectării.