Invazia în Ucraina - Ziua 24. Pierderile Rusiei sunt uriașe, afirmă serviciile de informații americane. Putin își pedepsește dur colaboratorii care nu sunt de acord cu el

Invazia în Ucraina - Ziua 24. Pierderile Rusiei sunt uriașe, afirmă serviciile de informații americane. Putin își pedepsește dur colaboratorii care nu sunt de acord cu el Propaganda de ambele părți completează războiul din Ucraina. sursa: US Department of Defence

7.000 de soldați ruși au fost uciși în luptă, potrivit unei estimări a serviciilor de informații americane. Decesele trupelor ruse sunt deja mai mari decât numărul trupelor americane ucise fie în războaiele din Irak, fie din Afganistan. În acest ritm, Rusia suferă ceea ce ar putea fi în curând pierderi nesustenabile. Se zvonește că Vladimir Putin a pedepsit mai mulți oficiali din cauza invaziei Ucrainei. Înalți oficiali acuzați că i-au dat lui Putin evaluări excesiv de optimiste, a spus un analist britanic. Președintele rus a ținut un discurs săptămâna aceasta în care se angajează să epureze Rusia de trădători.

În cele trei săptămâni de când Rusia și-a lansat războiul împotriva Ucrainei, luptele au făcut victime de ambele părți, nu numai soldați, ci și civili. Cum sunt cele câteva mii de persoane prinse în orașe precum Harkov și Mariupol, unde autoritățile încearcă să salveze 1.300 de oameni care s-au adăpostit într-un teatru care a fost atacat.

De asemenea, bilanțul pare să fie uriaș și în creștere pentru armata Rusiei. Șapte mii de soldați ruși au fost uciși în luptă până acum, conform unei estimări a serviciilor de informații americane citate de New York Times. Patru generali ruși au murit, iar Times a raportat pe 16 martie că între 14.000 și 21.000 de soldați ruși au fost răniți.

După această estimare, decesele armatei ruse sunt acum mult mai mari decât numărul de trupe americane ucise fie în războaiele din Irak, fie în Afganistan, adică 4.825 și, respectiv, 3.576 de soldați. Pierderile rusești par a fi de o amploare similară cu cele de la Iwo Jima – una dintre cele mai sângeroase bătălii din istoria Marinei SUA în al Doilea Război Mondial – unde aproximativ 6.852 de soldați americani au murit și aproximativ 19.000 au fost răniți în cinci săptămâni de luptă împotriva unei forțe japoneze, care a avut aproximativ 18.000 de morți și dispăruți.

Ne puteți urmări și pe Google News

sursa: US Department of Defence

120.000 de soldați morți într-un an

Dacă forțele ruse ar continua să piardă trupe în acest ritm, într-un an aproximativ 121.000 de soldați ruși ar fi morți, numărul de răniți fiind de trei sau patru ori mai mare, ceea ce sugerează că ofensiva Rusiei trebuie să învingă rapid rezistența ucraineană sau să sufere pierderi nesustenabile. Această estimare, de exemplu, ar fi mai mare decât victimele americane în timpul războiului din Coreea, unde 36.576 de americani au murit pe parcursul a trei ani.

Armata Ucrainei a suferit, de asemenea, pierderi grele, probabil să fie mult mai mari decât cei 1.300 de militari pe care Ucraina i-a confirmat ca fiind uciși.

Putin a început să caute vinovați

Președintele Vladimir Putin, înfuriat de eșecurile militare din Ucraina, ar fi lansat o epurare a unora dintre cei mai puternici oficiali ai Rusiei. Joi, rapoartele din presa ucraineană susțin că Putin l-ar fi concediat pe Roman Gavrilov, adjunctul șefului Rosgvardia, garda națională rusă. Rosgvardia fusese desfășurată în Ucraina alături de armata obișnuită și a suferit pierderi grele, deoarece Ucraina a rezistat cu o putere neașteptată.

Christo Grozev, investigator la siteul Bellingcat, a declarat că trei surse i-au confirmat concedierea. O sursă a declarat pentru Bellingcat că Gavrilov a fost reținut de departamentul militar de contrainformații al FSB din cauza „scurgeri de informații militare care au dus la pierderi de vieți omenești”, în timp ce alți doi spun că a fost vorba despre „risipă de combustibil”.

Generalul Gavrilov sursa: Twitter

Detaliile mișcărilor la nivel înalt de la Kremlin sunt greu de confirmat din cauza înclinației Rusiei pentru secretizarea oricărui amănunt și a campaniei de a distruge mass-media independentă. Dar chiar și puținele detalii disponibile sugerează că ceva nu merge bine în cercul interior al lui Putin. Înainte de plecarea lui Gavrilov, au existat rapoarte conform cărora alți înalți oficiali militari și de informații s-au confruntat cu mânia lui Putin în legătură cu invazia.

Doi responsabili din FSB sunt arestați

Andrei Soldatov, un jurnalist rus din Moscova și expert în serviciile de securitate ruse, a scris săptămâna trecută pe Twitter că Putin a pedepsit doi oficiali înalți ai FSB pentru eșecurile serviciilor de informații din Ucraina. Soldatov a spus că Putin l-a plasat pe șeful serviciilor de informații externe, Serghei Beseda, în arest la domiciliu, împreună cu adjunctul lui Beseda. O mișcare dură, căci FSB are un loc special în inima lui Putin: înainte de a prelua președinția rusă, Putin a condus agenția și a avut o carieră lungă în predecesorul său, KGB-ul sovietic.

Philip Ingram, un fost ofițer superior de informații militare britanice, a declarat pentru Insider că rapoartele privind pedepsele înalților oficiali păreau plauzibile, dar a avertizat că Rusia are o istorie de a planta povești false pentru propriul câștig. „Totul este despre utilizarea informațiilor într-un mod care încearcă să inducă în eroare oamenii asupra adevăratei situații, este înrădăcinat în tot ceea ce fac ei”, a spus el.

Dar Ingram nu se îndoiește că oficialii ar fi pedepsiți pentru evenimentele din Ucraina. „Rusia eșuează militar într-un mod destul de spectaculos în acest moment”, a spus el. Ingram a spus că tragerea la răspundere a lui Gavrilov s-ar fi putut datora unor eșecuri operaționale din Ucraina, unde progresele Rusiei au fost îngreunate de probleme logistice și de planificare.