Invazia carcaselor: salvați țestoasele din Bangladesh!

Invazia carcaselor: salvați țestoasele din Bangladesh!

O amplă acțiune contra cronometru de salvare a sute de broaște țestoase, amenințate de o maree-gigant de 50 de tone de deșeuri din plastic, se derulează zilele acestea pe una dintre cele mai lungi plaje din lume, Cox’s Bazar din Bangladesh, anunță L’ Express.

Aproximativ 50 de tone de deșeuri din plastic s-au împrăștiat pe o lungime de 120 de kilometri de plajă, în zona golfului Bengal, punând grav în pericol climatul și biodiversitatea marină. Este pentru prima oară, estimează instituțiile abilitate de protecție a mediului din Bangladesh, când o asemenea cantitate impresionantă de deșeuri a fost adusă de apele mării pe această plajă.

„Este vorba despre un caz unic de invazie a plasticului și reprezintă un semnal de risc major pentru biodiversitatea marină”, opinează Moazzem Hossain, reprezentant al organizației locale de protecție a mediului Save the Nature Bangladesh.

Cantitatea anuală de deșeuri produse de nave și de țările învecinate care folosesc golful Bengal reprezintă în mod obișnuit echivalentul a 26 de tone, consideră acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Localnicii au observat, de sâmbătă seara, valuri care aduceau la mal sticle din plastic, plase pescărești și colace de salvare. Duminică dimineața, ei au observat carcase de țestoase zăcând pe nisip. Sute de oameni au dat năvală pe plajă pentru a salva țestoasele rănite și a le îngropa pe cele moarte.

Voluntari ai organizației Plastik Bank Bangladesh au descoperit și îngropat în jur de 20 de țestoase măslinii (Lepidochelys olivacea), o specie considerată vulnerabilă de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN).

„Nu am mai văzut în viața mea atâtea țestoase moarte pe plajă și nici atâtea deșeuri din plastic plutind pe ape”, spune pescarul Jashim Uddin. Majoritatea țestoaselor afectate de acest fenomen aveau cel puțin 30 de ani, a estimat un reprezentant bengalez al ONG-ului Creative Conservation Alliance. „Deseori broaștele țestoase sunt prinse între mase enorme de deșeuri care plutesc pe mare și sfârșesc prin a fi sufocate. Despre asta pare să fie vorba și acum", explică acesta. Autoritățile locale au anunțat că investighează incidentul.