Invazia buburuzelor. Ce se întâmplă de fapt în România de atrage ca un magnet insectele cu buline

Invazia buburuzelor. Ce se întâmplă de fapt în România de atrage ca un magnet insectele cu buline

Timișoara e invadată zilele acestea de buburuze. Sunt cu miile prin curți, prin copaci și pe ferestre, iar la prânz, invadează zidurile. Inclusiv locuințele sunt păline de ele, iar oamenii sunt speriați pentru că nu știu că micile insecte colorate sunt sau nu inofensive.

În anii trecuți localități întregi din România au fost invadate. În Timiș, la biserica din Bogda se adunau buburuzele cu lopata. Oamenii aspirau insectele din case în Masloc și Altringhen. De teamă sp nu fie toxice, unii au sunat la 112. Invazii similare au avut loc anul trecut și în Arad și, cu ceva timp în urmă, în Mureș.

Explicația ”atacului buburuzelor” trebuie căutată la primării.

Ne puteți urmări și pe Google News

De trei ani, Timișoara nu are contract de dezinsecție, fiind în plin proces cu firma care a contestat licitația din 2013. Diferențele de temperatură  - căldură care alternează cu umiditate – fac ca numărul păduchilor de plante (afide) să crească alarmant, iar buburuzele vin în roiuri ca să-i mănânce. Practic asistăm la un ospăț în toată regula. Insectele roșii cu buline negre nu fac decât să suplinească ceea ce nu face municipalitatea: mâncând păduchii de plante, curăță locurile de dăunători.

”Buburuza e o insectă din familia coccinellidae, iar mâncarea ei de bază sunt afidele – păduchii de frunze (care apar la pomii frunctiferi, la grâu, pe crizanteme). Buburuzele se hrănesc și cu păduchi adulți, și cu larvele lor. Când e alternanță de căldură și ploaie, e vreme favorabilă pentru dezvoltarea afidelor, iar odată cu creșterea populației de păduchi de plante, în zonă apar buburuzele. De vreo trei ani se tot înmulțesc în perioada aceasta buburuzele, din acest cosiderent”, arată profesorul Doru Petanec, de la Universitatea de Științe Agricole a Banatului.

La Timișoara, unde parcurile nu au foist stropite împotriva dăunătorilor de ani buni, păduchii de plante s-au înmulțit vertiginos toamna aceasta, iar pentru buburuze e o invitație la ”all you can eat”.  

”Ele nu fac niciun rău, nici la viețuitoartre, nici la plante, ci din contra. La prânz, se soresc, stând la căldură, pentru a-și crește temperatura corpului. După părerea mea e greșit să fie stropite cu insecticide, pentru că buburuzele sunt doctori fitosanitari, mănâncă dăunătorii, ajutând culturile să nu fie afectate de afiude”, mai spune sopecialistul.