Învăţarea continuă, o a doua natură pentru tineri. Cum schimbă dezvoltarea personală paradigma educaţiei
- Oana Dan
- 8 mai 2011, 12:34
Educaţia continuă, trainingurile, dar şi schimbarea atitudinii faţă de învăţare sunt printre soluţiile propuse de specialiştii în dezvoltare profesională pentru a îmbunătăţi starea învăţământului din România.
Statistici europene recente indicau faptul că România ocupă un loc codaş la educaţie, peste 40% dintre români având dificultăţi în citirea unui text, iar 47% abilităţi reduse la socotit. Chiar dacă România a făcut progrese în reformarea educaţiei, sistemul este în continuare contagiat de boli grave. Experţii în dezvoltare personală şi carieră consideră că există soluţii care, aplicate la nivel micro, ar genera efecte în întregul sistem. Printre acestea, ei enumără învăţarea pe tot parcursul vieţii, participarea la ateliere de carieră şi traininguri, dar şi schimbarea atitudinii faţă de actul învăţării, atât în rândul elevilor/studenţilor, cât şi în cel al profesorilor. Educaţie fără plictiseală „Cred că atitudinea oamenilor faţă de procesul de învăţare este adânc înrădăcinată în experienţa învăţării pe parcursul celor 12-16 ani de şcoală ca elevi. Acea experienţă poate fi percepută de tineri ca plictisitoare, lipsită de sens, neinteresantă, iar lipsa de activităţi practice îi poate face să fie mai retraşi”, explică Raluca Sterian de la The humming birds, o reţea de traineri şi coach. Mai mult, aceasta consideră că schimbarea trebuie începută din şcoală prin creşterea calităţii învăţământului, a metodelor de predare, dar şi prin implicarea părinţilor în dezvoltarea copiilor. „Pe de altă parte, trebuie crescută oferta trainingurilor deschise, deoarece România e încă la începutul dezvoltării pieţei de cursuri adresate persoanelor fizice, companiile de training concentrându-se în principal pe satisfacerea nevoilor companiilor mari”. O altă soluţie pe care o propune Raluca Sterian este şi deducererea din impozitul pe venit pentru banii investiţi în dezvoltare individuală. Învăţarea continuă Primul pas care ar putea fi făcut este familiarizarea profesorilor cu ideea de educaţiei pe tot parcursul vieţii, crede Ana Maria Andronic, senior associate la casa de avocatură Biriş Goran. „Impactul dascălilor asupra tinerilor este imens, mult mai mare decât ne dăm seama uneori, ei pot sădi aceste idei în mintea tinerilor exact atunci când "terenul este foarte fertil" şi există cea mai mare capacitate de absorbţie a unor astfel de informaţii”, explică aceasta, precizând că respectivele idei pot fi puse în practică ulterior. „Şi atunci dezvoltarea continuă va fi ca o a doua natură pentru aceşti tineri”, spune avocatul. Mai departe, un alt pas care ar putea schimba paradigma învăţării în România, ar fi încurajarea angajatorilor să promoveze dezvoltarea personală a angajaţilor, nu numai în cadrul multinaţionalelor, aşa cum se întâmplă astăzi, ci şi în companiile româneşti, subliniază Ana Maria Andronic. În România, piaţa de dezvoltare personală este încă la început, dar tendinţa este ascendentă, mai spune aceasta. „S-a sesizat nevoia mare de piaţă, determinată în mare parte de vacuumul mare lăsat în urmă de şcoală românească şi se încearcă răspunsul la aceste nevoi. Este admirabil că se întâmplă asta”. Avantajele dezvoltării personale în viziunea Anei Maria Andronic
- educaţia primită în şcolile/facultăţile noastre nu pune accent pe dezvoltarea personală aproape deloc, se limitează în mare măsură doar la exersarea unor abilităţi de memorare şi reproducere.
- societatea de azi devine din ce în ce mai competitivă şi pentru a face faţă unei competiţii trebuie să te antrenezi constant şi susţinut
- dacă nu depunem un efort continuu de a fi la curent cu ultimele descoperiri şi tendinţe în domeniul nostru de activitate riscăm menţinerea nivelului de performanţă la locul de muncă şi în timp asta poate duce la dificultăţi în angajare.
Un weekend dedicat dezvoltării profesionale Tinerii interesaţi de orientare în carieră şi de dezvoltare personală, dar şi cei care fac parte din middle management şi vor să îşi îmbunătăţească anumite abilităţi, sunt aşteptaţi pe 14-15 mai la un weekend de ateliere, traininguri şi sesiuni de cursuri, în cadrul evenimentului Excelez. Printre expozanţi de oferte, cursuri şi programe educaţionale 2011 îi veţi găsi la eveniment pe: Fundaţia Post Privatizare, Asociaţia Empower, TÜV Rheinland România, Road Language Centre, Codecs, Academia Credis, British Council, International House, Monteneo Investments, Life After Work, Agenţia universitara de Francofonie, Yourway, Rentrop&Straton, Coaching Essence, SocioDrama, QS WorldGradSchool Tour. Printre ofertele de cursuri şi programe prezente la stand part: limbi străine, management, marketing, IT, leadership, vânzări, tehnici de negociere, antreprenoriat, dezvoltarea abilitaţilor manageriale, project management, time management, public speaking, investiţii, educaţie non-formala, coaching etc. Punctele forte ale evenimentului, la care „Evenimentul Zilei” şi „Capital” vă invită să vă înscrieţi:
- Poţi beneficia şi de o scurtă consiliere în carieră, simulări de interviuri în cadrul Career Corner, dar şi de o analiza a cv-ului oferite de HART - www.hart.ro, în cadrul căreia descoperi cum să îţi valorifici experienţa profesională acumulată.
- Eşti invitat la lectură în zona Book Corner, un spaţiu unde poţi găsi cele mai recente apariţii pe piaţă şi oferte de cărţi, audiobook-uri sau cd-uri. Printre expozanţi: Okian, Curtea Veche Publishing, FPP- Fundaţia Post Privatizare, Rentrop&Straton, Codecs, Editura Trei.
- În cadrul sesiunilor de consiliere profesională şi personală ai oportunitatea de a întâlni traineri şi coachi de succes din România, cu care poţi discuta individual despre găsirea unor strategii cheie pentru performanţa ta în viaţa profesională şi personală.
Taxa de participare este de 5 lei, de persoană, pe zi. Partenerul principal al evenimentului este Fundaţia Post-Privatizare (FPP), cea mai importantă fundaţie pentru antreprenoriat din România. „Implicarea în evenimentul Excelez a venit din dorinţa de a ajuta cât mai mulţi tineri să aleagă paşii necesari şi corecţi în construirea viitorului profesional. Înţelegem totodată rolul pe care motivaţia, perseverenţa şi pasiunea îl joacă în conturarea unei cariere de succes, iar ideea organizatorilor de a oferi aceste lucruri în cadrul unor workshop-uri deschise, ne-au atras şi ne-au convins să ne alăturăm lor în acest proiect, care sperăm să se transforme într-un proiect anual”, explică reprezentanţii fundaţiei.