Sistemul de învățământ pe vremea lui Ceaușescu: educație sau spălare a creierelor?

Sistemul de învățământ pe vremea lui Ceaușescu: educație sau spălare a creierelor? sursa foto. EVZ

Mulți români consideră că elevii făceau mai multă școală pe vremea lui Nicolae Ceaușescu și că învățământul s-a schimbat radical. Cu toate astea, și fostul președinte ar fi făcut o serie de greșeli legate de educație.

O parte din români susțin că Nicolae Ceaușescu a adus fericirea pe meleagurile românești și că școala era altceva. Aceștia sunt convinși că statul se implica mai mult în învățământ și că elevii erau mai educați.

Statul comunist se axa pe educația elevilor, fiind interesat să aibă oameni instruiți. În plus, materialele produse de industrie erau consumate undeva pentru a nu se ajunge la starea de faliment din cauză că nu circulau banii. În timp ce o parte din români consideră că Nicolae Ceaușescu punea mai mult accent pe școală, alții spun că îi spăla pe creier pe oameni.

Cu toate astea, în anul 1980 erau 29.900 de unități de învățământ de toate gradele, dar autoritățile de la București au considerat că sunt prea multe și se poate face o economie serioasă pentru plata datoriei externe. Această decizie politică a lăsat România cu doar 27.461 de unități școlare, o scădere cu 2.439 de instituții de învățământ. La momentul respectiv, marea problemă a fost că distanțele parcurse de cei din așezările rurale au crescut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Școala pe vremea lui Ceaușescu

Și conducătorii Uniunii Sovietice recomandau reducerea cheltuielilor cu orice preț. Era normal că o închidere de școală să fie urmată și de una de diminuare a numărului cadrelor didactice, profesorii fiind introduși la o categorie a persoanelor neproductive. Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu a avut loc o scădere de la 263.724 persoane la 233.706 în anul prăbușirii sistemului ceaușist. Fostul președinte voia să aibă parte de un personal instruit pentru economie, administrație și armată, o etapă fundamentală în drumul spre facultate și perfecțiune intelectuală.

Sursa: arhiva EVZ

Efectivele de profesori au fost reduse de la 46.500 la 42.519 în 1989, dar numărul elevilor a crescut considerabil. Învățământul a întâmpinat mari probleme. S-a ajuns în 1992 la 29.129 de unități de toate gradele și efectivul personalului didactic a fost mărit la 283.716 educatori, învățători, profesori și cadre universitare.

Ce s-a ales de învățământ

Datele statistice ale statului comunist mai indică un aspect grav: copiii nu prea mai ajungeau la școală încă de dinainte de 1989. Dacă erau 2.007 la 10.000 de locuitori în 1980, s-a ajuns la numai 1.963 în ultimul an de dictatură. Scăderea este mult mai vizibilă la nivelul studenților, persoane ce nu erau pe placul regimului pentru că erau mai revoltate și gândeau cam mult. Dacă erau 87 de studenți în 1980 la fiecare 10.000 de persoane, s-a ajuns la numai 71 în 1989. Cu toate astea, strategia lui Nicolae Ceaușescu a rămas preferata românilor.

Adevărata problemă cu care se confruntă învățământul din ziua de azi este că libertatea a dus la o scădere a interesului pentru studiu și s-a dezvoltat interesul pentru plăcerile vieții, potrivit Historia.