Învățământul duce lipsă de profesori calificați. Deca trage speranță la legile lui Iohannis

Învățământul duce lipsă de profesori calificați. Deca trage speranță la legile lui IohannisSursa foto: Razvan Valcaneantu

Învățământul duce lipsă de profesori calificați, iar ministrul Educației, Ligia Deca recunoaște că dascălii nu sunt interesați de o carieră didactică. În acest an, numărul catedrelor unde predau profesori lipsiți de specializare este de peste 3.400. Cu toate acestea, Ligia Deca se declară optimistă și spune că autoritățile iau măsuri pentru remedierea situației.

Învățământul duce lipsă de profesori calificați, iar ministrul Educației, Ligia Deca confirmă. Sistemul educațional este ocolit de persoanele cu pregătire didactică care aleg cariere în alte domenii. Acest lucru se datorează, în mare parte, politicilor incoerente în acest domeniu. Mulți ani, sistemul educațional a fost bătaia de joc a politicienilor. Aceasta deși foarte mulți dintre cei care au ajuns în parlament sau în guvern sunt din breaslă.

Chiar anul acesta, politicienii au dat dovadă de lipsă de respect față de cadrele didactice care au protestat împotriva politicilor salariale. După ce le-a promis o lege a salarizării care să le satisfacă toate revendicările, până pe 15 iulie, coaliția PSD - PNL, și-a încălcat angajamentele asumate.

Legea trebuia finalizată, așa cum și-au asumat, în timpul protestelor din vară, politicienii PSD și PNL, până la 1 septembrie. Termenul a fost depășit și nimeni nu pare interesat ca acest act normativ să fie finalizat. A fost doar o promisiune lipsită de conținut, pe care coaliția de guvernare a făcut-o la disperare. În momentul în care exista temerea ca profesorii să înghețe anul școlar, iar examenele naționale să fie suspendate.

Acum, cu câteva zile înainte de începerea unul nou an școlar, ministrul Educației, Ligia Deca, învățământul duce lipsă de cadre didactice calificate.  Tinerii nu mai sunt atrași de o carieră didactică. Aceștia preferă alte locuri de muncă, mai bine plătite și unde sunt tratați cu mai mult respect.

Învățământul duce lipsă de profesori

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Învățământul duce lipsă de profesori calificați

Peste 3.400 de cadre didactice vor merge la catedră deși nu au studii corespunzătoare postului. Ligia Deca a confirmat acest eșec al sistemului pe care îl conduce. Ea spune că în trecut situația era și mai gravă. Situația se perpetuează, însă de mai mulți ani. Învățământul duce lipsă de profesori calificați și nu există speranțe că acest lucru se va schiba curând.

„În acest an școlar, numărul de cadre didactice fără studii corespunzătoare postului, situația pe care o am, actualizată, este 3.440, față de 5.233, cât am avut în anul școlar 2022-2023”, a spus Ligia Deca.

Deși nu există o lege a salarizării – care ar fi trebuit finalizată la acest moment – Ligia Deca vorbește despre majorări de salarii la profesori. În declarațiile sale face referire la acele creșteri salariale, adoptate sub presiunea străzii. Doar că sumele acordate de guvern nu i-a făcut pe profesori să se îndrepte spre catedră. Așa cum nu i-au atras nici legile educației care intră în vigoare acum. Or, dacă nu s-a întâmplat acum, e greu de crezut că situația se va schimba în viitor. Învățământul duce lipsă de cadre didactice calificate și sunt șanse mici ca situația să se schimbe.

„Sunt convinsă că atât creșterile salariale care au intrat în vigoare în luna iunie, cât și măsurile pe care noile legi le prevăd pentru a încuraja absolvenții de învățământ superior să aleagă cariera didactică vor asigura un trend descendent față de acest cifre și vom avea mai multe cadre titulare și calificate la clasă”, a dat asigurări ministrul.

Lipsesc profesori pentru discipline esențiale

Învățământul duce lipsă de profesori calificați la discipline esențiale precum matemarica, fizica și chimia. Ligia Deca recunoaște că există un deficit de cadre didactice la aceste discipline. Acest lucru arată cât de mult a decăzut sistemul de educație în ultimii ani.

„În ceea ce privește profesorii la aceste discipline, avem situații dificile, așa cum era de așteptat, în zonele rurale, dar avem și semnalate situații punctuale în zona urbană”, a afirmat ministra Educației.

Ministrul Educației își pune toate speranțele în noile legi ale Educației care, în opinia sa, i-ar încuraja pe tineri să urmeze matematica, chimia sau fizica. Învățământul duce lipsă de profesori calificați, dar Ligia Deca este optimistă, deși nu pare să aibă vreun plan menit să rezolve situația.

„De aceea, noua lege a învățământului preuniversitar prevede un program de încurajare a științelor matematicii, tehnologiei, în așa fel încât să avem mai mulți studenți care merg în zona programelor fizică, chimie, matematică și, de asemenea, să îi încurajăm să aleagă și cariera didactică”, a explicat Ligia Deca.

Ne puteți urmări și pe Google News