Inundațiile fac ravagii în România. Ministrul Mediului spune ce-i așteaptă pe români în zilele următoare

Inundațiile fac ravagii în România. Ministrul Mediului spune ce-i așteaptă pe români în zilele următoare

Ministrul Mediului, Costel Alexe a afirmat că vineri seara va fi atins vârful inundațiilor.

De asemenea, Costel Alexe a ținut să precizeze că autoritățile și-au făcut treaba în fața inundațiilor devastatoare din țară.

Ministrul Mediului a mai spus că instabilitatea atmosferică accentuată se va mai diminua în zilele următoare.

„Autoritățile si- au făcut treaba. 55 de avertizări au fost date prin Ro Alert. Suntem pregătiți să facem față cantităților  de precipitații, de viituri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni am fost in Botosani, unde avem cel mai mare potential de ape venit din Ucraina. Indiferent cat de afectat este Prutul, nu se va ajunge la nivelul din 2010 sau cel din 2008.

Atat colegii de la Apele Române, cât și cei de la ISU  sunt pregatiti si vom face fata.

Daca vârful va fi vineri seara, sambata vom fi pe scadere. Dar de sâmbătă nu vom mai avea  precipitatii in Moldova.

Este Cod Rosu în Buzău, Brașov și Harghita”, a spus Costel Alexe.

În legătură cu deplasarea sa Stânca-Costeşti, Botoșani, unde se aștepta o viitură periculoasă din Ucraina, Costel Alexe a afirmat că autoritățile au luat măsurile necesare pentru diminuarea pericolului.

„Pe fondul informărilor din partea autorităților ucrainiene, precum și a avertizărilor de precipitații și posibile inundații, am vizitat astăzi lacul de acumulare de la Stanca-Costesti, una din cele mai mari acumulari de apa de pe teritoriul Romaniei.

I-am avut alături pe reprezentanții județelor vizate, Prefectul Judetului Iasi, dl. Marian Grigoraș și Prefectul Județului Botoșani, dl. Dan Nechifor, precum și pe directorul ABA Prut Bârlad, Petru Avram.

Cu o suprafata de 140.000 ha, este cel mai mare lac de pe raul Prut si al doilea ca marime din tara, dupa lacul de la Portile de Fier.

În condiţiile exploatării de până în prezent NH Stânca-Costeşti şi-a arătat pe deplin utilitatea ca element principal pentru controlul viiturilor în bazinul hidrografic al râului Prut.

Este de remarcat că, atât în 2008, dar şi în 2010, acumularea a ţinut sub control cele mai mari volume de viitură de pe cursurile interioare, asigurând protejarea localităţilor de pe ambele maluri pe o lungime considerabilă, efectele favorabile ale acumulării fiind simţite până în zona confluenţei cu fluviul Dunărea.

În această perioadă autoritățile au acționat preventiv prin deversări controlate, astfel încât viiturile ce vor veni din amonte să nu prezinte un risc ridicat.

Așa cum am precizat, am convingerea că un cod roșu sau portocaliu poate trece fără un impact semnificativ dacă autoritățile locale și centrale gestionează responsabil situația.

Totodată reiterez solicitarea către populație de a evita deplasarea în zonele vizate de codurile de precipitați sau inundații”, a scris Costel Alexe pe Facebook