Evenimentul Zilei > Politica > INUNDAŢII ÎN VÂLCEA. 30 de case sunt încă sub ape de trei zile de trei zile | FOTO
INUNDAŢII ÎN VÂLCEA. 30 de case sunt încă sub ape de trei zile de trei zile | FOTO

INUNDAŢII ÎN VÂLCEA. 30 de case sunt încă sub ape de trei zile de trei zile | FOTO

Pericolul de inundaţii nu a trecut în judetul Vâlcea. În zona Brezoi, 30 de case sunt încă sub ape de trei zile, iar alte şase sunt îngropate în grohotişuri aduse de puhoaie de pe versanti. Usile caselor au fost blocate de piatră şi pământ.

Elena Nica, de 69 de ani, povesteşte că atunci când a început urgia, era în bucătăria de vară împreună cu nepotul ei de 12 ani. “Am înnebunit de spaimă când am văzut că nu se deschide uşa. Nepoţelul a căzut în genunchi şi se ruga la Dumnezeu să scape cu viaţă, iar eu eram aproape leşinată. Sunt cardiacă”, povesteşte bătrâna, încă îngrozită de spaima prin care a trecut. În ajutor le-au sărit câţiva vecini, care au tras pietrişul cu târnăcoape şi lopeţi şi i-au salvat în ultima clipă. “Dacă se întâmpla noaptea, mureau. Noroc că a fost ziua”, spune soţul femeii

Valul uriaş de piatră amestecată cu trunchiuri de copaci a ingropat patru case şi a distrus magaziile, bucătăriile de vară, grajdurile, fânarele şi a omorât animale.

La trei zile după prăpăd, când s-au retras apele, localnicii s-au moblizat cu lopeţi si târnăcoape au inceput să scoată piatra din curţi, care lângă locuinţe are peste un petru şi jumătatea înălţime.

Curtea lui Petre Cătăneţ, de 51 de ani, a dispărut sub un morman de grohotiş de peste patru metri.  “Magazia şi fânarul au ajuns la vecină, au fost purtate vreo 50 de metri, iar la mine în curte a răsărit un munte mai mic. Zece ani dacă dau la lopată şi tot nu reuşesc să scot piatra din curte”, a spus Petre Cătăneţ.

În statul Atârnaţi din comuna Vaideeni, lovit de viitură, apele s-au retras, iar oamenii încep să se întoarcă la casele lor. Militari, jandarmi şi pomieri curăţă mâlul din case şi repară drumurile.

Cinci dintre cei 21 de copii salvaţi cu elicopetrul au uitat pericolul prin care au trecut şi se jucau veseli într-un ochi de apă. Andrei Greuruş, de 10 ani, povesteşte că a fost prins de ape în casă impreună cu mama gravidă în şase luni şi cei doi frăţiori, de 3 şi 5 ani “Mi-a fost frică, am plâns şi ţipat după ajutor până am răguşit, credeam că mor”.

Liliana Şchiopu povesteşte că a încercat să fugă prin pădure cu cele două fetiţe, însă au fost înconjurate de ape. “Era apa cât mine, nu mai puteam să fac nici un pas. Mi-am strâns fetele în braţe şi-am urlat cât am putut eu de tare după ajutor”, îşi aminteşte Liliana, de 22 de ani.

70 de case au fost rase de pe faţa pământului în Comuna Vaideeni, iar 200 de oameni au rămas sub cerul liber. Pentru reconstrucţia caselor, Primăria a pus la dispozitie cinci hectare din islazul comunal, iar Guvernul urmează să aloce bani pentru reconstructia caselor. “12 milioane de lei urmează să ajungă la noi. Banii îi utilizăm pentru materiale de construcţii, repararea drumurilor, podurilor şi podeţelor luate de ape”, a declarat Dumitru Cornoiu, prefectul de Vâlcea.

Un bilanţ provizoriu al dezastrului arată că în judeţul Vâlcea doi barbaţi au murit, 84 de case au distruse, 250 de oameni sunt sinistraţi, iar câteva drumuri şi poduri au fost rupte.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.