Fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, alături de ceilalți doi candidaţi pentru primul post de procuror-şef al Parchetului European vor fi audiaţi, marţi, la Bruxelles, în comisiile pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European. 

Europarlamentarul Norica Nicolai a lămurit ce întrebări i-ar adresa fostei șefa DNA dacă ar face parte din comisie.

„Eu aș întreba-o pe doamna Kovesi dacă standardele democratice europene îi permit să indice structuri care nu au niciun fel de competență conform legii în urmărirea penală, așa cum a acceptat dânsa prin protocoalele secrete și a implicat SRI dincolo de lege și de prevederile constituționale care sunt foarte clare.

Aș întreba-o dacă dorește să impună acest comportament și în Uniunea Europeană așa cum a reușit, din păcate, cu sprijinul clar al unor lideri politici să o facă timp de zece ani, în România.”, a spus Norica Nicolai, printr-o transmisiune de la Bruxelles, pentru România TV.  

Norica Nicolai consideră că votul de la Bruxelles este unul politic. 

„În opinia mea, votul va fi foarte determinat politic în raport de interesele deputaților. Să nu uităm că este o funcție care va fi importantă pentru mandatul următor, în 2020 începem. Fondurile europene sunt o preocupare și bugetul Uniunii Europene sunt o preocupare. Fiecare stat va încerca să își impună un candidat care să fie echilibrat și echidistant. Astfel că și Franța și Germania au șanse egale.”, a europarlamentarul ALDE.