Între dietă și post intermitent. Ce alegere este mai periculoasă pentru organism
- Iulia Moise
- 15 octombrie 2024, 11:03
Doctorul Cezar ne explică cum putem reveni în formă. Câteva kilograme în plus ne împiedică adesea să atingem idealul dorit, așa că apelăm la diverse diete, unele extrem de dure, în speranța că vom slăbi rapid. Dar efectul poate fi dezamăgitor.
Din nefericire, aceste diete nu doar că nu ne ajută, dar pot chiar să ne afecteze sănătatea sau, atunci când renunțăm la ele, să ne facă să acumulăm și mai multe kilograme.
Postul intermitent, benefic în viziunea doctorului Cezar
Doctor Cezar a explicat, în exclusivitate, în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu, cât de important este ca dieta pe care o ținem să devină un stil de viață, nu doar o soluție pe termen scurt. El a spus, de asemenea, că postul intermitent este o opțiune mult mai bună, datorită faptului că nu provoacă dezechilibre în organism.
”Este mult mai ușor să nu mănânci deloc decât să mănânci puțin. Și aici știu că voi intra în contradicție cu toată propaganda dieteticienilor care spun că este bine să mâncăm 3 mese pe zi, 5 mese pe zi, gustări între mese, și așa mai departe... Foamea vine mâncând... În momentul în care m-am gândit că trebuie să mănânc, deja începe procesul digestiv. Și atunci tu guști ceva și corpul îți tot cere, îți tot cere. ”Foamea vine mâncând” este o vorbă foarte veche și atât de clară... Ei bine, dacă nu mănânc și nici nu mă gândesc la asta, știu că astăzi țin post de exemplu și nu mănânc deloc, nu mai am concentrarea acolo”, afirmă medicul.
Postul, factor de stres
Doctorul Cezar consideră că postul, chiar și cel intermitent, este o formă de stres pentru organism, iar dieta, dacă nu o poți ține toată viața, mai bine nu te apuca deloc.
”Pe de altă parte, nemâncatul se asociază cu frica de moarte. Pentru orice vietate din lumea aceasta, următoarea masă nu este asigurată. Poftiți la masă că s-a făcut ora mesei... Ce este asta cu ora mesei? Care oră a mesei? Nicio vrăbiuță din lumea asta nu are ora mesei, niciun animal, în afară de cele domestice care de aceea sunt grase. Deci postul, într-o oarecare măsură, este un factor de stres. Dar sfatul meu este următorul, dacă dieta pe care ai văzut-o, ți-a recomandat-o cineva, ai văzut că altcineva a slăbit 20-30 kg cu ea, a fost eficientă, eu îți spun doar atât: dacă nu o poți ține toată viața, nu te apuca de ea, pentru că duce la crearea unor dezechilibre grave!”, susține Doctorul Cezar.
Doctor Cezar, diferența între dietă și post intermitent
Doctor Cezar consideră că o dietă care nu este ținută permanent poate crea mari dezechilibre în corp, ducând la diverse boli.
„Dacă acel comportament alimentar este făcut doar pentru o săptămână, două, o lună, nu te apuca pentru că produce un dezechilibru major.
Dar să ai o zi pe săptămână, două, în care să nu mănânci nimic, poți să ții asta toată viața”, a încheiat medicul nutriționist.