Intră în vigoare duminică, 27 februarie. Codul Rutier vine cu schimbări majore pentru șoferi. Sancțiunile sunt drastice

Intră în vigoare duminică, 27 februarie. Codul Rutier vine cu schimbări majore pentru șoferi. Sancțiunile sunt drastice Amenzile pentru lipsa rovinietei se măresc. Când va intra în vigoare noua lege Sursa: Alexandragl | Dreamstime.com

Poliția Română recomandă șoferilor să se informeze corect și să conducă regulamentar, chiar cu o săptămână înainte ca noul Cod Rutier să intre în vigoare. Prevederile stabilesc sancțiuni dure pentru persoanele angajate în trafic, care dau dovadă de comportament agresiv sau imprudent, ce îi pune în pericol pe restul șoferilor. Pe lângă majorarea amenzilor, românii riscă să rămână și fără carnet de șofer chiar și pentru o perioadă de 120 de zile.

Codul Rutier 2022 intră în vigoare duminica viitoare, 27 februarie. Este, astfel, ultima săptămână când șoferii români care recurg la gesturi agresive în trafic scapă fără amenzi usturătoare sau chiar carnet de conducere suspendat.

Poliția Română atrage atenția că, începând cu data de 27 februarie, șoferii care vor circula succesiv de pe o bandă pe alta, alternându-le, riscă o sancțiune financiară cuprinsă între 580 lei și 725 lei.

Participanții la trafic care nu respectă noile prevederi stabilite de Codul Rutier 2022 pot să rămână și fără permis de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliția Română: Amenzi usturătoare pentru șoferii care nu respectă Codul Rutier 2022

„Pe cei care se găsesc în categoria care se deplasează succesiv de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens, îi anunțăm că s-a găsit un «remediu».

Disponibil din 27 februarie 2022, acesta promite o amendă de 580 de lei, până la 725 de lei, la care se adaugă și o pauză de 30 de zile de la condus, pentru contemplare asupra comportamentului agresiv precum cel de mai sus.

Fiind doar una dintre acțiunile care definesc comportamentul agresiv în trafic, am decis să împărțim noile reglementări în mai multe postări, fiind mai lejer de «digerat»”, a transmis Poliția Română, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a instituției.

Ce înseamnă comportamentul agresiv în trafic

Șoferii care circulă în zig-zag și care pornesc din loc cu scârțâit de roți, cei care fac drifturi, cei care circulă agresiv, cei care claxonează fără motiv vor fi amendați pe măsură.

Printre altele, în categoria comportamentului agresiv în trafic sunt incluse schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, cu scopul de a depăși o mașină sau un șir de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de ajutor (sau de mână, așa cum e cunoscută), folosirea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe o roată, în cazul motocicletelor etc.

În cazul comportamentului agresiv în trafic, ordonanța de Guvern stabilește sancțiuni progresive, în funcție de gravitatea faptelor, care se pot traduce în amenzi și suspendarea permisului auto.