Chiar dacă varianta Omicron rămâne destul de contagioasă în Israel, autoritățile au anunțat că va permite intrarea pe teritoriul Israelului a tuturor turiștilor.
Începând cu 1 marte, Israelul va permite intrarea pe teritoriul său a tuturor turiștilor, indiferent de statutul de vaccinare împotriva COVID-19. Se vor solicita în continuare două teste PCR, unul efectuat înainte de zbor şi celălalt la aterizarea în Israel.
În prezent, doar cetăţenilor străini vaccinaţi împotriva COVID-19 li se permite intrarea în Israel.
De alfel, Israelul a anunțat încă de joia trecută că a decis joi să renunţe la politica "certificatului verde" prin care se cerea dovada vaccinării, recuperării după COVID-19 sau un test negativ pentru a avea acces într-o serie de spaţii publice, în condiţiile în care valul de infectări cu noul coronavirus bate în retragere.
Asta, în condițiile în care varianta Omicron este extrem de contagioasă Israel, înregistrând un vârf spre sfârşitul lui ianuarie, numărul cazurilor raportate zilnic ajungând la circa 85.000. Ulterior a început să scadă, miercuri cifra anunţată fiind circa 21.000.
Viața împreună cu Covid. Israelul a început relaxarea restricțiilor
"Valul se sparge", a argumentat premierul Naftali Bennett, în debutul discuţiilor cu oficialii din sănătate consacrate relaxării restricţiilor.
Regulile certificatului verde au fost deja relaxate în Israel pe 4 februarie, dată după care documentul a mai fost cerut la intrarea într-o serie de locuri cum sunt cluburile de noapte sau sălile de festivităţi.
În valul anterior de coronavirus, Israelul a adoptat o politică a "vieţii împreună cu COVID-19", prin care economia şi şcolile au rămas deschise în cea mai mare parte, deşi unele sectoare, precum şi cursurile, au avut de suferit după ce angajaţi, clienţi, profesori sau elevi s-au îmbolnăvit ori au fost nevoiţi să se izoleze, menţionează Reuters.
Premierul Bennett a precizat că părinţii vor avea în continuare obligaţia să-şi testeze copiii de coronavirus de două ori pe săptămână, iar testele vor mai fi cerute şi la accesul în căminele de vârstnici.
Israelul, care are o populaţie de circa 9,4 milioane, a înregistrat circa 3,5 milioane de cazuri de infectare cu coronavirus, de la începutul pandemiei, şi peste 9.700 de decese, unii experţi apreciind că este posibil ca până la jumătate din populaţie să se fi infectat cu Omicron.