Întră în vigoare de la 1 iunie 2022! Crește salariul minim pentru aceste categorii de angajați

Întră în vigoare de la 1 iunie 2022! Crește salariul minim pentru aceste categorii de angajațiSursa foto: Arhiva EVZ

Întră în vigoare de la 1 iunie 2022 Legea 135/2022 în care se prevede că de la această dată angajații din aceste domenii vor avea un salariu minim brut de 3.000 de lei. Şi nu este totul, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.

De la 1 iunie 2022 crește salariul minim la minim 3.000 de lei brut. Mai exact, salariu minim brut pentru angajații din agricultură și industria alimentară va fi de 3.000 lei, potrivit Legii 135/2022.  Președintele Klaus Iohannis, a promulgat noua lege în ceea ce privește salariile minime ale românilor care lucrează în agricultură și industria alimentară.

Salariul minim crește, iar taxele scad pentru o anumită categorie de salariați

Vestea bună este că începând cu 1 iunie 2022 vor scădea și taxele. Adică, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii – a precizat ministerul.

Mai mult, tot de la 1 iunie începe distribuirea voucherelor sociale de 250 lei. De această măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Sunt vitaţi angajaţii care activează folosind următoarele coduri CAEN:

-cod CAEN 01: agricultură, vânătoare și servicii anexe: -011 cultivarea plantelor nepermanente; -012 cultivarea plantelor din culturi permanente; -013 cultivarea plantelor pentru înmulțire; -014 creșterea animalelor; -015 activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor); -016 activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare; -cod CAEN 10: industria alimentară.

Care este situația angajaților de la ANAF

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, a afirmat că salariul net maxim pe care îl poate obţine un inspector ANAF este de 6.200 de lei, menţionând că doreşte că existe o bază legală pentru care cei care obţin rezultate extraordinare să fie recompensaţi suplimentar. În acest conext a discutat cu Guvernul.

Ştiţi care e salariul maxim pe care poate să îl ia în ANAF un inspector, net, astăzi? 6.200 de lei. Atâta primesc toţi care ajung consilieri superiori la ultima treaptă. Şi aceşti oameni, cu 6.200 de lei, se duc şi stabilesc decizii de impunere poate de miloane de euro, luptându-se cu avocaţi foarte bine plătiţi. Contribuabilul trebuie să se apere şi să îşi susţină cu multă tenacitate cauza, noi trebuie să fim foarte profesionişti încât să identificăm ceea nu a făcut corect şi să dovedim, să încadrăm în lege, să punctăm exact ceea ce trebuie să fie scris ca nimeni niciodată să nu poată să spună că nu este corect ceea ce a scris inspectorul.

Mulţi oameni din ANAF sunt dedicaţi muncii lor. Banul contează pentru fiecare dintre noi, dar de multe ori oamenii îşi fac meseria cu dăruire pentru că le place ceea ce fac. Da, eu îmi doresc, să existe, şi am discutat şi cu domnul ministru şi cu premierul, nu ştiu sub ce formă, un fond de premiere, o posibilitate ca cei care într-adevăr obţin nişte rezultate extraordinare, cei care aduc şi încasează sume spectaculoase, să poată să fie cumva recompensaţi suplimentar. Astăzi nu există o formă legală să se întâmple acest lucru, a declarat președintele ANAF.

Preşedintele ANAF a mai anunţat că un asistent în cadrul instituţiei are un salariu de 3.600 de lei net, iar un director – 9.600 de lei net.