Intră în vigoare de la 1 aprilie! Nicolae Ciucă, informația anului pentru milioane de români

Intră în vigoare de la 1 aprilie! Nicolae Ciucă, informația anului pentru milioane de români Sursa: arhiva EVZ

Luni a avut loc prima reuniune a Comitetului Interministerial în domeniul energiei. După ședința de la Palatul Victoria, premierul Nicolae Ciucă a mărturisit că cel mai important pentru a scăpa de criza energetică este abordarea guvernamentală, care trebuie să fie una integrată. Autoritățile trebuie să își cunoască problemele pentru a putea găsi soluții.

Premierul Nicolae Ciucă a fost prezent la prima reuniune a Comitetului Interministerial în domeniul energiei. Oficialul susține că această structură a fost creată pentru a identifica problemele și pentru a găsi soluții în cazul limitării efectelor creșterii prețurilor la energie pe termen scurt, mediu și lung. De asemenea, ei se vor ocupa și de monitorizarea măsurilor implementate până în acest moment de Guvern.

„Este important să avem o abordare integrată, la nivel guvernamental, privind gestionarea crizei energetice, care să asigure atât o bună cunoaștere a problemelor cu care se confruntă consumatorii casnici și economia, cât și a soluțiilor de răspuns. Obiectivul Guvernului este de a atenua cât mai mult din efectele creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale, pentru a proteja cetățenii, a menține locurile de muncă și a susține sectoarele economice”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă după reuniunea de la Palatul Victoria.

În cadrul primei ședințe, a fost prezentată situația facturilor la energie și gaze. Reprezentanții Ministerului Energiei s-au raportat și la aplicarea schemei de compensare și plafonare stabilită de Guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum a precizat și premierul Nicolae Ciucă, Comitetului Interministerial în domeniul energiei se va ocupa și de măsurile ce urmează să fie adoptate. În cadrul reuniunii de luni, pe masa discuțiilor a fost și pachetului de măsuri care ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie 2022.

Noi propuneri au fost făcute pentru a îmbunătăți aceste măsuri, astfel încât să se obțină un echilibru pe piața energetică. De asemenea, structura guvernamentală urmărește protejarea consumatorilor casnici, a IMM-urilor și a marilor consumatori industriali.

Guvernul caută soluții pentru limitarea crizei energetice

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, Executivul a alocat la finalul anului trecut 130 de milioane de euro pentru susținerea acestora.

„Reprezentanții Guvernului au luat act de aspectele semnalate de furnizorii și distribuitorii de energie cu privire la efectele crizei asupra situației financiare a acestora. În cadrul dialogului deschis cu reprezentanții pieței energetice, Guvernul își exprimă disponibilitatea pentru identificarea celor mai potrivite soluții care să asigure protejarea consumatorilor și desfășurarea activității economice în condiții de eficiență și competitivitate”, transmite Executivul.

La reuniune au participat, din partea Guvernului, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, reprezentanți ai ministerelor Energiei, Economiei, Cancelariei Prim-Ministrului, Agenției Națională pentru Resurse Minerale. De asemenea, la discuții au participat reprezentanți ai Consiliului Concurenței, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societății Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale „OPCOM“ - S.A., Bursei Române de Mărfuri - S.A., precum și reprezentanți ai producătorilor, transportatorilor și ai furnizorilor de energie, ai confederațiilor patronale și sindicale, ai structurilor asociative și ai consumatorilor de energie.