Intră în vigoare de azi, 5 aprilie! Veşti uriaşe pentru aceşti români. Vor avea mai multe drepturi
- Ionel Sclavone
- 5 aprilie 2022, 15:45
Perioada în care o persoană fizică autorizată (PFA) desfășoară activități economice va fi considerată vechime în muncă sau în specialitate. Parlamentul a adoptat un proiect de lege în acest sens care urmează să fie transmis spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. Condiția impusă este ca forma prevederilor PFA-ului să aibă toate taxele, contribuțiile și impozitele legale achitate la zi.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, 5 aprilie, un proiect de lege în favoarea celor care activează ca persoane fizice autorizate. Conform actului normativ, perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice va constitui vechime în muncă sau în specialitate. Condiția impusă pentru aceasta este ca PFA-ul să-și fi achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale către stat.
Actul normativ va merge spre promulgare la președintele României, Klaus Iohannis. Dacă nu vor exista contestații la CCR sau dacă acesta nu-l va retrimite în Parlament, va fi publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare.
Proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților cu un număr de 268 voturi „pentru” şi 11 abţineri.
Actul normativ care a fost adoptat are ca obiect de reglementare completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. Astfel se introduce un articol nou ce clarifică aceste aspecte.
Ce prevede actul normativ adoptat de Camera deputaților
A fost introdus un nou articol, art. 181, în sensul de recunoaştere a activităţii economice desfăşurate de persoana fizică ca PFA ca fiind vechime în muncă. Și, după caz, aceasta va fi considerată vechime în specialitate.
„Perioada în care o persoană fizică autorizată desfăşoară activităţi economice în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă constituie vechime în specialitate cu îndeplinirea următoarelor condiţii: a) activitatea economică pe care o desfăşoară a produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe ţară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv; b) este înregistrată la registrul comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii”, prevede proiectul care a fost adoptat de Camera Deputaților.
De asemenea, vechimea în muncă şi, după caz, vechimea în specialitate este considerată perioada în care PFA a desfăşurat activitate economică şi a achitat contribuţiile, taxele şi impozitele legale. Nu va fi luată în considerare la calcularea vechimii, perioada în care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendată.