Unul din cinci oameni au înlăturat din alimentaţia lor produsele lactate de la vaci, dar un nou studiu arată că neplăcerile lor ar putea avea la origine o altă proteină din lapte.
Circa 20% dintre adulţi susţin că laptele de vacă le provoacă probleme digestive, probleme de piele şi îi face să se îngraşe mai rapid. Cercetătorii susţin că de vină nu ar fi lactoza, ci o altă proteină găsită în principal în vacile din Europa. Companiile au început deja să producă un tip de lapte care nu conţine această proteină.
“Înlătur laptele de vacă şi balonarea dispare”, este o frază des auzită de la oamenii care suferă de probleme digestive. Următorul pas este de obicei acelaşi, pornesc de la ideea că au intoleranţă la lactoză, renunţă la laptele de vacă şi se alătură grupului de oameni care cred că nu pot bea lapte.
Produsele care înlocuiesc laptele clasic au devenit foarte populare în prezent. Conform Biroului Naţional de Statistici, acest lucru confirmă un trend în creştere al dietelor bazate pe produse fără lactoză, fiind promovate de campanii precum Veganuary.
Statisticile spun că 20% din adulţi nu se împacă prea bine cu laptele de vacă, acesta cauzându-le probleme digestive, balonare şi afecţiuni de piele.
“Drept rezultat, oamenii se îndreaptă către alternative modificate artificial sau pe baza de plante”, spune Rick Miller, nutriţionist avizat.
Dar, conform spuselor lui Miller, cercetările amănunţite au demonstrat că oamenii nu ar reacţiona negativ la lactoză, ci la o proteină găsită în lapte, pe nume A1.
În lapte există 2 tipuri majore de proteine: zer şi caseină. Caseina, la rândul ei, se împarte în 2 categorii: A1 şi A2. Acestea sunt variantele naturale ale proteinei care există în laptele de vaci.
“Proteina A1 se găseşte doar în laptele vacilor din Europa, în timp ce laptele matern, laptele de capră, laptele de oaie şi alte tipuri de lapte de la mamifere conţin doar proteină A2”, spune Miller. Dacă consumi lapte de vacă, şansele sunt că tu să consumi şi proteină A1.
S-a demonstrat că proteina A2 nu conduce la probleme digestive sau de piele, spre deosebire de A1.
Un studiu realizat în China arată că 90% din populaţie nu poate cosuma lapte de vacă, dar se crede că aceştia nu vor avea probleme cu proteina A2.
Studiul, publicat de Jurnalul de Nutriţie în Aprilie anul trecut, a fost realizat pe un eşantion de 45 de persoane din Shanghai care susţineau că au intoleranţă la lactoză. Jumătate din ei au primit lapte cu proteină A2, iar cealaltă jumătate lapte normal. Cercetătorii nu le-au spus ce fel de lapte au băut. Aceştia nu au consumat alte produse lactate.
Toţi participanţii au declarat că nu au băut lapte de vacă pentru că aveau intoleranţă la lactoză, 23 din cei 45 fiind testaţi şi confirmaţi drept intoleranţi la lactoză.
Toţi cei care au băut lapte cu A1 au raportat probleme de balonare şi dureri de stomac, dar cei care au băut A2 nu au avut nicio simptomă.
Mai mult decât atât, participanţii au luat o “pastilă deşteaptă” care conţinea o camera. Cu aceasta s-a putut observa nivelul de inflamare din sânge.
Cei care au băut A2 nu au avut niciun fel de inflamaţie, spre deosebire de cei care au consumat A1.
De asemenea, pastila a măsurat şi timpul necesar unui tranzit complet. Laptele cu proteină A1 a îngreunat procesul cu 6.6 ore faţă de cel cu A2.
Un lucru foarte important este că laptele cu A2 are acelaşi gust cu cel care conţine A1.