INTERVIURILE 2+1. Sever Voinescu (PDL): "USL ne spune «dacă ne înţelegem şi mergem mucles, dă-o-ncolo de Constituţie»"

INTERVIURILE 2+1. Sever Voinescu (PDL): "USL ne spune «dacă ne înţelegem şi mergem mucles, dă-o-ncolo de Constituţie»"

Invitat la "Interviurile 2+1", Sever Voinescu, purtătorul de cuvânt al PDL, spune că Viorel Hrebenciuc vorbeşte prin gura lui Victor Ponta despre organizarea alegerilor parlamentare mai devreme, în luna octombrie. Dincolo de faptul că propunerea este neconstituţională, Voinescu apreciază că declanşarea procedurilor de devansare a scrutinului este sinucigaşă pentru actualul premier.

Evenimentul zilei: Domnule Sever Voinescu, ce părere aveţi despre propunerea de devansare a alegerilor generale pentru luna octombrie, lansată de premierul Victor Ponta? Sever Voinescu: Întâi că asta nu e ideea dlui. Ponta, e ideea dlui. Hrebenciuc. În spaţiul public asta e cronologia reală. Eu cred că este o temă falsă, de care dl. Ponta se foloseşte în perioada asta pentru că dl. Ponta are de răspuns câtorva întrebări cărora nu le dă răspuns.

În primul rând, e nelămurită provestea cu Grăjdan, ISC şi dosarul Adrian Năstase şi felul brutal în care Ponta a încercat să manipuleze Justiţia. E complet nelămurită povestea cu Daniel Constantin la Agricultură, care îl protejează pe Dan Voiculescu şi interesele financiare ale acestuia. Încă nu are un ministru al Educaţiei.

În fine, în materie de politici economice, dl, Ponta, în afară de a inventa noi taxe, nu pare a putea altceva. Or, când eşti în situaţia asta, te învaţă strategii sau ăştia mai bătrâni, aşa, şi mai hârşiţi, ca dl. Hrebenciuc, te învaţă să lansezi fumigene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dincolo de asta, este o imposibilitate constituţională, de aia spun că e o manevră de genul ăsta. Şi dl. Hrebenciuc ştie Constituţia. Şi ştie bine că mâine, dacă toate partidele s-ar întâlni şi ar decide, într-o voioasă unanimitate, să ne dăm toţi demisiile, Parlamentul e încă în lucru. Nu se pot organiza alegeri. Constituţia României, şchioapă cum e- şi în privinţa asta e- prevede o singură cale pentru a ajunge la anticipate: un guvern care pică, apoi două guverne care sunt respinse şi aşa mai departe. Ce ar avea USL de câştigat? Să evite o erodare la guvernare? Eu sunt convins că în mintea lor e şi asta. Vara asta va fi foarte grea din punct de vedere economic. Oamenii, în toamnă, vor vedea o realitate economică dură. Este limpede că Victor Ponta nu ştie să joace sportul ăsta, nu ştie să guverneze în vremuri grele. Şi atunci ei vor alegeri generale cât mai repede, pentru a profita de acest val de simpatie, pe care un guvern nou ales îl are în primele luni. Nu cred că ei nu ştiu că e imposibilă povestea asta, dar o pun în discuţie pentru a o manipula într-un fel sau altul.

Doar că nu putem să înfrângem Constituţia prin voinţa noastră politică. Această propunere este expresia unui fel de a face politică pe lângă lege. De fapt, ce ne spune dl. Hrebenciuc prin gura dlui Ponta? «Băieţi, nu cotează ce se spune în Constituţie. Dacă noi ne înţelegem între noi şi mergem mucles, atunci, domle, e bine. Hai, vedem şi cu Băsescu, hai să ne înţelegem toţi, dă-o-ncolo de Constituţie şi mergem înainte!». Sunt oameni care exaltă voinţa politică, spun că voinţa politică e supremă. Nu! Legile sunt supreme, Constituţia este supremă, oricâtă voinţă politică am avea noi toţi nu putem scurta durata mandatului acestui Parlament decât prin această formă.

Acum, dacă dl. Ponta vrea să intre în acest circ, şi anume să-şi expună guvernul unei moţiuni de cenzură care îl dărâmă, după care vin două propuneri – găseşte el un iepuraş-doi care vor să se joace de-a primul-ministru, pe care ei îi propun, ei îi pică, eu cred că noi am da cu drag voturile, dacă Ponta vrea să se sinucidă. Adică să ceară un vot negativ la câteva luni după învestire. Ce o să înţeleagă alegătorii? Mi-e greu să cred că oamenii vor aprecia drept serioasă o atitudine de genul acesta, de mică şuşă politică, de mic aranjament politicianist. Toţi economiştii ne spun că al doilea val de recesiune se vede la orizont. Momentul e foarte dificil. Gândiţi-vă ce ar înţelege pieţele financiare internaţionale. Ponta habar n-are de lucrurile astea. Probabil că în meciurile de tenis pe care le joacă cu Florin Georgescu acesta ar trebui să-i spună lucrurile astea.

Marii actori ai pieţelor financiare au informaţii foarte scurte şi lapidare din România. De exemplu, în toată povestea asta cu taxa de solidaritate, ei primesc informaţia că în România se pune o nouă taxă pe veniturile mari. Gândiţi-vă că aceşti oameni primesc mâine următoareaa ştire: "partidul lui Ponta i-a dărâmat guvernul lui Ponta". Atât. Nu jocul lui Hrebenciuc, nu tactica supraelaborată... Ar fi o inconştienţă şi o dovadă de neseriozitate şi o dovadă de lipsă de patriotism în momentul de faţă să fii prim-ministru şi să te pretezi la jocuri de genul acesta. "Dacă domnul Ponta vrea să intre în acest circ, cred că noi am da cu drag voturile, dacă vrea să se sinucidă." SEVER VOINESCU, purtător de cuvânt al PDL

"Ponta crede că o ţară e cu atât mai prosperă cu cât statul cheltuieşte mai mult. Profund fals"

Cum comentaţi politicile economice ale noului Guvern? Eu văd două lucruri la dl. Ponta. În primul rând, văd că face o grămadă de promisiuni pentru 2013. Ca şi cum ei nu guvernează acum. Te şi întrebi de ce s-au mai repezit să ia puterea acum dacă planul lui era făcut după 2013. Ce văd eu acum e o viziune rudimentar-socialistă aspura economiei. Ponta gândeşte aşa: cei care câştigă mult trebuie jupuiţi cu taxe pentru că statul trebuie să aibă bani să cheltuie. El pleacă de la următoarea viziune economică: o ţară e cu atât mai prosperă, cu cât statul cheltuieşte mai mult. Profund fals. O ţară e cu atât mai prosperă cu cât oamenii cheltuiesc mai mult. Grija guvernului nu ar trebui să adune taxe ca nebunul, pentru ca apoi să le risipească în fel de fel de programe, care mai de care mai ineficiente, ci ar trebui să facă în aşa fel încât oamenii să aibă din ce în ca mai mulţi bani în buzunar. Deci este o viziune fundamental greşită. O văd în povestea asta cu supraimpozitarea salariilor mari, pentru a da oleacă de satisfacţie unora care trăiesc mai greu şi, din cauza asta, au anumite resentimente şi frustrări. Apoi ce mai văd? Mai văd, de pildă, decizia cum că un om din structurile guvernului nu poate reprezenta guvernul în mai multe societăţi. Asta denotă o atitudine socialistă de împărţire. Pentru Victor Ponta prezenţa unor oameni în consiliile de administraţie, ale unor companii în care statul are un interes major, este un fel de sinecură. Ca orice bun socialist, ca să nu se supere nimeni, îi trimite pe toţi la câte un consiliu. Dacă ai în mintea ta o politică în domeniul energetic, la un moment dat poţi spune, dacă am o viziune în legătură cu Transelectrica, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica şi cum trebuie să meargă toată piaţa energetică, ar fi firesc să am un acelaşi grup de oameni experţi care să-mi execute politica asta în toate aceste consilii de administraţie. E firesc, cred. Nu. Pentru domnul Ponta, nu. De ce? Pentru că ăia ar putea câştiga mai mulţi bani.

"PDL poate depune moţiune de cenzură şi peste o lună şi peste două"

Dacă aveţi atâtea nemulţumiri faţă de activitatea guvernului, de ce PDL nu a depus moţiunea de cenzură în chestiunea scandalului din justiţie? Scandalul din Justiţie este, după părerea mea, cea mai mare greşeală pe care Victor Ponta a făcut-o până acum. Era şi inevitabilă pentru că ştim toţi natura sentimentelor de admiraţie, de recunoştiinţă pe care Victor Ponta le nutreşte faţă de Adrian Năstase. Nu s-a ferit niciodată, îi datorează cariera politică, e mentorul lui, e modelul lui. Era firesc să încerce să-l ajute cumva şi atunci a făcut manevra asta: ISC la mine, trimiţi hârtia, eu mă fac că nu ştiu, asta e, a aflat presa, te dau afară, au mai trecut trei zile, retrag hârtia, dar până la urmă discuţia în proces continuă. Bun.

Este cu adevărat scandalos şi faptul că Victor Ponta încearcă astăzi să dea înapoi într-un fel sau altul arată că este vinovat.

Când s-a discutat chestiunea moţiunii în PDL au fost două argumente majore. Primul a fost acela că vrem să vedem exact la aceste alegeri locale care este raportul real de forţă politică, dacă vreţi electorală, la nivelul ţării. Din păcate în Parlament în momentul ăsta fluiditatea este imprevizibilă. Trec parlamentarii de colo- colo cu o voioşie... Există riscul să mai plece oameni din PDL? Omeneşte vă spun că am senzaţia că ceea ce era de plecat a plecat. Dar nu poţi să ştii niciodată.

În plus, cine s-a fript cu ciorba, suflă şi-n iaurt. Noi vrem să vedem exact care este forţa noastră politică, să vedem apoi ce proiecţie parlamentară avem, pentru ca apoi să vedem cum pornim la acest drum.

În al doilea rând, noi vrem să facem moţiuni de cenzură foarte serioase, ştiind foarte clar pe ce ne bazăm ca forţă politică. Argumentul ISC rămâne. Este atât de grav ce a făcut Victor Ponta încât se justifică o moţiune de cenzură şi peste o lună şi peste două...

Deci poate fi reluată această discuţie în PDL? Oricând, pentru că, repet, este gravisim ceea ce Victor Ponta a făcut. Al doilea argument a ţinut mai degrabă de tactică, de o anume etapizare a agendei politice pe care noi o gândim.

Acest guvern a venit de trei săptămâni. Nu are încă o lună. Săptămâna viitoare (săptămâna aceasta- n.red.) face o lună şi noi îl vom sărbători la PDL cum se cuvine, o să vedeţi cum.

Deja greşelile se acumulează, deja impresia noastră este că Victor Ponta merge din greşeală în greşeală şi am spus că e bine să treacă un timp ca oamenii să înţeleagă şi ei mai bine despre ce e vorba cu acest guvern. Deci este o tăcere strategică... Nu este o tăcere pentru că, slavă Domnului, vorbim. Reacţia PDL în această perioadă este satisfăcătoare?Întotdeauna este loc de mai bine. "Deja Victor Ponta merge din greşeală în greşeală. E bine să treacă un timp ca oamenii să înţeleagă ce-i cu guvernul ăsta." SEVER VOINESCU, purtător de cuvânt al PDL

"Victor Ponta joacă o veche carte comunistă: intimidarea"

Credeţi că veţi avea un partid mai slab reprezentat în Parlament, pentru că uninominalul pur va afecta scorul PDL? Nu cred. Întâi că nu cred că legea care introduce uninominalul pur este constituţională. Am explicat de ce cred acest lucru, sunt gata să reiau bucuros aceste explicaţii, dacă este cazul. Dar chiar şi aşa, eu vă spun că am văzut de multe ori în politica românească- e adevărat cu mica mea experienţă- situaţii în care, cum spune vorba aia românească «nu este pentru cine se pregăteşte, e pentru cine se nimereşte». Vă reamintesc că în 2008 a fost un sistem anume făcut ca să dărâme PDL şi PDL a câştigat cele mai multe mandate. Şi-au tăiat colegiile cum au vrut ei şi am câştigat cele mai multe mandate. Lucrurile sunt mai tranşante acum. Câştigă cel care are cele mai multe voturi. Aveţi suficienţi oameni care să câştige în colegii?Eu asta vă spun. Nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte. Şi, în general, în politică cu cât sapi mai vârtos groapa unuia, şansele ca tu să ajungi în ea cresc. Văd la Crin Antonescu o jubilaţie suspectă, o anume frenezie cu care anunţă că PDL va fi distrus. E un obiectiv al USL... Da. Să-ţi stabileşti obiectiv politic distrugerea unui competitor politic este o nebunie. De distrus partide nu le distrug altele, ci electoratul. Electoratul decide dacă rămâi în viaţă sau nu, nu Crin Antonescu, nu Victor Ponta.

O a doua observaţie ar fi că dacă ajungi să crezi despre tine că eşti în stare să distrugi un partid politic, tu cu strategiile tale eşti pierdut. Cred că orice om care a citit măcar o dată dramele istorice ale lui Shakespeare înţelege bine despre ce vorbesc. Acest vis nebun de a distruge cu mâna ta, să crezi că tu poţi face asta nu te poate duce decât la pierzanie. Dar, în fine, e treaba lor.

Ceea ce mă îngrijorează un pic este că efectul acestei retorici a lui Crin Antonescu şi a lui Victor Ponta ar putea fi o intimidare a militanţilor noştri, a oamenilor care mai cred în noi. De altfel, Victor Ponta joacă cartea asta, care este o carte veche comunistă, este ultima rămăşiţă de ADN comunist în trupul politic al PSD, reflexul de a juca la intimidare.

Oameni care sunt ameninţaţi în funcţii, oameni care sunt ameninţaţi direct la televizor, lejeritatea asta cu care Ponta spune cine merge la puşcărie, cine nu, cine trebuie ridicat, toate astea fac parte din arsenalul de exprimare politică bolşevică, dintr-un arsenal de exprimare politică care urmăreşte înfricoşarea.

Sunt oameni care cred că poţi câştiga voturi inspirând frică. Ponta asta încearcă să facă. Eu le spun tuturor oamenilor care cred în Victor Ponta, dar şi celor care nu cred în Ponta, că nu o să fie aşa şi că nu au niciun motiv să le fie frică.

Când Ponta şi-a arătat muşchii la prima şedinţă de guvern şi a decis să fure banii de la comunităţile locale, Curtea Constituţională l-a oprit. Sunt mereu legi, sunt mereu instituţii care îl vor opri pe Ponta să facă ceea ce vrea. "Este ultima rămăşiţă de ADN comunist în trupul politic al PSD: refl exul de a juca la intimidare." SEVER VOINESCU, purtător de cuvânt al PDL

"Mă aştept mai mult de la MRU ca prezenţă public"

Sunteţi mulţumit de prezenţa pe scena publică a domnului Mihai Răzvan Ungureanu? Mă aştept la mai mult de la el.

De ce credeţi că această prezenţă nu are o consistenţă mai mare? El are nevoie de acest contact mai real cu oamenii şi, slavă Domnului, în perioada asta de campanie a fost alături de noi şi merge peste tot şi reacţiile oamenilor după întâlnirile cu el sunt foarte bune. E evident că MRU are în acest moment o bază de încredere substanţială care însă îl obligă. El a anunţat un drum politic pe care înţelege să se angajeze… PDL nu l-a primit cu braţele deschise. Au fost lideri care au spus că e nevoie să treacă un test electoral… Aici lucrurile au fost împărţite. Am fost mulţi cei care am deschis braţele şi care am crezut şi credem încă că MRU trebuie să fie alături de noi, într-o relaţie politică directă, şi, mai mult decât atât, credem că acest lucru se va întâmpla. În viitor vom fi de aceeaşi parte a baricadei şi formal dacă vreţi, pentru că ideologic suntem.

Noi nu trebuie să găsim decât calea de a formaliza o realitate, realitatea că şi el şi noi suntem oameni de centru-dreapta, credem că socialismul în această ţară e o calamitate, vedem ce face Ponta, Ponta face socialism, e o calamitate, şi că toţi oamenii care cred lucrurile astea trebuie să-i convingem să vină alături de noi. Deci, noi suntem substanţial de aceeaşi parte a baricadei. Aţi primit mai multe detalii despre proiectul domnului Ungureanu, v-a spus ce are de gând cu iniţiativa asta, când o lansează?Eu am vorbit foarte mult cu MRU în perioada sta, pentru că noi avem şi o relaţie profesională mai veche. Eu cred că PDL este deschis pentru orice tip de apropiere cu MRU dintr-un motiv foarte simplu. Foarte multă lume vorbeşte de disperare în PDL, că se caută o soluţie, pentru că acum se scufundă şi trebuie o soluţie şi a apărut MRU. Lucrurile nu stau deloc aşa. PDL, de când s-a constituit el, a avut mereu proiectul politic al unificării forţelor de centru-dreapta într-o formulă federată, care să semene cu mişcările populare din Europa de azi.

Ceea ce vor să spună cei care vorbesc despre disperarea PDL, este faptul că PDL nu mai are în acest moment un lider ca Traian Băsescu, care să-l conducă spre o nouă victorie în alegeri, să le dea o direcţie, un lider care să emane că are un viitor, nu doar un prezent. Lideri precum Traian Băsescu sunt excepţii. Nu trebuie văzută o regulă şi nu trebuie blamată o organizaţie că nu este în stare să producă tot la opt ani câte un Traian Băsescu. Se întâmplă după ce, la un moment dat, apare într-un partid un lider de anvergura asta, care îşi duce armatele din victorie în victorie mulţi ani de zile, se întâmplă ca după apusul acestui lider să vină o perioadă în care aparent să fie o lipsă de direcţie. Există o singură soluţie instituţională. Să speri că mai apare un Traian Băsescu este iluzoriu. Există soluţia echipei. Oameni care împreună, prin adiţie, fiecare prin calităţile lui, pot în final să formeze o echipă care să conducă un asemenea mare partid, sigur, ierarhizat. PDL este în momentul ăsta în faţa acestei situaţii şi sunt convins că poate să găsească această echipă, care să-l ducă mai departe şi în epoca post- Băsescu. Ce scor credeţi că va atinge PDL la locale? Cred că principalele poziţii de primării şi de CJ pe care le-am avut le vom păstra şi, ca vot politic, cred că vom face surprize interesante în câteva locuri. Sunt convins că vor fi localităţi în care candidaţii noştri îi vor învinge pe primarii USL aflaţi în funcţie şi, ca scor politic, cred că vom merge undeva la 25%. Poate un pic peste. Citiţi şi:

  • Victor Ponta despre organizarea parlamentarelor: Cred că toată lumea preferă octombrie, să nu umblăm prin zăpezi
  • Crin Antonescu: "În politică trebuie să ştii ce vrei să faci, după aceea să vezi dacă e constituţional sau nu"
  • Cristian Preda despre devansarea alegerilor generale: Un scenariu care degajă instabilitate
  • Iliescu despre devansarea alegerilor: "Trebuie să se poată. Constituţia este opera oamenilor"