INTERVIURILE 2+1. Elena Udrea: "PDL e o pisică pe care o calci de zece ori cu maşina şi tot îţi sare la gât"

INTERVIURILE 2+1. Elena Udrea: "PDL e o pisică pe care o calci de zece ori cu maşina şi tot îţi sare la gât"

Vicepreşedintele PDL crede că partidul se va întoarce la Putere. "În noiembrie, uşa va fi închisă pentru trădători". Ea spune că MRU poate fi unul dintre liderii PDL.

Vicepre­şedintele PDL crede că o discuţie despre schimbarea conducerii PDL nu trebuie să aibă loc înainte de locale. "După, logica se poate schimba."

Elena Udrea a acordat EVZ un interviu în exclusivitate în care a analizat avantajele şi dezavantajele plecării PDL de la guvernare. Evenimentul zilei: Doamnă Elena Udrea, de ce nu s-a reuşit o negociere eficientă cu minorităţile pentru ca moţiunea să nu treacă? Elena Udrea: Pentru că nu am ştiut că minorităţile au de gând să voteze moţiunea opoziţiei. Noi am fost loiali partenerilor de guvernare, nu ne-am aşteptat la trădare din partea lor. La ultima discuţie din şedinţa de Coaliţie nu ne-au spus nimic despre o eventuală intenţie de a vota împotriva propriului guvern. Demiterea guvernului putea fi evitată sau orice efort ar fi fost inutil? Desigur putea fi evitată, dacă am fi intrat în logica USL de a cumpăra voturi. Adică să supralicităm.

Actuala conducere a PDL, în frunte cu Emil Boc, trebuie să-şi depună mandatul aşa cum vor domnii Radu Berceanu sau Gheorghe Ştefan? Nu cred că este momentul pentru competiţii în interiorul partidului. Dimpotrivă, este nevoie de mobilizare maximă, de a strânge rândurile şi a demonstra că PDL este acea pisică pe care o calci de zece ori cu maşina şi, când te gândeşti că ai zdrobit-o, îţi sare la gât, aşa cum ne plăcea să ne descriem. Actualul Birou Permanent a fost ales şi pentru a gestiona campaniile electorale din acest an. Din echipa de campanie pe care o conduce domnul Blaga, fac parte colegi care au reprezentat ambele tabere la alegerile interne din mai 2011, deci evaluarea ar trebui să se facă după rezultatele alegerilor din iunie şi din noiembrie. Orice eventual proiect pe parcurs poate schimba această logică, dar oricum nu cred că trebuie să se întâmple ceva înainte de alegerile din iunie. Vă aşteptaţi ca migraţia aleşilor locali şi a parlamentarilor să se intensifice după plecarea PDL de la guvernare? Nu cred, pentru că acest partid a mai trecut prin opoziţie şi atunci a fost perioada în care a crescut şi s-a consolidat. Eventual, vor pleca tot cei care aleargă după putere cu orice preţ, chiar şi preţul onoarei. Foarte bine, dacă mai sunt în partid, să plece!

Ne puteți urmări și pe Google News

Credeţi că intrarea în opoziţie cu puţin timp înainte de alegerile locale va afecta scorul PDL? Cei care urmau să câştige vor câştiga oricum, pentru că este un vot pentru o persoană în primul rând, primar sau preşedinte de consiliu judeţean. O problemă ar putea să o reprezinte plecarea, pe ultima sută de metri, a unor candidaţi către USL, dar asta nu afectează major un partid atât de mare precum PDL. Cine pleacă din cauza ieşirii partidului de la guvernare, mai bine să plece acum. Şansa noastră de a câştiga alegerile se bazează pe implicarea totală a fiecărui membru în lupta politică. Nu poţi pleca la drum cu trădători, nu poţi pleca ezitând. Trădătorii vor bate din nou la uşa noastră în noiembrie. De data asta uşa va fi închisă pentru ei. Există informaţia că guvernul vrea să desfiinţeze Ministerul Dezvoltării şi Turismului... Nu cred că obsesia pentru mine este atât de mare încât să desfiinţeze unul dintre cele mai performante ministere astăzi, doar pentru că l-am condus eu. Ministerul are cea mai bună absorbţie a fondurilor europene, numai în primul trimestru al acestui an aducând în ţară aproximativ 811.000.000 RON, cât au adus toate celelalte ministere la un loc. Am avut o creştere a turismului cu 17% şi a sectorului de construcţii cu 7%, anul trecut. În loc să îl desfiinţeze, eu le-aş recomanda să nu vină la conducerea ministerului cu unul care este cercetat de Comisia Europeană pentru modul în care a cheltuit fondurile europene din POR, Liviu Dragnea. "Eventual vor pleca cei care aleargă după putere cu orice preţ, chiar şi preţul onoarei. Foarte bine, dacă mai sunt în partid, să plece!" ELENA UDREA, vicepreşedinte PDL "UNPR este liberă să aibă o strategie independentă"

PDL are şi ceva de câştigat din plecarea de la guvernare? Îi cresc şansele de a câştiga alegerile parlamentare, dacă va fi capabil să se organizeze şi să îşi stabilească corect strategia. Trebuie unitate, fermitate, decizii luate la timp şi respectate de toată lumea. Trebuie un partid care să funcţioneze ca o armată, aşa cum era odată. La guvernare fiind, ne lipsea dorinţa de luptă politică. Unora li s-a părut că scaunul de ministru este mai important decât partidul. La fel şi cei susţinuţi pe diverse funcţii în administraţie. Vă spun din experienţă că nu eram mobilizaţi suficient pentru alegerile care vin. Cel mai mare câştig este că vom fi în măsură să acţionăm pentru a reveni la guvernare din noiembrie. O dovadă de acţiune mobilizatoare pentru partid este candidatura preşedintelui PDL, Emil Boc, la Primăria Clujului. Astfel, un "greu" al partidului intră direct în competiţie şi lucrul acesta este foarte important pentru noi toţi. Este esenţial pentru moralul activului de partid să îşi vadă cei mai importanţi lideri în bătălie. Din partea lui Emil Boc, această candidatură este un gest de responsabilitate şi de credinţă faţă de partid.

Şapte luni sunt suficiente pentru că USL să cadă sub 50%? Mi-e greu să cred că vor face gesturi bruşte. Promisiunile pe care le-au făcut cei de la USL, fiind în opoziţie, au generat aşteptări foarte mari. A fost doar discurs demagogic, populist, dar acum sunt obligaţi să guverneze având o minimă responsabilitate, având aceleaşi constrângeri bugetare, pe care le-am avut şi noi, într-un context economic care nu se va îmbunătăţi în perioada următoare, în cadrul strâmt al angajamentelor asumate de România faţă de FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană. Revenirea la salariile bugetarilor din vara lui 2010 a fost pregătită deja de Guvernul Boc şi Guvernul Ungureanu ar fi aplicat-o de la 1 iulie, deci USL doar va fi la guvernare în perioada respectivă, neavând niciun merit în refacerea acestora. Cred că nu vor putea satisface aşteptările uriaşe pe care ei înşişi le-au creat, ceea va provoca o apreciere corectă a electoratului, a măsurilor luate de guvernarea PDL şi a potenţialului real de a conduce al USL-ului. Cum comentaţi anunţul domnului Gabriel Oprea potrivit căruia UNPR va da votul de învestitură guvernului Ponta? Este oportună o astfel de decizie? UNPR a fost un partener loial până la capăt coaliţiei de guvernare. Spre deosebire de unii minoritari, partidul lui Gabriel Oprea a fost corect şi nu a votat moţiunea de cenzură. Odată guvernul căzut, aşa cum a anunţat şi Emil Boc, coaliţia nu mai există. Ca urmare, cei care au format-o au libertatea să îşi creeze o strategie independentă. Eu cred că trebuie să ne uităm la faptul că ei au ales să treacă în opoziţie şi nu au cedat cântecului de sirenă al guvernării USL şi, cred că, în acelaşi timp, este de apreciat că au rămas uniţi în acest moment de cumpănă. Aşa dovedesc faptul că sunt cu adevărat partid politic şi au mari şanse să fie parte a guvernării din noiembrie. Deocamdată, în multe judeţe, candidăm în alianţă cu UNPR. "Trebuie să ne uităm la faptul că ei au ales să treacă în opoziţie şi nu au cedat cântecului de sirenă al guvernării USL.“ ELENA UDREA, vicepreşedinte PDL "Credibilitatea lui MRU îl califică drept unul dintre viitorii lideri ai PDL" Vă aşteptaţi ca cei din USL să încerce să-l suspende pe preşedintele Băsescu? Pentru ce motiv? Cred că Victor Ponta urmăreşte mai mult în viitor decât să fie premier până în noiembrie. Nu cred că îşi va compromite cariera politică mergând pe abuzarea Constituţiei. De altfel, am văzut că nu se fereşte să îi pună la punct pe cei care au abordări care îi afectează strategia sau autoritatea în partid, indiferent cum se numesc. Şi oricum, România nu este în Africa, nu poţi suspenda a doua oară Preşedintele ţării, doar ca să te asiguri tu că rămâi la putere.

Care e cea mai bună formulă de colaborare cu fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu? În interiorul PDL sau în afara lui? Cred că trebuie să rămânem împreună, într-o strategie potrivită, benefică ambelor părţi. MRU trebuie să se valideze politic, pentru a fi acceptat în PDL. Am văzut că strategiile forţate nu au funcţionat, ca urmare trebuie să o luăm încet. Ungureanu are o popularitate şi o credibilitate care îl califică ca unul dintre viitorii lideri PDL. Există un electorat de centru, extrem de favorabil lui, pe care îl poate reprezenta şi, care nu se simte reprezentat de nimeni în acest moment. Avem în faţă două competiţii electorale esenţiale în care echipa PDL-MRU poate câştiga, dacă joacă bine. "Mihai Răzvan Ungureanu trebuie să se valideze politic, pentru a fi acceptat în PDL.“ ELENA UDREA, vicepreşedinte PDL