INTERVIURILE 2+1. Anca Boagiu: "Premierul va lua deciziile pe care le doreşte"

INTERVIURILE 2+1. Anca Boagiu: "Premierul va lua deciziile pe care le doreşte"

DECIZIE. Anca Boagiu susţine că partidul de guvernământ nu-i va limita premierului Ungureanu dreptul de a schimba pe cineva din funcţie.

Într-un interviu acordat EVZ în exclusivitate, Anca Boagiu, înlocuită din fruntea Ministerului Transporturilor împreună cu ceilalţi mi­niştri PDL, vorbeşte despre recen­ta remaniere guvernamentală, despre numirea premierului Mihai Răzvan Ungureanu, despre colaborarea cu USL, dar şi despre relaţia PDL cu UDMR. Silviu Sergiu: Doamnă Anca Boagiu, schimbarea tuturor miniştrilor PDL a fost o strategie sau a fost o decizie luată în ultimul moment? Anca Boagiu: A fost o decizie pe care noi am luat-o, o strategie pe care o ştiam din decembrie anul trecut. Ştiam care sunt paşii care trebuie făcuţi. Cel mai important lucru era ca noi să putem merge mai departe până în momentul în care FMI vine şi certifică rezultatele pozitive ale României. Vlad Macovei: Vă consideraţi o victimă a remanierii? Eraţi printre miniştrii apreciaţi de opinia publică. Nici pe departe. Mă consider, dacă vreţi, un om politic mândru, care a făcut parte dintr-un guvern care a dus România astăzi la aceste performanţe economice. Mai departe noul guvern, în care eu am mare încredere, are obligaţia să continue acest program şi să menţină România pe trendul economic pe care ea este aşezată astăzi. "Niciunul dintre noi nu a venit de la facultatea de miniştri"

S.S.: Şi toate informaţiile despre confruntări între grupurile de putere din PDL ce au fost? N-au fost presiuni pentru schim­barea unor oameni? Pentru ce să fie promisiuni atâta vreme cât toţi acei oameni au fost solidari, adică toţi membrii Cabinetului. Cu toţii am acceptat, am decis că schimbarea se face integral, tot Cabinetul. Am fost membri ai Cabinetului, plecăm solidari cu primul ministru. Nu am venit de la facultatea de miniştri nici unul dintre noi. S.S.: A fost o şedinţă la Parlament, în care domnii Blaga şi Cezar Preda i-au sugerat domnului Boc că trebuie să ia o decizie tranşantă. Decizia tranşantă s-a luat, membrii Cabinetului au fost schimbaţi. Astăzi toţi colegii mei, toţi membri PDL avem obligaţia să mergem mai departe şi să fructificăm dacă vreţi munca pe care am de­pus-o împreună.

S.S.: Să înţeleg că nu au ştiut mulţi de această strategie... Uneori, în politică, nu spui tot ce ştii. Uneori ştiu câţiva oameni, iar, la momentul oportun, prin vot democratic să se decidă. La PDL decizia, sau propunerea pe care preşedintele partidului, domnul Emil Boc, a făcut-o a fost aplaudată şi votată în unanimitate de către colegii noştri din Colegiul Director şi de către colegii noştri parlamentari. Faptul că din sală se auzeau aplauze şi nu ţipete denotă un singur lucru: a fost decizia corectă. "Domnul Mihai Răzvan Ungureanu este un om foarte bine instruit, şi-a asumat valorile de dreapta, să continuee ceea ce a făcut guvernul Boc“ Anca Boagiu

DISCIPLINĂ

"Nimeni nu a comentat ideea unui premier din afara PDL" S.S.: Cât de inspirată că a fost ideea unui premier din afara PDL? Eu îl cunosc pe Răzvan Ungureanu de foarte mulţi ani. Este un om foarte bine instruit, şi-a asumat valorile de dreapta, să continue ceea ce guvernul Boc a făcut, să adopte şi decizi care să remedieze o parte din măsurile dure luate în baza programului de reformă. S.S.: Dar PDL a fost mulţumit de această soluţie externă? Nu a existat niciun fel de comentariu, iar pentru noi pre­ocuparea majoră este să men­­­­­ţinem România pe zona de echilibru macroeconomic. S.S.: Ştiaţi încă din decembrie că Ungureanu va fi premier? Orice partid are o strategie pe care o pune în practică la momentul potrivit. Esenţial este ca lucrurile să fie făcute în paşi, uşor, fără isterie publică, fără altfel de reacţii. S.S.: Este an electoral. Credeţi că PDL îl va lăsa pe premier să ia deciziile pe care doreşte? Poate o să vrea să schimbe un protejat al vreunui coleg de-al dv.? Nu cred că, până acum, a existat vreo mişcare a PDL care să ne facă să credem că Ungureanu nu va pu­tea să ia deciziile pe care le doreşte. Are o echipă de pro­fesionişti, pe care partidul i-a dat-o. Dacă a vrut să schimbe, a schimbat, dacă a vrut să ia nişte decizii le-a luat. Obli­ga­ţia guvernului este să meargă mai de­par­te cu programul de gu­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­ver­­­­­­nare. Punct. Obligaţia PDL este să susţină acţiunea guverna­mentală. INVITAŢIE LA DIALOG

"PDL ar trebui să comunice mai bine cu Opoziţia"

S.S.: Ce ar mai trebui să facă PDL pentru a se recredibiliza ? Primul lucru pe care trebuia să-l facem, şi l-am făcut, a fost ca noi liderii politici să ne eliberăm, să dedicăm mult mai mult timp partidului. Al doilea lucru extrem de important este de a comunica tranşant, de a spune lucrurilor pe nume chiar dacă plac, chiar dacă nu plac. Probabil că acesta a fost punctul nostru cel mai vulnerabil. Am fost obligaţi şi ne-am asumat un program ambiţios de reformă, dar nu am comunicat suficient. Este vremea să comunicăm, să adunăm rândurile şi este vremea să comunicăm şi cu Opoziţia. Îmi exprim speranţa că toată joaca asta pe care am văzut- o în ultimul timp din partea opoziţiei se va opri. S.S. : Dar cu cine comunicaţi din opoziţie, cu domnul Ponta sau cu domnul Antonescu, pentru că au stiluri diferite de a comunica? Avem o problemă în sensul ăsta. Nu poţi să mergi la Bruxelles, să organizezi o superdezbatere publică, să spui câtă lipsă de democraţie şi de comunicare este în România şi imediat după, pe o temă de interes maximal la nivel european, Tratatul de guvernanţă fiscală, să refuzi să comunici. Toate condiţiile pe care ni le-a solicitat domnul Ponta, în discursul de la învestitura guvernului, şi am apreciat tonul discursului la momentul respectiv, noi le-am luat în considerare. Au fost 15 solicitări, şapte se regăsesc şi în programul de guvernare al noului cabinet. S.S.: Vă pregătiţi să guvernaţi cu PSD? Noi ne pregătim să comunicăm cu oricine doreşte să construiască, să dorească binele acestei ţări. Ai nevoie de răspuns şi din partea cealaltă. Dacă în permanenţă vom avea răspunsuri fariseice, de genul vreau să vorbesc cu tine, dar nu vin la discuţii, sau, şi aici mă refer la cealalată parte a USL, la domnul Crin Antonescu, care presupun că exprimă poziţia partidului... S.S.: Cu partea radicală a USL... Da. Eu cred că este vorba de dublu limbaj. Nu poţi să cultivi numai violenţă în România, un limbaj mai mult decât anormal, nu poţi să cultivi tot timpul tensiune fără să vii cu soluţii. Aş fi foarte încântată să stăm faţă în faţă, două echipe de oameni serioşi, nu de oameni care-şi pierd cumpătul, care să pună pe masă soluţiile pentru România. Să ne confruntăm în idei. Să ne confruntăm în filmuleţe, în ipostaze, mă rog nici nu vreau să le calific, şi să vedem un lider politic că iese şi comentează ce se întâmplă aia nu e o soluţie pentru România. Dacă aceea este imaginea pe care domnul Antonescu o vrea în România nu cred că va avea foarte mulţi adepţi.

"Să ne confruntăm în idei. Să ne confruntăm în filmuleţe, aia nu e o soluţie pentru România. Dacă aceea este imaginea pe care domnul Antonescu o vrea în România nu cred că va avea foarte mulţi adepţi.“ Anca Boagiu ÎN PATRU-CINCI ANI

"Vom ajunge pe autostradă de la Constanţa la graniţa cu Ungaria" V.M.: Oamenii, când se referă la activitatea Ministerului Transporturilor întrebarea pe care şi-o pun este când vom avea autostrăzi. Bucureşti- Ploieşti va fi gata anul acesta? Bucureşti – Ploieşti trebuie să fie finalizată, aşa cum trebuie finalizată autostrada către mare cu excepţia tronsonului de la Cernavodă la Medgidia. Ar mai fi şi cei 200 de km care trebuie terminaţi anul acesta. Pe lângă, ministerul este în lucru cu 434 de kilometri de autostradă, sunt alţi 117 care urmează să fie fie licitaţi zilele acestea pe Coridorul IV . Eu cred că PDL poate să spună că prin acest program a pus bazele ca România să aibă o reţea de peste 800 de km de autostradă. V.M.: În cât timp? Termenul pentru tot ce a fost licitat până acum pentru Coridorul IV este începutul a­­­nului viitor, iar în ceea ce pri­veşte Sibiu-Piteşti, intenţia este să fie propus la finanţare în următorul program operaţional sectorial, ceea ce îţi dă garanţia că ai banii şi atunci. V.M.: Deci putem spune că în patru- cinci ani am putea ajunge de la Bucureşti la graniţa cu Ungaria pe autostradă. Chiar de la Constanţa. OPOZŢIA UDMR

"Reforma în sănătate trebuie să se facă"

S.S.: Credeţi că este oportun un nou Protocol de guvernare? Este un subiect pe care nu m-aş hazarda să-l abordez pentru că nu ştiu care este backgroundul lui. Noi avem un acord semnat, avem nişte linii politice pe care le-am urmărit. Important este că avem un program de guvernare agreat de toate partidele Coaliţiei.

S.S.: Dar cum comentaţi po­ziţia UDMR faţă de reforma Sănătăţii? Reforma trebuie făcută în Sănătate. Nu sunt un expert, dar când constaţi că în permanenţă se acumulează arierate într-un sistem în care, anual, sunt alocaţi mult mai mulţi bani faţă de anul precedent, e clar că lucrurile nu mai pot continua aşa. CITIȚI ȘI:

  • Laszlo Borbely: Nu trebuiau să plece toți. Boagiu și alții își aveau locul în noul Guvern
  • Anca Boagiu: Greva opoziţiei, doar în Parlament nu şi la televiziuni

Ne puteți urmări și pe Google News