Editura Evenimentul si Capital

INTERVIURI CU SCRIITORI. Petru Popescu: “În America am câștigat din romanul „Almost Adam” aproape patru milioane de dolari în primii doi ani, după publicare”

14-04/petru-popescu-465x390
Autor: | | 12 Comentarii | 4788 Vizualizari

Acesta este , probabil, cel mai complex interviu pe care l-a acordat marele scriitor Petru Popescu în ultimii patruzeci de ani, de când a părăsit România.

Poate sensibilizat de o fotografie, el a acceptat să ne povestească ce a mai făcut în literatura mondială, ce sunt copiii lui și cum se simte la vârsta de 70 de ani. Amintirile despre casa copilăriei, unchi și mătuși, nu în ultimul rând bunici, despre părinți și fratele lui geamăn, părerile despre scriitori români, de azi și de aiurea, căci adevărații scriitori nu mor niciodată, au serioase șanse să transforme un , teoretic, efemer interviu de ziar într-un moment de istorie literară.

CITIŢI ŞI: Ceva ferit de lături (ar putea citi și cei cu liceul)

Evenimentul zilei: Din toate discuțiile pe care le-am avut observ că mândria nu v-a imbătrânit încă ...Petru Popescu: Mândria, nu, energia, vai, da. Anul 2014 e al cincizecilea an de când scriu convins că doar asta știu să fac în viață -- să scriu.

Să pornim din locul unde ați copilărit...pentru că v-am „tentat” cu poza luiBlocul ce-l vedeți, stil 1920/30, timpuri bune pentru România, boom petrolier, etc. e cel in care m-am născut și am locuit până la expatriere. Până in '54 stăteam în odaia din dreapta față, etajul doi, împreună cu fratele meu geamăn Pavel, căzut victimă la epidemia de poliomielită, și secerat în câteva zile.

Adresa blocului: nr. 9, st. Iulius Fucik (azi Thomas Masaryk, de la un Ceh notoriu la altul) -- la doi pași de Maria Rosetti și de centru.

Literar, blocul are o istorie: Geo Bogza, Tudor Vianu, Eugen Jebeleanu, actorul/poet Ionescu Gion, pictorul Perahim, Zaharia Stancu de câteva ori, reporterul și memorialistul Brunea Fox, St Aug Doinas odată, Eugen Barbu, Nina Cassian, mulți mulți alții. n-am loc să-i menționez pe toți, veneau la acea adresă să se intâlnească, cu Radu Popescu, tatăl meu, eseist, critic dramatic și literar. Mulți din ei neavând copiii (ciudată consecvență negativă) erau amuzați de "gemenii lui Radu" -- eu și fratele meu Pavel. Atinși de febra literară a adulților (trăgeam cu urechea, auzeam numai termeni literari ori nume de scriitori străini, cel mai mult francezi) -- deci eu și Pavel, la 9 ani, am scris o piesă de teatru în versuri, cam plagiată după Othello de Shakespeare, și am citit-o pe roluri in fața unui public de scriitori onorați și publicați!

Din același apartment, helas, a fost tatăl meu arestat de comuniști (dar eliberat curând, norocos față de mulți alții). Tot din același apartament a plecat tata în 1959, despărțindu-se de mama. Moartea lui Pavel a fost sfărâmarea familiei mele de copil, dar a fost și sâmburele creării eroului din Prins. In tot ce am scris, minus „Amazon Beaming” și „Almost Adam”, am folosit direct copilăria și adolescența, și mult din viețile rudelor apropiate.

Adresa blocului: nr. 9 St. Iulius Fucik (azi Thomas Masaryk)

Puteți să ne spuneți ceva despre familie...Tata era bucureștean de patru generații, și al șaptelea din 13 copii, 9 băieți și 4 fete. Fiu de profesor de drept bisericesc (o mai ști cineva ce-nseamnă asta?)

Mama avea o soră de mamă, actriță Tanti Cutava, și un frate bun, avocatul Codru Cutava. Numele lor grec vine de la bunicul din Turnu Magurele, Bazil Cutava, grec transplantat, proprietar de vie (vezi via din Sfârșitul bahic) și notar șef al orașului Turnu, intr-un timp patriarhal. Zaharia Stancu, copil, fugit de sărăcie din Oltenia, a devenit în anii '20 secretar și grefier al notarului șef din Turnu, bunicul nostru după mamă.

E să te înfiori, realizând cât de bine se cunoștea toată lumea cu toată lumea, ce familială era România de atunci, inclusiv pentru scriitori.

Plecarea în America

Cum se poate că tocmai un Bucureștean format din laptele și sângele cel mai intim al unui secol a fugit, ba chiar cariera lui în afară, a fost la fel de amplă, deși total deosebită -- ca doi scriitori într-unul? Nu e trist?Nu e trist, e "bittersweet." De la WW2 încoace, transplantarea a devenit nu numai o salvare fizică, ci un fel de obligație de a-ți asuma lumea, hibridizându-te odată cu ea.

Dacă nu plecați erați probabil, in prezent, cel mai important scriitor român în viață?Mersi de complimentul „condițional”, dar nu sunt de acord cu el, deși l-am auzit de mii de ori, nu numai despre scriitori -- dacă Hitchcock rămânea în Anglia, n-ar fi regizat el și nu altul Richard III și Look Back în Anger? De prozatori nu mai vorbesc -- Nabokov, Conrad, Ionescu, eu... Asemenea întrebări acordă respect dar pe de altă parte dezaprobă -- de ce-ai făcut ce-ai făcut? ai diminuat ceva, ai stricat ceva! E fals, și mai bine să rămân cât sunt decât să mă întreb dacă poate aș fi fost mai mult – în ochii cui, și pentru cât timp? Dacă e vorba doar de mine, am fost deja cel mai important romancier român, de două ori -- prima oară când, scriind Prins și Dulce din adâncul meu dar și dinăuntrul unei generații, am devenit cel mai citit și discutat scriitor al momentului istoric -- bar none. Cei mai cunoscuți prozatori români trăiau și activau, trăia Preda, trăia și scria in Vest Petru Dumitriu -- tânărul și, s-a incercat disperat să se afirme, mai puțin merituosul Popescu nu se știe cum a avut el mai mult lipici la sufletul românilor decât toți! Imi pare rău, am meritat acea atenție, incă o merit. Iar a doua oară, am scris ca anglofon internațional, bestsellers și romane literare, sub numele Popescu -- vedeti cronicile literare în engleza și scrisorile de la cititori. E păcat că literatura mea in engleză e virtual necunoscută în Romania, dar poate nu-i de mirare. Laudele la Popescu, intre altii de la nume ca William Styron ori Deepak Chopra contează mult in Vest -- in România, românii sunt orbi la cum ii vede restul lumii pe românii internaționali, afară de cântăreți. Când va fi descoperită literatura mea in engleză, se va descoperi că am rămas același scriitor și in cărțile timpurii, și in cele de azi -- și poate voi fi recunoscut ca cel mai important scriitor român, prin singularitatea performanței, a treia oară?

... dar ca să răspund la esențiala parte a intrebării, dacă nu plecam, mi-aș fi putut menține libertatea in scris? Cred că nu. Cred că tirania supravegherii zilnice poate invinge pe cel mai tenace artist. Obosești, devii șablon cu tine însuți, faci pacturi. Iar dacă aș fi devenit însurat și cu copii, aș mai fi avut curajul să dezleg tunul, știind că primejduiesc o familie? Greu de crezut.

Oricum, cea mai bună dovadă că era mai bine să fug e personificată în copiii mei. Chloe lucrează în film, la Hollywood. Despre cariera deja fascinantă a reporter-prozatorului Adam Popescu -- googlați Adam Popescu, veți citi capitole din cartea lui „High Altitude”. Memorial al împrietenirii lui Adam cu un Șerpa din Nepal în timp ce urcau Everestul împreună în Noiembrie 2013. By the way, lui Adam Popescu nu i-ar trece vreodată prin cap să-și anglifice numele ori să scrie sub pseudonim. Nici lui Chloe nu i-ar trece prin cap să fie agentă ori executivă de film (i s-a oferit un post la Paramount) sub vreun nume schimbat. Trageți concluzia.

Petru Popescu reușește să fie în atenție din nou și în România

Dragnea si Dancila, o noua CONFRUNTARE! Surpriza! Care e marul discordiei acum

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI