INTERVIU EXCLUSIV. Maia Sandu despre planurile de viitor: „De săptămâna viitoare vom merge din ușă în ușă pentru a face transferul de imagine de la Maia Sandu la PAS”

INTERVIU EXCLUSIV.  Maia Sandu despre planurile de viitor: „De săptămâna viitoare vom merge din ușă în ușă pentru a face transferul de imagine de la Maia Sandu la PAS”

Maia Sandu, lliderul PAS, a vorbit în exclusivitate pentru EvZ Moldova despre aderarea formațiunii la cea mai mare familie politică din Uniunea Europeană și despre cât de important este exemplul României în lupta anticorupție în ochii cetățenilor din stânga Prutului.

Maia Sandu, după alegerile prezidențiale, va consolida structurile din teritoriu ale partidului și va merge în toate raioanele Republicii Moldova pentru a explica tuturor cetățenilor despre obiectivele formațiunii sale și planurile de viitor. Redăm în continuare discuția completă cu liderul PAS:

Mădălin Necșuțu: La alegerile prezidențiale ați obținut un scor foarte bun. Cum intenționați să conservați acest avantaj pentru a-l folosi la viitoarele alegeri parlamentare, fie ele la termen sau anticipate?

Maia Sandu: Încercăm să fidelizăm electoratul care ne-a sprijinit în alegerile prezidențiale, chiar dacă suntem conștienți că nu este neapărat doar votul pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), dar contăm în continuare pe acești oameni. Mergem în localități, creăm structuri ale partidului în fiecare localitate, încercăm să-i cunoaștem mai bine pe cei care ne-au sprijinit în campanie, cei care au făcut campanie pentru noi, ca să construim acea rețea de oameni pe care putem să ne bazăm și în alegerile parlamentare.

Militați pentru alegeri anticipate sau credeți că acest guvern trebuie lăsat să-și termine mandatul?

Există avantaje și dezavantaje. Alegerile parlamentare de peste un an și jumătate înseamnă pentru noi mai mult timp ca să reușim să ajungem în toate localitățile, în special în situația în care nu avem acces la televiziuni, pentru că în mare parte televiziunile sunt monopolizate și controlate de către Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor. Pe de altă parte, cu cât sunt mai departe alegerile parlamentare, cu atât actuala putere se consolidează și va fi mai dificilă debarcarea acesteia.

Ați menționat un pic mai devreme ceva despre la întărirea structurilor locale ale PAS? Ce planuri aveți mai exact în acest sens? Ne-ați putea spune mai multe?

Cunoașteți că PAS a fost înregistrat la finalul lumii mai 2016, iar până la alegerile prezidențiale noi am reușit să ajungem în 20 de raioane. Acum ne propunem să creăm organizații locale peste tot în țară, să ajungem în cât mai multe localități rurale. Republica Moldova este o țară mică, dar oricum are un număr mare de localități. Încercăm să ajungem cu mesajul nostru peste tot. Vom edita un buletin informativ și de săptămâna viitoare vom merge din ușă în ușă pentru a face, dacă vreți, un transfer de imagine de la Maia Sandu la PAS și pentru a convinge cât mai mulți cetățeni că noi suntem alegerea potrivită.

De curând ați fost la Bruxelles împreună cu liderul PPDA, Andrei Năstase. Ce ați discutat cu oficialii europeni și cât de mult ajutor vă va oferi PPE, ținând cont că este totuși cea mai mare familie politică europeană?

Am fost invitați de către un grup de parlamentari europeni. Eu și domnul Năstase, ca reprezentanți ai partidelor de opoziție pro-europene și câțiva reprezentanți ai presei. Acolo am fost întrebați despre situația presei din Republica Moldova. Le-am exprimat aceleași îngrijorări, respectiv intimidările la care sunt supuse instituțiile media care nu sunt controlate de guvernare. Am vorbit despre intențiile guvernării de a schimba sistemul electoral și riscurile pe care le comportă un eventual nou sistem electoral. Am vorbit despre derapajele acestei guvernări și despre faptul că Guvernul de la Chișinău continuă să discrediteze reformele promovate și susținute de către partenerii noștri din Occident. Am avut întâlniri și cu conducerea Partidului Popular European (PPE). Cunoașteți faptul că acest partid ne-a sprijinit în campanie electorală la prezidențiale și se arată deschis în continuare să ne sprijine. În cel mai scurt timp vom depune și aplicația de a deveni membru al acestei familii politice.

Ținând cont că ați mers la Bruxelles cu domnul Năstase, vă gândiți să candidați în tandem la viitoare alegeri parlamentare. Luați în calcul și această posibilitate? Sub formă de bloc politic sau poate alianță?

Am avut o colaborare bună (cu PPDA - n.r.) în alegerile prezidențiale și suntem deschiși pentru continuarea acestei colaborări, dar este prematur să spunem exact ce se va întâmpla. Ne vom face calculele în funcție de condițiile următoarelor alegeri, ținând cont inclusiv de sistemul electoral care va fi aplicat și în funcție de aceste calcule vom lua o decizie.

Luați în calcul și eventuale alianțe cu partide de dreapta? Poate chiar viitoare formațiune politică pe care intenționează să o creeze domnul Anatol Șalaru?

Trebuie să vedem ce va presupune această formațiune. Pentru noi este extrem de important să știm ce fel de oameni se vor regăsi în această formațiune pentru că noi ne propunem schimbarea clasei politice. Asta înseamnă că putem să facem echipă doar cu oameni onești și corecți. Nu schimbăm un partid cu oameni compromiși pe alt partid cu oameni compromiși, așa că totul depinde de calitatea formațiunilor care vor apărea. Pentru că, din cele care există, nu vedem care vor rezista în timp. Sunt unele partide pe jumătate moarte care din păcate, iată, vor mânca din banii publici pentru că sunt subvenționate de la bugetul de stat.

Igor Dodon a promis că va fi președintele tuturor, s-a dovedit încă de a doua zi de după alegeri că a venit să dividă și mai mult societatea pe criterii etnice, dar și politice. Cât de tare credeți că se va adânci clivajul în societate în viitor dacă va mai continua așa?

Este periculos pentru societate ceea ce face el. Nu cred că și-a propus să devină președintele tuturor pentru că din primele zile a venit cu declarații supărătoare la adresa celor care nu l-au sprijinit în campanie, în loc să încerce să le câștige respectul într-o anumită măsură, pe cât e posibil. Dimpotrivă, el a supărat, a divizat și asta este pârghia lui. El a putut să vină la putere și va încerca să se mențină doar prin exploatarea clivajelor existente și prin aprofundarea acestora.

Ce părere aveți despre structurile acestea paralele pe care dânsul încearcă să le creeze în cadrul Administrației Prezidențiale, ca un fel de „guvern din umbră”?

Este evident că el își dorește mai multă putere și dacă are un acord cu PD, și în special cu Plahotniuc, nu putem crede că îi convine foarte mult acest acord. Și-ar dori să scape de controlul lui Plahotniuc. În același timp, eu cred că acest inițiative sunt mai mult de formă, nu de conținut, pentru că în realitate el nu are puterea și știe acest lucru, că nu va putea face nimic din ceea ce nu îi va permite Plahotniuc.

Credeți că s-a derobat vreodată de calitatea de lider al PSRM, pentru că încă din weekend-ul trecut dânsul și PSRM au demarat aceeași procedură pe care a utilizat-o și la prezidențiale și anume să își facă campanie pentru parlamentare încă de pe acum?

Evident că el se pregătește de campanie pentru parlamentare și nici nu se jenează să arate pe față că face campanie pentru PSRM, partid din sânul căruia a ieșit. Nu putem să ne așteptăm la altfel de comportament din partea lui.

Ne-am putea aștepta în condițiile în care PSRM ar câștiga alegerile parlamentare și are urca la guvernare, la o denunțare de facto a Acordului de Asociere UE- R. Moldova? Există acest pericol?

Dodon s-ar putea să aibă o asemenea idee și înțelegem că a făcut o asemenea promisiune la Kremlin. Nu cred că acest lucru se poate întâmpla și spune asta pentru că sunt sigură că cetățenii Republicii Moldova, o bună parte dintre ei, vor riposta. Vor ieși în stradă pentru a nu permite acest lucru

Ce părere aveți despre interpretarea abuzivă a legilor și plângerile penale pe care procurorii au început să le facă jurnaliștilor?

Este o dovadă în plus că tupeul acestor oameni cu funcții de răspundere nu are limite. Este o dovadă în plus a „calității” reformei justiției, a reformei administrației publice centrale, dacă doriți. În general, a politicii de cadre a acestei guvernări care trădează sensul adevărat al politicilor pe care le promovează. Poți să ai cea mai bună lege din lume, dar dacă o implementează oameni care întotdeauna găsesc o modalitate să abuzeze legea și dacă aceștia nu vor fi pedepsi de nicio instituție de stat, atunci această lege nu-și are rostul.

Cum ați privit campania de solidarizare a „presei nealiniate” pe acest caz al plângerii penale depuse de un procuror împotriva unei jurnaliste, invocând „protecția datelor personale”?

A fost o campanie neobișnuită, m-a bucurat că există totuși o forță chiar dacă tot mai mică și mai mică, dar așa puțini câți sunt, ei sunt extrem de importanți pentru noi. Și spun asta nu doar ca părere proprie a mea, o spune pentru că la toate întâlnirile pe care le am în localități, și am foarte multe, peste tot lumea se plânge de lipsa accesului la informație obiectivă. Atunci când vezi oameni săraci, oameni care trăiesc dintr-o pensie mică, care spun că ei sunt gata să cotizeze, să plătească, doar ca să existe o televiziune care să îi respecte și care să nu le spună minciuni. Este foarte emoțional acest aspect.

Ați postat un mesaj privind faptul că România ar trebui să fie un model pentru R. Moldova în ceea ce privește lupta anticorupție? Ce similitudini vedeți între actualele guverne de la Chișinău și București privind modul de adoptare a unor decizii, cel puțin în partea de justiție?

Noi ne-am confruntat cu asemenea situații în trecut, atunci când legi importante, decizii importante, erau aprobate fără consultări publice și peste noapte. Noi descopeream acest lucru doar a doua zi, după ce lucrurile se întâmplau deja fără să avem dreptul să ne exprimăm punctul de vedere. Este un lucru ce nu poate fi apreciat de cetățeni. Dacă sunt niște politici bune și inițiative bune, ele trebuie explicate și cetățenii le vor sprijini neapărat. Dacă sunt inițiative proaste, atunci ele nu trebuie promovate.

Ceea ce se întâmplă în România este extrem de important pentru noi. Pentru că atunci oamenii sunt obosiți de procesele de tranziție, democratice, sau încercările de a construi democrația din R. Moldova. Atunci când mergi să le ceri sprijinul și să le promiți că o să lupți cu corupția și ei îți spun că nu prea mai cred că poate fi învinsă corupția pentru că noi de mulți ani așteptăm să se întâmple. Este mult mai ușor pentru noi când putem să facem referire la exemplul României și să spunem: dacă a fost posibil în România, înseamnă că este posibil și la noi și va fi mult mai greu când nu vom mai avea un exemplu de referință.

CITEȘTE TOT INTERVIUL PE evz.md