INTERVIU. Cătălin Stoica: Nu toţi cei care spun că vin la referendum vor şi veni

INTERVIU. Cătălin Stoica: Nu toţi cei care spun că vin la referendum vor şi veni

Directorul CURS, Cătălin Stoica, explică într-un interviu acordat EVZ că sunt oameni care, deşi declară în sondajele preliminare referendumului că se vor prezenta la vot, nu o vor face neapărat. Potrivit directorului CURS, situaţia poate fi comparată cu o nuntă - trimiţi invitaţiile, mulţi te asigură că vin, dar nu vor veni toţi în ciuda asigurărilor.

EVZ: Credeţi că vor ieşi la vot românii pe 29 iulie, în ce proporţie? Cătălin Stoica: În estimarea numărului celor prezenţi la vot, şi inclusiv la acest referendum, ne uităm şi la sondaje de opinie. Într-un sondaj recent pe care l-am dat publicităţii, ne-au declarat că ar participa la referendum 61%. Aici, sunt două chestiuni care trebuie reţinute. În primul rând este dezirabilitatea socială- tendinţa respondenţilor de a-ţi da răspunsuri conforme cu nişte norme larg îmbrăţişate de o comunitate şi o societate. Aici, norma larg îmbrăţişată la nivel de faţadă este că a vota este de datoria civică a oricărui cetăţean. Atunci, normal că oamenii spun că vor merge la vot deşi nu vor merge. Dacă ar fi să vă dau un exemplu, e ca la nuntă. Trimiţi invitaţiile, mulţi te asigură că vin dar nu vor veni toţi în ciuda asigurărilor. Un alt element care ţine cont de contextul românesc - prezenţa de 50% plus unu la vot va fi calculată oficial folosind nişte liste electorale care nu mai sunt actualizate, adică aceste liste îi includ pe românii care acum sunt plecaţi din ţară. Ei, conform acestor liste ar fi 18 milioane de votanţi, fiind o problemă pentru că datele preliminare ultimului recensământ arată că noi am fi 18 milioane cu toţii în ţară. Normal că dacă tu te raportezi la o bază mai mare - 18 milioane, nu o să-ţi iasă 60%, o să iasă undeva la 50% sau cine ştie cum va fi. Eu cred că Imperiul roman avea o evidenţă mai bună a cetăţenilor săi decât are statul român în prezent. Toţi cei care au fost la Putere nu au fost interesaţi să lămurească problema asta a persoanelor care sunt în ţară, ce votanţi avem etc. Al treilea motiv ţine de desfăşurarea în continuare a campaniei electorale, pentru că sondajul pe care noi l-am dat publicităţii îl încheiasem înainte de debutul oficial al campaniei, care a fost pe 16 iulie. Normal că depinde şi de campanie cum se vor desfăşura lucrurile sau ,,ostilităţile,, asta va influenţa rata de participare. Sondajele pe care le-am făcut nu reprezintă predicţii privind datele de participare la vot din motivele pe care vi le-am enunţat. Câţi se vor prezenta rămâne de văzut. La locale s-au prezentat 60%, dar localele au o miză apropiată de cetăţean. Prezenţa asta ridicată de la locale s-a datorat şi valului uriaş de antipatie faţă de PDL.Acum ăsta-i un referendum, nu sunt alegeri, la referendumul din 2007 au fost prezenţi mai puţin de 50%. S-ar putea să vedem o prezenţă în jurul lui 50%, poate să fie puţin peste sau sub.

Prelungirea programului de vot până la ora 23.00 va fi de natură să aducă mai multă lume la vot? S-ar putea. Bănuiesc că au avut un motiv să prelungească. Aici, ca la orice alegeri, depinde de maşinăriile de partid. Deci, depinde de măsura în care aceste maşinării reuşesc să-şi mobilizeze, sau în acest caz, să-şi demobilizeze susţinătorii. Chiar Traian Băsescu a declarat că ar exista mici tensiuni între el şi PDL întrucât democrat-liberalii ar dori să meargă pe strategia de invalidare a referendumului.

În rândurile USL s-a conturat teama că nu vor veni suficienţi cetăţeni la urne pentru ca referendumul să fie valid, au cerut suplimentarea secţiilor de votare pe litoral. Cum comentaţi aceste lucruri? Există probabil teama că nu se vor prezenta, având în vedere că este vară, că sunt concedii. Dar, concediile dacă afectează un bloc de votanţi, este cel al PNL şi PDL pentru că oamenii ăştia sunt recrutaţi cu precădere din clasa mijlocie, venituri peste medie, oamenii ăştia încă mai au bani să plece în concedii. USL are o problemă, pentru că USL înseamnă PNL şi PSD, şi votanţii PNL-ului sunt asemănători în anumite privinţe celor ai PDL-ului, în timp ce ai PSD-ului sunt din zona rurală, sunt pensionari, oameni care sunt acasă pentru că nu au unde să meargă.

Ne puteți urmări și pe Google News

MAE a suplimentat numărul secţiilor de votare în străinătate, practic le-a dublat. Credeţi că voturile românilor din străinătate vor putea influenţa rezultatul referendumului? Dacă ar fi să mă bazez pe estimările din sondajele noastre, cred că de data asta nu vor avea acelaşi impact voturile românilor din străinătate precum au avut la alegerile prezidenţiale. Dacă vă uitaţi pe datele oficiale ale BEC, la alegerile din 2009, pe cifre oficiale Mircea Geoană a câştigat alegerile în ţară. Voturile care l-au făcut pe Traian Băsescu câştigător au fost cele din străinătate. Acum, problema celor din străinătate este următoarea: din estimările noastre în jur trei milioane de români trăiesc în afara graniţelor ţării, concentraţi cu precădere în Spania şi Italia, dintre ei nu sunt toţi adulţi. Presupunând însă că am avea 1,8 milioane de votanţi, la ultimele alegeri prezidenţiale, la turul doi, au votat o sută şi ceva de mii. Ori, o sută şi ceva de mii din un milion opt sute înseamnă sub zece la sută. Dar atunci, pentru că scorul a fost strâns, voturile au contat.

Traian Băsescu face apel la electoratul lui, credeţi că va fi ascultat sau aceştia vor prefera să stea acasă pentru a nu valida referendumul ? Ca orice lider politic încearcă să-şi mobilizeze baza, aşa numiţii votanţi dedicaţi. E strategia pe care o adoptă, însă votanţii dedicaţi lui s-au micşorat, dar baza de fideli, care se suprapunea şi cu cei ai PDL, s-a micşorat pe fondul crizei şi a măsurilor de austeritate pe care Băsescu şi le-a asumat. Acum, fără îndoială electoratul PDL-ului va primi ceea ce aş putea numi mesaje mixte. Vă reamintesc, chiar preşedintele a spus că ar exista tensiuni între el şi PDL , care vrea să meargă pe invalidare. În opinia mea acestă chestiune se va juca în teritoriu, adică trebuie văzut ce vor face organizaţiile locale ale PDL-ului, vor urma sfatului preşedintelui suspenadat de a mobiliza oamenii la urne sau vor urma indicaţiile liderilor de la centru, dacă acestea ar fi existat. Credeţi că dacă nu se vor prezenta 50% plus unu din numărul cetăţenilor cu drept de vot la urne, Traian Băsescu ar trebui să revină la Cotroceni dacă majoritatea celor prezenţi se va pronunţa pentru demiterea lui? Nu sunt Traian Băsescu, decizia îi aparţine. Legal, trebuie să se întoarcă la Cotroceni din punct de vedere al Constituţiei. Ceea ce aş putea eu să spun e că va fi o situaţie tensionată în continuare. Dacă să presupunem că în jur de 60% votează pentru demitere şi acesta revine la Cotroceni fiind invalidare vor exista în continuare tensiuni între Traian Băsescu, USL şi Guvernul Ponta. Vor exista tensiuni şi în opinia publică dar, din punct de vedere general, lucrurile nu vor sta bine pentru România dacă nu se va tranşa problema referendumului pentru că tensiunile vor continua şi acestea se vor reflecta în plan economic şi extern. Se şi reflectă în acest moment. Ne uităm cu toţii cu teamă la cursul leu-euro. Dar, din ceea ce am citit şi eu din analizele unor analişti economici, asta se datorează crizei politice din ţară însă este şi un context internaţional defavorabil. Chestiunile din ţară au amplificat. Euro ar fi crescut oricum, dar nu în măsura în care a făcut-o. CITIŢI ŞI:

  • Băsescu la GDS: Generaţia tânără din PSD, mult mai rea decât generaţia lui Iliescu
  • TELEORMAN. USL vrea să scoată 80% din electorat cu TOMBOLE 
  • Cezar Preda: Dacă referendumul este invalidat, Traian Băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni
  • UDMR: Maghiarii din România să voteze la referendum "după conştiinţă"