Intervenția dură a lui Traian Băsescu în Parlamentul European. Atac fără precedent la adresa lui Putin: "Ameninţă pacea"

Intervenția dură a lui Traian Băsescu în Parlamentul European. Atac fără precedent la adresa lui Putin: "Ameninţă pacea"Sursa Foto: Arhiva EVZ

Traian Băsescu a susținut un discurs la Strasbourg, în Plenul Parlamentului European. Tema abordată de fostul șef de stat a fost situația de la frontiera din Ucraina, un subiect care a ținut Occidentul în priză în ultima perioadă.

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a vorbit în Plenul Parlamentului European despre situația tensionată de la frontiera Ucrainei. Potrivit acestuia, se pare că acțiunile Rusiei nu arată decât faptul că neagă dreptului suveran al statelor independente. Acest lucru a fost confirmat și de Vladimir Putin, care a susținut în urmă cu puțin timp că independenței regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk nu este în conformitate cu Acordul de la Minsk.

În declarațiile făcute miercuri, Traian Băsescu a precizat faptul că Rusia nu a pus presiune doar asupra Ucrainei, ci și asupra Țărilor Baltice, printre care se numără și România.

Pretenția Kremlinului de a negocia cu NATO și SUA o nouă arhitectură de securitate în Europa, prin restabilirea zonelor de influență din timpul URSS, arată negarea de către Rusia a dreptului suveran al statelor independente de a-și decide singure sistemele de alianțe și modul de a-și asigura securitatea.

Lunga listă de cedări și compromisuri excesive făcute în favoarea Rusiei (vezi R.Moldova, Georgia, Estul Ucrainei, Nagorno Karabah, Crimeea) de dragul afacerilor unor mari companii Europene (Germania, Italia, Franța, Olanda sau Austria), dar și pentru aprovizionarea cu gaze în condiții preferențiale, au finanțat armata cu care Putin amenință azi pacea unor state Europene.

Altfel spus, atât de îndrăgitul „business as usual” cu Rusia s-a făcut în detrimentul securității Ucrainei, dar și a Țărilor Baltice, a Poloniei și a României care suportă acum presiunea Armatei Ruse.

În aceste zile, SUA și Regatul Unit au reacționat rapid și masiv, consolidând militar Ucraina și Flancul Estic. NATO este singurul scut real pentru securitatea Europeană.

(Prezențele militare simbolice ale unor state din Uniune nu pot fi o garanție de securitate, iar ”autonomia strategică” a Uniunii Europene este astăzi doar o iluzie).

De asemenea, fostul președinte al României a prezentat și trei soluții pentru securitatea Europeană, valabile în acest moment:

  1. accelerarea procesului de dobândire a independenței energetice față de Rusia;
  2. descurajarea militară și economică a Rusiei;
  3. încetarea compromisurilor politice favorabile Rusiei.