Evenimentul Zilei > Actualitate > Se scoate certificatul verde de la 31 martie! Vestea momentului care vizează un milion de români. Decizie definitivă a autorităţilor
Se scoate certificatul verde de la 31 martie! Vestea momentului care vizează un milion de români. Decizie definitivă a autorităţilor

Se scoate certificatul verde de la 31 martie! Vestea momentului care vizează un milion de români. Decizie definitivă a autorităţilor

Autoritățile italiene vor să elimine, treptat, până la data de 15 iunie, toate permisele verzi. De la sfârșitul lunii martie și până la debutul verii, italienii vor să ajungă la eliminarea totală a certificatelor. Germania relaxează și ea măsurile impuse. Decizia autorităţilor de la Roma îi vizează direct şi pe cei peste un milion de români care trăiesc în această ţară.

Aceste schimbări ar putea fi posibile dacă rata de infectare cu COVID a populației va scădea, însă în unele locuri este posibil ca certificatul verde să fie menținut și pe parcursul sezonului estival.

Certificatele verzi expiră în 31 martie pe teritoriul Italiei

Subsecretarul de Stat Andrea Costa a transmis, în emisiunea Radioanchio, că țara sa trebuie să finalizeze vaccinarea populației cu schema completă de 3 doze. Din aprilie, Italia ar putea relaxa măsurile restrictive, în mod progresiv.

Autoritățile propun eliminarea certificatului verde la restaurantele cu servire în exterior, iar mai apoi, când situația pandemică se ameliorează, certificatele verzi ar putea fi eliminate chiar și la intrarea în spațiile publice precum săli de sport, cinematografe, teatre ori transport local.

În ce privește locul de muncă și certificatul verde, în Italia, măsurile anunță o relativă relaxare, mai ales pentru că obligația de vaccinare pentru cei care au vârsta de peste 50 de ani, urmează să expire pe 15 iunie.

Germania anunță și ea ridicarea treptată a restricțiilor.

La evenimentele private vor participa mai multe persoane și se vor accepta și testele negative la intrarea în restaurante sau cluburi. Masca rămâne obligatorie la interior și în mijloacele de transport în comun. În Germania trăiesc și muncesc sute de mii de români.

Țara care a impus unele dintre cele mai dure restricții din Europa, în timpul pandemiei de coronavirus, anunță acum relaxări, dar acestea vor fi aplicate treptat. Potrivit unui document citat de AFP, Germania va ridica o parte dintre restricții, iar viața socială ar putea reveni la normal în această primăvară.

„Până la începutul primăverii, pe 20 martie 2022, retricțiile vizând viața socială, culturală și economică ar trebui ridicate treptat”, se arată în document.

Vestea este una bună și pentru români, care reprezintă o comunitate destul de mare în Germania. Sute de mii de români au contracte de muncă valabile în țara cu cea mai mare populație din Europa.

Se anunță relaxări  și în România

România pare să se alinieze tendințelor europene și există șase mari să scăpăm de starea de alertă dacă tendința de scădere a cazurilor de coronavirus se menține în zilele următoare.

„Este posibil ca în doar câteva săptămâni să ajungem la o rată de incidență 1, similară celei de la jumătatea lunii decembrie, și să avem relaxări considerabile în țară – renunțarea la certificatul digital, posibil chiar ridicarea stării de alertă. Obligativitatea purtării măștii de protecție în interior va fi însă printre ultimele restricții care vor fi eliminate de autorități”, a declarat ministrul sănătății Alexandru Rafila.