Internaționala medicală a urmașilor lui Castro. Cuba scoate baioneta împotriva pandemiei

Internaționala medicală a urmașilor lui Castro. Cuba scoate baioneta împotriva pandemiei

În lupta contra coronavirus, Cuba se impune ca un aliat de interes. Medicii cubanezi sunt chemați să protejeze populația insulei dar și să ajute diverse țări, între care mult mai bogatele Franța și Italia.

Covid-19 este o criză fără precedent pentru mulți oameni de pe această planetă, dar cubanezii sunt obișnuiți să trăiască vremuri tulburi, indiferent dacă sunt cauzate de ravagiile unui uragan sau de blocajul financiar și politic impus de Statele Unite, consolidat în continuare de la venirea la putere a lui Donald Trump.

Prin urmare, nu există niciun risc să-i vedem pe cubanezi luptând în supermarketuri pentru câteva rulouri de hârtie igienică: acești oameni au trăit zeci de ani cu cartele de raționalizare a bunurilor (libreta) și suferă zilnic lipsuri de tot felul.

Cubanezii pot studia medicina gratuit (la fel ca studenții străini primiți la Școala Latino-Americană de Medicină) și au o rată mai mult decât onorabilă de medici pe cap locuitor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar nu au întotdeauna acces la medicamentele de bază, tot din cauza sancțiunilor americane.

Mai mulți responsabili ai ONU au cerut relaxarea acestor sancțiuni pentru ca insula să facă față noii pendemii.

Fără a cădea în naivitate, observatorii afirmă că ne putem întreba dacă în contextul actual, noua implicare cubaneză pe fronturile îndepărtate nu pune în discuție noțiunile țărilor zise „dezvoltate” și „în curs de dezvoltare”. Ce este dezvoltarea, dacă nu este legată de oameni?

Acest ajutor medical venit dintr-o țară despre se vorbește prea puțin sau care este cunoscută doar prin stereotipurile (triada „rom, trabucuri, Che”), unor mari puteri europene precum Italia sau Franța trebuie, probabil, să împingă la reflecție.