Interlopii din Constanţa îşi fac "adăposturi antiatomice" în cimitirul musulman

Interlopii din Constanţa îşi fac "adăposturi antiatomice" în cimitirul musulman

Cimitirul musulman central din Constanţa, vechi de peste un secol, a ajuns, în ultimii ani, un loc în care, pe lângă mormintele simple, impuse de codul de conduită al cultului islamic, s-au ridicat adevărate palate mortuare.

Fără nicio aprobare a muftiatului, aşa cum trebuie procedat, şi fără vreo autorizaţie de construcţie emisă de primărie, proprietarii şi-au construit ,unde au dorit în cimitir, adevărate imobile somptuoase, cu coloane înalte din marmură de toate culorile, cu turnuri poleite, iar pe pietrele funerare au aplicat chiar şi pozele defuncţilor, deşi religia musulmană interzice asemenea "păcate".

Muftiul cultului musulman din România, Murat Iusuf, spune că este vorba de "oameni care au probleme cu legea, nu ascultă nici de mine, ce să mai asculte de administratorul cimitirului pe care în mai multe rânduri l-au ameninţat chiar l-au şi agresat". Regulile musulmane, sfidate de interlopi Conform rânduielilor comunităţii musulmane, mormintele trebuie să fie simple, piatra funerară nu trebuie să depăşească înălţimea de 1,50 m, "şi trebuie să arate decent şi modest, este strict interzis în religia noastră să faci un mormânt opulent".

Preceptele religiei musulmane sunt însă ignorate de "rudele cu dare de mână ". La intrarea în cimitir, lângă monumental eroilor musulmani din România, căzuţi în cele două războaie mondiale, tronează "palatal mortuar în care odihneşte soţia unui temut interlop local". Alte rude sau prieteni i-au urmat exemplul. Muftiul ne indică o moschee în miniatură, din capătul aleii centrale, unde rudele unei tinere decedate în urmă cu doi ani ,"au ridicat efectiv un palat cu geamuri antiglonţ". Administratorul cimitirului musulman, Gemaledin Nurla, descrie că imobilul "este ca un adăpost nuclear, cu stâlpi solizi, fundaţie turnată, cu armătură, dedesupt are o încăpere adâncă de doi metri în care sunt şase cripte". Nu are curaj să le ceară autorizaţiile de construcţie, "erau 5-6 bărbaţi care au păzit şantierul şi care m-au ameninţat că, dacă le stau în cale, vor face un mormânt şi pentru mine, peste alee, am chemat şi poliţia, degeaba".

Nu vrea să dea nume, nici măcar poreclele "sunt prea periculoşi şi abia aştept să vină luna ianuarie, să ies odată la pensie, mi-e frică". Bătrânul o dă apoi în glumă: "Chiar le-am zis vecinilor din blocurile apropiate că în caz de război se pot adăposti aici din calea bombelor". Invazia palatelor Un reprezentant al muftiatului spune că tot ce s-a construit în ultimii ani în cimitir este illegal, "abia acum am început să inventariem locurile de veci, n-avem încotro , până acum nu se făceau rezervări, în religia noastră fiecare mort este îngropat imediat şi comunitatea îi aproba pe loc o groapă, acum unii au ajuns să dezgroape morţii din locurile centrale ca să-i pună mai la margine pentru a face ei palatele".

În celălalt cimitir musulman, aflat mai la marginea oraşului, "interlopii avuţi "nu vor să-şi îngroape morţii pentru că "nu are poziţie bună ca ăsta care este amplasat la doi paşi de cimitirul central creştin". Preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România, Varol Amet , care a primit mai multe sesizări din partea enoriaşilor musulmani şocaţi şi indignaţi de transformarea imaginii cimitirului, susţine că "atât religios cât şi legislativ, aceste palate nu sunt legale , ele sunt ridicate de anumiţi etnici ai comunitţii noastre care preiau astfel din obiceiurile unora dintre creştini, a celor care vor să arate că au posibilităţi materiale".

"Asemenea morminte nu există nicăieri în lumea musulmană , am o rudă inmormântată într-un cimitirul arab din Spania , imaginea este mai mult decât modestă, aştia înstăriţi de la noi mai bine ar da bani unor oameni nevoiaşi ca să se ocupe de curăţenia din cimitir" se arată indignat Asan Memedali, recent intors în ţară. Conducerea cultului musulman se va întruni în această săptămână pentru a lua o decizie în privinţa " palatelor". Vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai primăriei Constanţa , ai poliţiei dar şi subprefectul judeţului, Aidun Curtmola pus deja la curent cu "neregulile" din cimitir. În opinia lui,"toţi aceşti cetăţeni musulmani trebuie să-şi respecte religia şi legile româneşti, a discutat cu ei chiar şi ataşatul religios al consulatului turc la Constanţa, le-a spus că trebuie să dea dovadă de reţinere şi decenţă, ei trebuie să înţeleagă că greşesc, dacă va fi nevoie, ajungem şi la măsuri de forţă, amenzi , demolari". Şi-a vândut apartamentul pentru palatul din cimitir Proprietarii " palatelor" nu înţeleg unde-i "baiul". Unul dintre şefii Uniunii Democrate a Turcilor din Constanţa a recunoscut că "mormântul cu mai multe cripte este ridicat de sora mea, aşa a vrut ea, i-a murit fata şi şi-a vândut unul dintre apartamente ca să-l construiască". Întrebările noastre despre autorizaţii i-au deranjat pe mulţi dintre cei cu morminte impozante, "ce vă miraţi, mergeţi la români să vedeţi adevărate palate, nu la noi. Şi ce-i cu religia, se mai schimbă ea, trebuie să fim mai înţelegători cu durerea oamenilor".

Ne puteți urmări și pe Google News