Interdicţie de călătorie şi amânări pe bandă rulantă în dosarele fostului preşedinte Igor Dodon
- Julieta Savitchi
- 20 mai 2023, 06:58
Cele trei dosare penale intentate pentru acţiuni de corupţie fostului preşedinte pro-rus al Republicii Moldova bat pasul pe loc în instanţele din Chişinău.
Majoritatea şedinţelor au fost amânate din cauza avocaţilor fostului şef al statului, care au înaintat în repetate rânduri cereri de recuzare a acuzatorilor şi magistraţilor sau nu au făcut act de prezenţă.
Dosarul pentru corupţie şi trădare de patrie
La şedinţa de judecată din 18 mai în dosarul denumit generic „Kuliok” (din rusă, pachet din polietelenă, după pachetul de culoare neagră în care ar fi primit bani de la Plahotniuc), magistraţii i-au prelungit controlul judiciar şi interdicţia de călătorie peste hotare pe un termen de 60 de zile.
Iniţial, şedinţa de joi urma să fie deturnată din cauza că avocații inculpatului au fost absenți. Instanţa a anunţat o întrerupere de 2 ore ca avocaţii fostului preşedinte să vină la proces.
Ulterior, ședința a fost reluată, iar avocații lui Dodon au depus o cerere de recuzare împotriva completului de judecată care examinează dosarul. Astfel, instanța a întrerupt ședința, timp în care cererea de recuzare a fost examinată de către un alt complet de magistrați și mai apoi, respinsă.
Igor Dodon este învinuit de trădare de patrie, corupere pasivă, îmbogățire ilicită și acceptarea finanțării partidului de către un grup criminal organizat. Procurorii îl acuză pe fostul preşedinte că ar fi pretins de la Vlad Plahotniuc peste un milion de dolari pentru a promova interesele Partidului Democrat din Moldova.
Una dintre principalele probe din dosar este înregistrarea video în care apare punga cu calendar, în care se presupune că ar fi bani.
Dosarul fraudei de la întreprinderea de stat Energocom
Şedinţa programată pentru vineri dimineaţă, 19 mai, în dosarul de învinuire a lui Igor Dodon în dosarul fraudei de la întreprinderea de stat Energocom a fost amânată. Motivul amânării a fost că procurorul pe caz nu a asigurat prezenţa martorilor acuzări, care urmau să fie audiaţi în cadrul şedinţei.
Dosarul a fost expediat în instanţă pe 9 septembrie 2022. Fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Învinuirea se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțuluirocurorii susţin că, din poziția pe care o avea la acel moment Igor Dodon a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.
Prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.
Dosarul certificatului fals
Totuşi, Igor Dodon a reuşit să ajungă vineri pe banca acuzaţilor în dosarul în care este învinuit de fals în acte publice. Fostul şef al statului şi soţia sa, Galina Dodon, sunt învinuiţi că, „ de comun acord, au confecționat, deținut și folosit un certificat medical fals, cu scopul de a-l prezenta în instanța de judecată și Procuratură, pentru a obține permisiunea de a pleca peste hotare”.
Conform certificatului prezentat de Igor Dodon în instanţă pentru a obţine permisiunea să părăsească Republica Moldova, fiul său mai mic a suferit de Covid şi avea nevoie de o reabilitare într-o salină din România.
Instanţa a acceptat demersul avocaţilor fostului preşedinte, însă procurorilor li s-a părut dubios cazul, au ridicat arhivele medicale şi au constatat că era vorba de un fals. Astfel, plecarea cuplului Dodon a fost contramandată.
În gestiunea Procuraturii Anticorupţie se mai află un dosar penal pe numele lui Igor Dodon, în care este învinuit de îmbogăţire ilicită. Fostul preşedinte pledează nevinovat în toate cauzele.