Inteligența artificială, o amenințare și un risc pentru sănătatea oamenilor. Avertismentele experților

Inteligența artificială, o amenințare și un risc pentru sănătatea oamenilor. Avertismentele experțilorAI, roboți. Sursa foto: dreamstime.com

Specialiștii spun că inteligența artificială ar putea dăuna sănătății a milioane de oameni și ar putea reprezenta o amenințare existențială pentru umanitate. Susținerile sunt făcute de medicii, dar și de experții în sănătate, care cer oprirea dezvoltării inteligenței generale artificiale până când aceasta va fi reglementată.

Inteligența artificială are potențialul de a revoluționa asistența medicală prin îmbunătățirea diagnosticului bolilor, găsirea unor modalități mai bune de tratare a pacienților și extinderea îngrijirii la mai mulți oameni. Dar dezvoltarea inteligenței artificiale are și potențialul de a produce efecte negative asupra sănătății, potrivit profesioniștilor din domeniul sănătății din Marea Britanie, SUA, Australia, Costa Rica și Malaezia scriind în jurnalul BMJ Global Health.

Riscurile asociate cu medicina și asistența medicală „includ potențialul ca erorile de inteligență artificială să cauzeze prejudicii pacienților, probleme cu confidențialitatea și securitatea datelor și utilizarea inteligenței artificiale în moduri care vor agrava inegalitățile sociale și de sănătate”, au spus ei.

Un astfel de exemplu a fost utilizarea unui pulsoximetru condus de inteligență artificială care a supraestimat nivelul de oxigen din sânge la pacienții cu pielea mai închisă la culoare, ducând la subtratarea hipoxiei lor.

Amenințare la adresa existenței umane

Dar ei au avertizat și despre amenințările globale mai ample din partea inteligenței artificiale la adresa sănătății umane și chiar a existenței umane.

Inteligența artificială ar putea dăuna sănătății a milioane de oameni prin determinanții sociali ai sănătății prin controlul și manipularea oamenilor, utilizarea armelor autonome letale și efectele șomajului în masă asupra sănătății mintale, în cazul în care sistemele bazate pe inteligența artificială înlocuiesc un număr mare de lucrători.

„În combinație cu capacitatea care se îmbunătățește rapid de a distorsiona sau denatura realitatea cu falsuri profunde, sistemele de informații bazate pe inteligența artificială pot submina și mai mult democrația, provocând o defecțiune generală a încrederii sau provocând diviziunea și conflictele sociale, cu impactul asupra sănătății publice care rezultă”, susțin experții.

Amenințările apar și din pierderea locurilor de muncă care va însoți implementarea pe scară largă a tehnologiei AI, cu estimări variind de la zeci la sute de milioane în următorul deceniu.