„Inteligența Artificială” mai exactă și mai eficientă decât medicii în citirea scanărilor cardiace

„Inteligența Artificială” mai exactă și mai eficientă decât medicii în citirea scanărilor cardiace

Un nou studiu a arătat că aparatura dotată cu inteligență artificială este mai rapidă, mai exactă și mai eficientă decât ecocardiografii certificați, în ceea ce privește citirea și analizarea scanărilor cardiace cu ultrasunete.

Potrivit site-ului CNET.com, studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), Universitatea din California, Berkeley și de centrul medical Beth Israel Deaconess.

Cercetătorii au programat un computer pentru a evalua cele mai uzuale eco-cardiograme folosind peste 180.000 de eco-imagini. După aceea, atât computere, cât și medici specialiști au fost puși să diagnosticheze pacienții pe baza unor noi materiale. Computerele au fost exacte în proporție de 91,7 până la 97,8% în evaluarea materialelor eco, în timp ce oamenii au dat un diagnostic precis în proporție de 70,2 până la 83,5%, conform AFP.

Dr. Rima Arnaout, cardiolog la Centrul Medical UCSF și asistent universitar la Facultatea de Medicină din cadrul UCSF, a declarat ca aceste rezultate reprezintă un pas fundamental în analiza eco-cardiogramelor.

Interpretarea eco-cardiogramelor poate fi complexă. Acestea constau în mai multe materiale video, imagini statice și parametri cardiaci măsurați din mai multe perspective. Pot exista doar mici diferențe între unele opinii, ceea ce face dificil ca oamenii să asigure analize exacte și standardizate.

Studiul sugerează că tehnicile folosite de aparatele cu inteligență artificială ar putea fi mai utile, iar o mai bună configurare a computerelor ar putea asigura rezultate mai bune în analiza eco-cardiogramelor. De asemenea, există potențialul ca această tehnologie să fie folosită și în diagnosticarea mai multor boli, pe baza analizelor materialelor eco din diverse domenii medicale .

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au publicat anul trecut un studiu care arată că aparatele cu Inteligență Artificială pot fi folosite și în diagnosticarea cancerului de piele.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News