Întâlnirile oficiale ale prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene cu liderii politici din Parlament
- Maria Stan
- 1 martie 2018, 14:03
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans este joi, în România, unde a avut programate întâlniri cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar și cu Comisia parlamentară pentru legile justiței, condusă de social-democratul Florin Iordache, la Parlament.
Liderul social-democraților s-a întâlnit cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene la Parlament începând cu ora 09:00. După o întâlnire de o jumătate de oră, Dragnea l-a condus pe Timmermans spre biroul de la Senat al lui Călin Popescu Tăriceanu. Aceștia nu au făcut declarații.
Întrevederea Tăriceanu – Timmermans a durat, la fel, în jur de o jumătate de oră. Spre deosebire de liderul PSD, președintele ALDE nu l-a condus pe oficialul european spre următoarea întâlnire programată, cea în care urma să discute cu Comisia „Iordache”. De asemenea, declarații de presă după întâlnire nu au fost făcute, însă, la scurt timp, liderul Senatului a dat un comunicat de presă în care au fost precizate următoarele:
- „Preşedintele Senatului a subliniat că abordarea deschisă a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autorităţile din România, este cea recomandată şi apreciată, fiind astfel evitate informarea parţială şi distorsionată. Vizita de lucru a prim-vicepreşedintelui Comisiei la Bucureşti este, de aceea, considerată drept element necesar al relaţiei de normalitate cu instituţiile europene, întărind mesajele transmise de ambele părţi pentru dialog direct”.
- „Referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, preşedintele Senatului a reiterat importanţa sprijinului şi cooperării din partea Comisiei pentru încheierea neîntârziată a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE.”
În ceea ce priveşte armonizarea codului penal şi de procedură penală cu Directiva UE, Tăriceanu a anunțat că în plan legislativ, la nivelul Ministerului Justiţiei, a fost finalizat şi adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale (CCR).
Membrii Comisiei parlamentare pentru legile Justiției au purtat discuții cu prim-vicepreședintele CE în jur de o oră. După această întrunire, preşedintele forului legislativ, deputatul PSD, Florin Iordache, a precizat că deciziile Curții Constituționale a României (CCR) sunt „general obligatorii”, iar legile justiţiei vor fi corelate cu acestea, subliniind că se vor face eforturi pentru ridicarea MCV.
„Am finalizat întâlnirea cu domnul prim-vicepreşedinte Frans Timmermans. Eu cred că a fost o întâlnire bună în care prin luările de cuvânt am făcut o serie de precizări. Am precizat că Deciziile Curţii sunt general obligatorii şi în ceea ce priveşte legile justiţiei vom pune în concordanţă cele trei legi cu Deciziile Curţii”, a declarat Iordache.
Guvernul, Parlamentul şi celelate instituţii vor face eforturile necesare pentru ridicarea MCV, l-a asigurat Iordache pe Timmermans.
Întrebat despre finalizarea și adoptarea, la Ministerul Justiței, a proiectului de lege privind modificarea codurilor penale, Iordache a răspuns: „Nu ştiu. Foarte bine, dacă a fost adoptat (la Ministerul Justiţiei - n.r.), eu în Parlament nu ştiu. Eu am spus că, din ştiinţa mea, în acest moment nu există un astfel de proiect. Trebuia, eventual, adoptat şi în Guvern. Nu ştiu să fi fost adoptat. Probabil că domnul preşedinte Tăriceanu a făcut referire că există un proiect aprobat la nivelul Ministerului Justiţiei. Eu ştiu că în acest moment, la Parlament, nu a sosit un astfel de proiect".
Totodată, Iordache a afirmat că „în ceea ce priveşte MCV vom depune toate eforturile, toţi cei care suntem implicaţi de la Parlament, Guvern sau alte instituţii, astfel încât acele observaţii care au fost cuprinse în ultimul raport în acest an să poată să fie finalizate şi să închidem MCV”, a subliniat deputatul PSD.
În concluzie, social-democratul a precizat că prin acest dialog cu oficialul UE au fort lămurite „disfuncţionalităţile” care au apărut în spaţiul public.
„Cred că prin acest dialog toate acele observaţii sau disfuncţionalităţi care apăruseră în spaţiul public au fost lămurite. Nu s-a intrat foarte mult în detaliu”, a spus deputatul PSD, afirmând că printr-un dialog permanent „toate nelămuririle” se vor finaliza în perioada următoare.