“Nu am văzut niciodată aşa ceva, în cinci ani”, a spus un participant, absolvent al unei universităţi din Franţa, care nu a reuşit să găsească un scaun liber. Gala a avut loc într-una din sălile Palatului Parlamentului, care s-a dovedit a fi complet neîncăpătoare. Totuşi, majoritatea celor prezenţi păreau să fi trecut de mult de vârsta studenţiei. Rândurile din faţă au fost ocupate de consilierii preşedintelui şi de numeroşi oameni politici, dar undeva, prin sală, se afla şi omul de afaceri Ovidiu Tender, recent condamnat la 11 ani şi patru luni de închisoare.

“Să redescoperim modelele”

Atmosfera Galei Studenţilor Români din Străinătate a părut a fi mai degrabă manifestaţie patriotică organizată de un partid naţionalist. Liderii Ligii Studenţilor Români din Străinătate au lansat lungi apeluri patetice la întoarcerea acasă şi au cerut ca toţi cei care studiază peste hotare să fie declaraţi “resursă strategică”. Imnul naţional a fost întonat cu patos de către un tânăr în tricou negru, cu o cruce stilizată pe piept.

Noul preşedinte a ţinut un discurs scurt, în care a insistat pe faptul că România trebuie să îşi redescopere valorile. “Este momentul să redescoperim modelele şi reperele, să le scoatem la lumină şi să le respectăm”, a susţinut Iohannis, apreciind că este momentul “să ne aducem înapoi în ţară tinerii”. Totuşi, şeful statului a apreciat că românii plecaţi în Occident se vor întoarce doar atunci când “vor avea aici perspectiva prosperităţii, o educaţie care oferă un viitor copiilor lor sau un sistem sanitar eficient şi corect”. Din cauză că jumătate din sală filma evenimentul cu telefonul mobil, aplauzele de după discursul prezidenţial au fost relativ timide.