Evenimentul Zilei > International > Întâlnirea dintre Pompeo și Lukașenko: viclenii au vrut să se păcălească reciproc, în detrimentul Federației Ruse
Întâlnirea dintre Pompeo și Lukașenko: viclenii au vrut să se păcălească reciproc, în detrimentul Federației Ruse

Întâlnirea dintre Pompeo și Lukașenko: viclenii au vrut să se păcălească reciproc, în detrimentul Federației Ruse

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a rămas foarte mulțumit de convorbirile avute cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, deși, în realitate, vizita lui Pompeo la Minsk și declarațiile făcute acolo nu numai că nu i-au oferit nimic lui Lukașenko, dar și i-au furat multe, a remarcat Andrei Suzdalțev, prodecan al Facultății de economie mondială și de politică mondială din cadrul Universității naționale Școala Superioară de Economie, care a comentat declarațiile lui Pompeo.

Atât partea amercană, cât și cea belarusă au rămas mulțumite de discuțiile avute: Pompeo – pentru că a reușit să intensifice contradicțiile dintre Moscova și Minsk; Lukașenko – în virtutea viziunii sale asupra lumii de politician provincial, care folosește șantajul, amenințările și văicărelile pentru a obține bani. El consideră că americanii sunt cei care sperie cel mai bine Moscova, lucru reflectat pe deplin în viziunea asupra lumii pe care o au mulți politicieni din multe țări est-europene.

Politologii din Republica Belarus încep deja să se gândească ce valoroasă resursă politică a obținut Lukașenko de pe urma acestor convorbiri – o resursă care ar trebui să-l ajute să continue să primească din Rusia petrol și gaze ieftine. El se așteaptă ca Moscova să se sperie de toate aceste „șopârle” și să sponsorizeze din nou economia Republicii Belarus.

De fapt această vizită nu numai că nu i-a oferit nimic lui Lukașenko, dar i-a și luat multe. Republica Belarus este gata să cumpere petrol la prețurile de pe piața mondială de la Norvegia și de la SUA? Minunat, atunci de ce companiile rusești trebuie să-i ofere o reducere? Toate acestea nu fac decât să înrăutățească pozițiile de negociere ale lui Lukașenko, însă acesta acționează în cadrul propriei sale logici”, a arătat Andrei Suzdalțev pentru Regnum. (rador.ro)

PAGINA ANTERIOARA

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: