Editura Evenimentul si Capital

Întâlnirea dintre POPA Damian Stănoiu și Ion MINULESCU din 1929, intermediată de Nichifor CRAINIC și povestită de POETUL din SLATINA

Autor: | | 0 Comentarii | 778 Vizualizari

Născut la 3 aprilie 1893 în satul Dobrotinet, comuna Curtişoara, judeţul Olt, în familia unui plugar, Damian Stănoiu (foto) a fost o mare figură a scenei literare românești în perioada interbelică. Aventurier din fire, din 1913 până în 1927, a fost călugăr la mănăstirea Căldăruşani, unde se dusese „nu pentru a căuta sfinţi în viaţă sau împins de un surplus de credinţă”.

A murit la 8 iulie 1956, lovit de o formă de cancer, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu, în vecinătatea lui Bogdan Petriceicu Haşdeu şi a Hortensiei Papadat-Bengescu.

La moartea scriitorului Damian Stănoiu , „Gazeta literară “scria: „Zilele trecute, după o grea şi îndelungată suferinţă, scriitorul a plecat pentru totdeauna dintre noi. Scriitorii din generaţia mea nu l-au învăţat la vremea liceului, Damian Stănoiu nefiind trecut în programele analitice. Dar tinerii scriitori de astăzi, pe atunci numai elevi la liceu, citeau multe din lucrările lui Damian Stănoiu, în pofida rigorilor de regulament şcolar şi deseori cărţile lui găsite în pupitre erau confiscate

În Adevărul literar și artistic din duminica de 15 decembrie 1929, marele poet Ion Minulescu povestea pe prima pagină, sub titlul “Popa Damian Stănoiu – Duhovnicul celor care păcătuiesc cu închipuirea” cum l-a cunoscut pe “popă” și a fost încântat de cum scria.

Iată pasaje din articolul lui Minulescu:

Astă primăvară...

Pe Bulevardul Academiei, în fața vechiului sediu al S.S.R-ului.

Nichifor Crainic și cu mine, ne încrucișam cu un popă tânăr, ale cărui priviri piezișe, se trudesc parcă să înlăture tentațiile diavolului, care roiesc tot timpul în jurul nostru, mai ales pe trotoarele Bucureștilor. Un popă ca toți popii tineri, - o bărbuță neagră, obrajii rumeni și niște buze senzuale ca ale unui fante mirean travestit, într’un cleric de carnaval. Un popă pe care îl vedeam pentru prima oară și pe care în clipa aceia mai ales, aproape nici nu-mi dam seama că-l văd...

În schimb, însă, Crainic, păru încântat de apariția asta neașteptată. Se desprinsese brusc de lângă mine și oprindu-se în fața popei, îi tăie și drumul și firul vizibelei sale preocupări de descătușare lumească.

  • Hei, părinte!... Ce te faci că nu mă vezi?... Tocmai căutam să te întâlnesc, să te felicit pentru ultima bucată publicată în “Gândirea”.

Apoi, adresându-se mai întâi mie:

  • Uite-l! Ăsta e părintele Damian Stănoiu... Ai văzut ce lucruri nostime scrie?...

Și pe urmă, popei:

  • Și ăsta-i Minulescu... Cred c’ai fi auzit și de el...

Popa, nu știu dacă mă cunoștea mai de mult. Eu, însă, mărturisesc că până atunci nu citisem nimic de dânsul. E drept că auzisem odată de numele lui. Dar cum mi se spusese că e vorba de un popă, nu-i dădusem nici o atenție, fiindcă pe vremea aceia, în afară de Gala Galaction, nu mai admiteam nici un alt popă, scriitor. Bine înțeles că nu vorbesc de cei răspopiți, care au nemerit-o mai bine slujind în diferite bisericuțe literare decât în Sfânta Biserică a lui Isus Cristos.

Deocamdată, dar, mă mărginesc numai să-i strâng mâna cu oarecare jenă și să-i zâmbesc cu nevinovăția candidă a unui diavol surprins de starița mănăstirii, ascuns sub patul vreunei maici.

Pe semne că popa îmi ghicise gândul, fiindcă-mi răspunse imediat cu aceiași privire convențională, o privire însă cu mult mai meștesugită care mă făcu să-mi dau seama că adevăratul diavol nu eram eu, ci el.

Și de data asta, atât și nimic mai mult.

În continuarea articolului, Ion Minulescu povestește despre a doua întîlnire cu Damian Stănoiu, petrecută în vara lui 1929 în stațiunea Malnaș, unde îl trimisese doctorul pe poet “să mă curarisesc de artritism”.

Apoi scrie cum a citit pe nerăsuflate, cu câteva zile înainte de publicarea articolului, o noapte întreagă romanul lui Stănoiu “Duhovnicul maicilor”.

După care scria: Iartă-mă, Sfințite părinte, că până aci nu am știut cine ești. Nu știu dacă ești popă adevărat sau diavol. Ești însă un mare scriitor. Și-ți spun lucrul acesta, nu ca să-ți fac plăcere Sfinției tale și după cum spunea Părintele Macarie, fiindcă așa stă scris în canoanele noastre și “dupre a mea socotință”.

...(citește mai departe pe evenimentulistoric.evz.ro)

A MURIT la doar 39 de ani! Anuntul despre artista a fost facut in aceasta dimineata

Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Evenimentul istoric

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
11:20 BREAKING NEWS. TOADER, lovitură DECISIVĂ pentru KOVESI. Fosta șefă a DNA nu se aștepta la AȘA CEVA! 23:33 Lazăr RĂSPUNDE acuzațiilor. INTERVENȚIE de ULTIMA ORĂ a procurorului general. ACUZAȚIILE „sunt neavenite și urmăresc destabilizarea Ministerului” 23:30 BREAKING NEWS! SEBASTIAN GHIȚĂ: ESTE INIMAGINABIL ce lucru o FACE SĂ MINTĂ 23:25 Kovesi ÎL TRAGE ÎN GROAPĂ pe Augustin Lazăr. Există un mic detaliu care îl poate distruge pe Procurorul General. News alert în Justiţie 23:20 UPDATE. AMENINŢARE CU BOMBĂ la România TV! Geniştii în alertă! Ion Cristoiu se află în clădirea televiziunii. Breaking news în media 23:11 DEZASTRU pentru Kovesi. ACUZAȚIILE oficiale ale SIIJ. Fosta șefă a DNA ar fi luat sute de mii de lei 22:43 Un MARTOR-CHEIE a făcut DECLARAȚII explozive. Noi informații despre Kovesi și ZBORUL în Jakarta 20:50 UPDATE. A fost RESPINSĂ CEREREA LAUREI KOVESI! ADINA FLOREA, în continuare procurorul de caz 17:30 OPERAŢIUNEA STRICT SECRET, Kovesi şi dosarul în care e suspectă. Fostul şef al Poliţiei Române lansează MAREA BOMBĂ: „Totul s-a organizat la nivel de minister” Breaking news 13:43 Avocatul Piperea, despre CITAREA Kovesi: „E un concurs de infracțiuni care ar putea determina o pedeapsă chiar de 10 ani. Este un cumul de acuzații grave." 12:27 News ALERT! PONTA, la ieșirea din sediul PARCHETULUI GENERAL. PROCURORII nu i-au ARĂTAT ce CONȚINE DOSARUL 12:24 Dan Andronic, despre AUDIEREA lui KOVESI: „Nu are cum să evite cerea PARCHETULUI”. News alert 09:04 Pleșoianu solicită expulzarea ambasadorului Hans Klemm: „Acest individ a depășit deja orice limită a diplomației" 08:29 Lovitură PUTERNICĂ dată Regimului Dragnea din partea Germaniei. România va pierde ENORM dacă Kovesi va fi arestată. 06:10 „Operațiunea Sebastian Ghiță îl denunță pe Florian Coldea” a fost un succes. Va fi și „Operațiunea Sebastian Ghiță o denunță pe Codruța Kovesi”? România lui Cristoiu 23:24 BREAKING NEWS în CREIERII NOPȚII! BLONDA lui Iohannis îi întoarce spatele: „Nu mă interesează Kovesi și nici referendumul!” 22:57 BĂTĂLIA TITANILOR: Kovesi și Ponta FAȚĂ ÎN FAȚĂ! Via lui Ghiță o va TORPILA pe Kovesi 21:17 Ghiță și MOMENTUL ADEVĂRULUI despre Kovesi: „Ea a încercat să îmi închidă gura pentru că știam ce a făcut în tinerețe” 20:35 Ponta aruncă bomba: TRECUTUL Laurei Kovesi ESTE ALTUL DECÂT CEL ŞTIUT. Ce s-a întâmplat, de fapt, la vizita din vie? Breaking news 18:21 Ion Cristoiu devoalează anomalia din comportamentul Laurei Codruţa Kovesi: „Pentru prima dată, ea pune mâna pe telefon”