Evenimentul Zilei > International > Întâlnire istorică între Joe Biden și Vladimir Putin. Se pun la punct detaliile
Întâlnire istorică între Joe Biden și Vladimir Putin. Se pun la punct detaliile

Întâlnire istorică între Joe Biden și Vladimir Putin. Se pun la punct detaliile

Cei doi lideri, de la Casa Albă și de la Kremlin, ar putea să stea față în față, după ce în ultima vreme între SUA și Rusia au existat mari tensiuni.

Există posibilitatea unei întâlniri istorice între Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), și Vladimir Putin, președintele Rusiei. Într-un context extrem de tensionat la nivel diplomatic, între cele două țări, lideri s-ar putea afla față în față în luna iunie a acestui an. Anunțul a fost făcut, azi, de Iuri Uşakov, unul dintre consilierii de la Kremlin. „Datele concrete ale aceste posibile întâlniri sunt încă în lucru”; a mai spus rusul.

Joe Biden și Vladimir Putin ar putea să se întâlnească în luna iunie

„În cadrul unei discuţii telefonice avute cu Vladimir Putin, în luna aprilie, Joe Biden i-a propus acestuia să se întâlnească vara aceasta într-o ţară terţă la un summit menit să stabilizeze relaţiile dintre ţările lor.

Aceste relaţii au ajuns la un nivel foarte jos în urma tensiunilor amplificate recent prin sancţiuni şi contra-sancţiuni, inclusiv expulzări reciproce de diplomaţi, principalele teme de dezacord fiind legate de Ucraina, soarta opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi şi acuzaţiile de spionaj, ingerinţe electorale şi atacuri cibernetice pe care Washingtonul le atribuie Moscovei”, conform Agerpres.

Finlanda şi Austria sunt țările s-au oferit să găzduiască un asemenea summit între americani și ruși. Preşedintele american urmează să efectueze în iunie prima sa deplasare în străinătate, în Regatul Unit şi apoi în Belgia, pentru summiturile G7 şi NATO şi o întâlnire cu liderii statelor UE.

Afirmația lui Joe Biden, care a pus paie pe foc

Potrivit unui comunicat emis vineri de Casa Albă, mai multe detalii despre această călătorie vor fi oferite curând, „în special asupra posibilelor elemente complementare”, formulare care la Washington a alimentat speculaţiile despre o eventuală întâlnire cu Vladimir Putin. În timpul unui interviu acordat la ABC News, Joe Biden a răspuns ‘„cred că da”, atunci când a fost întrebat dacă, după părerea sa, preşedintele Rusiei este un criminal. Liderul de la Kremlin a transmis, că îi dorește multă sănătate liderului de la Casa Albă.