Întâlnire cu impact devastator asupra României. Milioane de oameni, afectați

Harta lumii, globul pământesc. Sursa foto: Pixabay

La 2-3 decembrie 1989, la Malta, preşedintele SUA George H. W. Bush şi al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov s-au întâlnit în cadrul unui summit pentru a discuta pe marginea evoluţiilor internaţionale care s-au produs în Europa pe fondul căderii comunismului. La aproximativ două săptămâni, la Timișoara începeau manifestațiile anti-comuniste, care s-a propagat în toată țara și au dus, în final, la căderea regimului Ceaușescu.

La 8 noiembrie 1988, republicanul George H. W. Bush fusese ales cel de-al 41-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, învingându-l cu 54% din voturile exprimate pe candidatul democrat Michael Dukakis, care obţinuse 46%.

Declarație comună

În cadrul acestei întâlniri, desfăşurată pe fundalul schimbărilor majore din Europa Centrală şi de Est, respectiv fragmentarea regimurilor comuniste din Polonia, din Ungaria, din Republica Federală Germania, din Cehoslovacia şi din Bulgaria, cei doi au emis o declaraţie comună în care au transmis că animozităţile care au alimentat Războiul rece erau pe cale de a fi eliminate din relaţiile bilaterale dintre cele două superputeri.

Summitul dintre cei doi lideri s-a desfăşurat la bordul distrugătorului SS Maxim Gorkiy, ancorat în portul Marsaxlokk din Malta.

Fiecare delegaţie a sosit, în Malta, la bordul a câte unui distrugător, discuţiile purtându-se la bordul navei sovietice, unde au mai fost prezenţi ministrul sovietic de externe Eduard A. Şevardnadze, secretarul de stat american James Baker, consilierul pentru securitate naţională Brent Scowcroft.

Estul Europei se scutura de comunism

Căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est a alimentat temerile privind o posibilă situaţie de instabilitate pe continentul european, urmare a noului mediu de securitate internaţional. La 9 noiembrie 1989 a căzut Zidul Berlinului. Guvernele statelor respective s-au prăbuşit pe fondul căderii regimurilor.

Guvernul est-german al lui Erich Honecker a avut o durată de doar şapte zile de la căderea regimului comunist în această ţară. Ungaria şi-a deschis complet graniţele cu Occidentul.

România rămânea, încă, sub dictatura comunistă.

Cu prilejul discuţiilor de la Malta, cele două delegaţii şi-au exprimat temerile comune asupra situaţiei nou apărute în Europa.

Gorbaciov, Bush. Sursa foto: wikimedia

Gorbaciov decreta Perestroika

Preşedintele american George H. W. Bush şi-a exprimat sprijinul pentru susţinerea programului sovietic ''perestroika'' şi a altor reforme în fostul bloc socialist, amândoi liderii au convenit asupra detensionării relaţiilor, care au existat între administraţiile de la Washington şi de la Moscova, în timpul Războiului rece.

Preşedintele american George H. W. Bush s-a concentrat asupra continuării politicii administraţiei predecesorului său Ronald Reagan în domeniul controlului armamentelor, în timp ce liderul sovietic Mihail Gorbaciov s-a pronunţat pentru încetarea Războiului rece, declarând că lupta ideologică şi psihologică, precum şi cursa înarmărilor trebuie să înceteze.

Nu s-a semnat niciun document

''Ne aflăm la începutul unui lung drum spre o eră a păcii durabile'', a declarat cu acel prilej, în cadrul conferinţei de presă comune, Mihail Gorbaciov. La rândul său, şi preşedintele american George H. W. Bush a declarat că întâlnirea de la Malta a reprezentat ''începutul unei păci durabile în relaţiile est-vest''.

Ambele părţi au convenit să lucreze mai departe la elaborarea unui tratat în domeniul armelor nucleare cu rază lungă de acţiune şi în ce priveşte armele convenţionale. La finalul întâlnirii nu a fost semnat niciun document. Cei doi lideri au convenit să se întâlnească în cadrul unui summit viitor la Washington, în iunie 1990.

Istoricii şi analiştii politici internaţionali au apreciat summitul de la Malta drept cel mai important moment al relaţiilor SUA şi URSS de la momentul Conferinţei de la Ialta, din februarie 1945, până atunci. La Ialta, în 1945, liderii Franklin Delano Roosevelt, Winston Churchill şi Iosif Stalin au discutat asupra viitorului Europei după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

A urmat colapsul URSS

Summitul de la Malta a fost urmat de colapsul Uniunii Sovietice, care a avut loc la 25 decembrie 1991, atunci când Mihail Gorbaciov a demisionat din poziţia sa de lider al Comitetului central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi de lider al Uniunii Sovietice şi a transferat prerogativele sale asupra conducerii armatei sovietice lui Boris Elţîn.

Cu patru zile înaintea demisiei sale din funcţie, 11 dintre republicile unionale din URSS şi-au declarat independenţa, devenind apoi parte a Comunităţii Statelor Independente.

Summitul de la Malta din 1989 a fost cel mai important moment al relaţiilor între cele două superputeri SUA şi URSS şi a prefaţat explicit sfârşitul Războiului rece.