Cum l-a provocat Nicolae Ceaușescu pe Gorbaciov în 1981. Secretele conflictului care a zguduit comunismul

Cum l-a provocat Nicolae Ceaușescu pe Gorbaciov în 1981. Secretele conflictului care a zguduit comunismul sursa: Agerpres

Cartea „În Ochiul Ciclonului” a fost reeditată în urma cererii mari din partea cititorilor. Aceasta prezintă un dialog fascinant între Constantin Boștină, care a fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu, și Sorin Roșca Stănescu, împreună cu Alice Barbu.

Constantin Boștină a decis să dezvăluie aspecte despre perioada în care Nicolae Ceaușescu a condus România, la aproape 32 de ani după căderea regimului comunist.

În 1981, Nicolae Ceaușescu și Mihail Gorbaciov au avut un conflict major la Congresul al XXVI-lea al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS). Această confruntare a marcat relațiile dintre cei doi lideri și a avut repercusiuni asupra blocului comunist. Disputa lor dezvăluie o tensiune profundă între viziuni diferite asupra socialismului.

În timpul congresului, Ceaușescu a refuzat să-i ofere lui Brejnev cea mai înaltă distincție a României, „Erou al Republicii Socialiste România”. În schimb, a decis să-i ofere din nou medalia „Victoria Socialismului”. „Ceaușescu a zis că nu acceptă și să îi dăm tot ‘Victoria Socialismului’.” Aceasta decizie a fost un act simbolic care a subliniat dorința lui Ceaușescu de a-și păstra autonomia față de Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sarcina de a oferi medalia i-a revenit chiar lui Boștină, deoarece șeful protocolului, Nicolae Ecobescu, era bolnav. „M-a propus pe mine să mă ocup de oferirea decorației având în vedere că Nicolae Ecobescu, șeful Protocolului, se îmbolnăvise.” Brejnev, cu brațele sale mari, l-a îmbrățișat pe oficialul român și l-a sărutat pe gură, întrebându-l: „Asta e înaltă?” Răspunsul a fost simplu: „Cea mai înaltă!”, își amintește Boștină.

Nicolae Ceaușescu avea o relație tensionată cu Gorbaciov

Seara, la Vila Dacia, Ceaușescu și Gorbaciov au avut o discuție tensionată. „Gorbaciov l-a întrebat pe Ceaușescu de ce vrea să facă o poziție distinctă în relația dintre țările socialiste frățești.” Ceaușescu a răspuns ferm, susținând că „trebuie să existe deschidere, că trebuie o anumită libertate și a vorbit despre interesul național.” Discuția a fost aprinsă și a durat două ore.

Gorbaciov nu a fost de acord cu poziția lui Ceaușescu. „Gorbaciov spunea că valorile comunității socialiste sunt mai importante.” Această diferență de opinii a subliniat prăpastia dintre viziunile celor doi lideri. Ceaușescu, în ciuda criticilor, a rămas fidel ideilor sale. „În 1981 s-a certat cu Ceaușescu, Gorbaciov apărând valorile URSS, Ceaușescu apărând dezghețarea.”, se mai arată în carte.

Disputa din 1981 nu a fost un incident izolat. Relațiile dintre Ceaușescu și conducerea sovietică erau deja tensionate. La o întâlnire anterioară cu Brejnev, în 1975, Ceaușescu a refuzat să participe la festivitățile din Brest și Kiev. „Ceaușescu ne-a întrebat ce căutăm noi la festivitățile de la Brest și Kiev, căci România era aliată în acel timp cu Germania și deci noi să mergem direct la Moscova.”

Această atitudine a fost interpretată de sovietici ca un gest de sfidare. La o întâlnire cu generalii sovietici, aceștia au povestit cum au eliberat Bucureștiul, dar Ceaușescu a rămas sceptic față de relatările lor. „Doi susțineau că au eliberat Bucureștiul, al treilea spunea că au fost întâmpinați cu flori la București.”

Dictatorul român făcea acuzații grave

În timpul unei întâlniri la Kremlin, Brejnev a avut un moment de confuzie care a șocat pe toată lumea prezentă. „Brejnev întreabă: ‘Comsomol, care Comsomol?’ [...] ‘Lenin, cine este Lenin?’” Aceste declarații au dezvăluit vulnerabilitatea liderului sovietic, iar Ceaușescu nu a ezitat să își exprime îndoielile față de capacitatea acestuia de a conduce. „Concluzia mea a fost că lumea socialistă era condusă de un bolnav și, ceea ce era și mai grav, cu pierderi de memorie.”

Aceste momente au contribuit la distanțarea României față de Moscova. La Congresul din 1981, Brejnev a avut nevoie de o pauză de o oră și jumătate pentru a-și reveni în timpul discursului. „La mijlocul cuvântării a rămas cu gura căscată, s-a luat pauză de revitalizare o oră jumătate.”, își mai amintește autorul.

Tensiunile dintre Ceaușescu și Gorbaciov au continuat și după preluarea conducerii de către acesta din urmă în 1985. Ceaușescu a rămas un critic vehement al perestroikăi și glasnostului. Relațiile dintre cei doi au devenit din ce în ce mai reci. „S-au certat exact ca dușmanii, urât de tot.”

Una dintre ultimele încercări ale lui Ceaușescu de a obține concesii de la Moscova a fost legată de subiectul tezaurului românesc. „Legat de tezaurul de la Moscova, când ne-am întâlnit cu Brejnev la Ialta, Ceaușescu a încercat să deschidă subiectul, însă i s-a tăiat scurt că a fost returnat.”, se mai arată în carte.

Lucrarea conține sute de pagini pline de povești și mărturii exclusive despre Nicolae Ceaușescu și a familiei sale. „În ochiul ciclonului” poate fi achiziționată pe edituradecarte.ro.

Revista presei