Întâlnire la NIVEL ÎNALT. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi ambasadorul SUA în România, Hans Klemm au discutat despre situaţia României
- Lucian Ionescu
- 7 februarie 2019, 14:11
Cei doi oficiali de rang înalt, preşedintele Senatului, Călin Popescu tăriceanu şi ambasadorul SUA în România, Hans Klemm au discutat joi despre situaţia colaborării între Românie şi Statele Unite ale Americii „în toate domeniile”. De asemenea, cei doi oficiali au discutat și despre gazele din Marea Neagră.
„În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă prioritățile comune în domeniul politico-diplomatic, economic și strategic, care conferă substanță parteneriatului strategic solid dintre cele două state”, potrivit unui comunicat de presă al Senatului.
Tăriceanu a spus la întâlnire că pentru România este importantă „cooperarea strânsă în toate domeniile cu SUA”, precum și o societate în care „primează respectul față de lege și drepturile și libertățile cetățenilor”, potrivit newsteam.ro
Klemm a felicitat România pentru preluarea președinției Consiliului UE și a spus că România este un „aliat important al cărui rol de promovare a stabilității și democrației în regiune este deosebit de apreciat de Statele Unite ale Americii”.
La întâlnirea celor doi oficiali de stat s-a discutat și despre gazele din Marea Neagră.
„Au fost abordate, între altele, tema explorării rezervelor de gaze naturale off-shore și evoluțiile din mediul de securitate regional. Dl Călin Popescu-Tăriceanu a salutat anunțul de astăzi al companiei Black Sea Oil&Gas referitor la decizia de a investi 400 milioane USD pentru exploatarea zăcămintelor de gaze în proiectul Midia și a afirmat că autoritățile române contează pe continuarea implicării celorlalte companii care au obținut drepturi de exploatare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră”, potrivit comunicatului de presă.
În privința mediului de securitate regional, președintele Senatului a arătat că președinția română a Consiliului UE va acorda o atenție specială stabilității din Balcanii de Vest și sprijinirii țărilor candidate din această regiune în parcursul lor european.
„Ambele părți au exprimat satisfacție cu privire la semnarea de către Republica Macedonia de Nord a protocolului de aderare la NATO, în cursul zilei de ieri, 6 februarie a.c., la Bruxelles”, potrivit sursei citate.