Evenimentul Zilei > Social > INSULTAȚI de LIMBA ROMÂNĂ, cadrele didactice de etnie MAGHIARĂ amenință cu PROTESTE
INSULTAȚI de LIMBA ROMÂNĂ, cadrele didactice de etnie MAGHIARĂ amenință cu PROTESTE

INSULTAȚI de LIMBA ROMÂNĂ, cadrele didactice de etnie MAGHIARĂ amenință cu PROTESTE

Învăţătorii şi profesorii din învăţământul primar de la clasele cu predare în limba maghiară ameninţă cu proteste şi solicită abrogarea art. I. pct.17 a OUG nr. 9/23.08.2018. Ordonanța prevede predarea Limbii şi literaturii române la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale de către profesori cu studii superioare de specialitate, întrucât prevederile acestuia sunt considerate umilitoare şi profund discriminatorii.

Învăţătorii şi profesorii maghiari solicită abrogarea în regim de urgenţă a prevederilor art. I. pct. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 9/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei ca urmare a faptului că aceasta "a fost adoptată nelegal, cu încălcarea dispoziţiilor Constituţiei României şi a Legii Educaţiei Naţionale, fiind de asemenea iraţională, discriminatorie şi profund umilitoare pentru categoria profesională din care facem parte". În acest sens, cadrele didactice au trimis o petiţie adresată preşedintelui României, Klaus Iohannis, ministrului Educaţiei, Valentin Popa, şi preşedintelui Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba Ferenc.

„În cazul în care prezenta solicitare nu este soluţionată favorabil în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia, vom recurge la toate formele de protest legale la care avem dreptul”, mai susţin profesorii şi învăţătorii.

Semnatarii subliniază că OUG nr. 9/23.08.2018 care completează Legea Educaţiei Naţionale a fost adoptată cu 10 zile înainte de începerea noului an şcolar, fără organizarea de dezbateri cu reprezentanţii profesiei şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale, încălcându-se astfel prevederile articolului 80 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, transmite Agerpres.

„În al doilea rând, considerăm că prevederile OUG nr. 9/23.08.2018 sunt profund umilitoare şi profund discriminatorii la adresa învăţătorilor şi a profesorilor pentru învăţământul primar de la şcolile şi clasele cu predare în limba maghiară, faţă de colegii lor de la clasele cu predare în limba română, instituind astfel prezumţia că acei învăţători/profesori care îşi desfăşoară activitatea la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale nu ar avea competenţele lingvistice şi profesionale corespunzătoare pentru predarea limbii române, cu toate că şi-au dovedit aceste competenţe în timpul anilor de studii, acestea fiind confirmate şi în cadrul examenelor promovate, conform metodologiilor legale, de-a lungul întregii activităţi didactice”, mai arată profesorii şi învăţătorii.

Cadrele didactice din Mureș susțin că până la abrogarea art. I. pct. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 9/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei, se solicită suspendarea imediată a aplicării acesteia.