MADAGASCAR. Malgaşii îi apreciază pe vindecători mai mult decât pe doctorii cu studii de specialitate şi cred că morţii deţin puterea supremă asupra destinelor comunităţii lor.
Marea insulă situată în apropiere de sudul continentului african adăposteşte multe credinţe şi cutume: de la religia creştină, introdusă de colonişti, până la vechile tradiţii şi culturi ancestrale locale. Malgaşii continuă să fie chiar şi în zilele noastre foarte superstiţioşi, mai ales că religia lor de bază se aseamănă foarte mult cu hinduismul, indică site-ul Web-libre.org.
Morţii sunt la putere
Locuitorii Madagascarului cred în puterea lui Zanahary, pe care îl consideră Stăpânul Universului. Legătura celor vii cu această zeitate se face prin intermediul morţilor, care, potrivit credinţelor locale, au trecut la o viaţă superioară. Acum, morţii îi protejează pe cei rămaşi în viaţă. De aceea, malgaşii fac tot posibilul să găsească o cale de contact cu decedaţii, pe care îi consideră înzestraţi cu puteri uluitoare. Numiţi „Ombiasy” sau „Olo-be Hasina”, vindecătorii se află printre persoanele despre care se spune că au legături strânse cu strămoşii, care îi inspiră în găsirea celor mai bune plante şi leacuri pentru vindecare.
De aceea, în zonele rurale mai îndepărtate de civilizaţie, ei ocupă chiar şi acum, la începutul mileniului al III-lea, un rol important în societate, fiind chiar mai bine văzuţi şi mai apreciaţi decât medicii în halate albe. „Ombiasy” n-au avut parte deloc de vreo formare ştiinţifică, dar cunosc - mai mult sau mai puţin - efectele plantelor şi remediilor cu care îşi „tratează” pacienţii. De aceea, nu întotdeauna există rezultate pozitive la „tratamentul” aplicat.
Dansând pe morminte
Cum era de aşteptat, există şi categoria opusă de vrăjitori - care îşi folosesc puterile pentru a face rău celor din jur. Malgaşii ajunşi vrăjitori răi – „Mpamosavy”, cum sunt numiţi de localnici - sunt de fapt persoane care, din gelozie, invidie sau pur şi simplu rea-credinţă, doresc să-şi nenorocească apropiaţii. Îi copleşesc cu blesteme, dar nu ezită să folosească şi otrava, atunci când consideră că vorbele şi ritualurile nu sunt suficiente. Multe fete tinere ajung vrăjitoare din cauza decepţiilor sentimentale. Atunci când apelează la vrăjitorii „consacraţi”, respectivii le invită să intre în cercul lor mistic. Ritualul se desfăşoară în cimitir, femeile şi bărbaţii purtând veşminte sumare. Îşi ung corpul cu uleiuri şi îşi ciufulesc părul. Apoi dansează pe mormintele strămoşilor, în căutarea harului care să-i ajute la vrăjitorie.
Numai că locurile în care odihnesc strămoşii sunt sfinte pentru malgaşi, care îi vânează pe profanatori. Tocmai de aceea, „Mpamosavy” recurg la uleiuri şi la ciufulit, pentru a scăpa mai uşor din mâinile urmăritorilor şi a nu fi recunoscuţi.
Cercetătorii acestui adevărat fenomen care se mai petrece încă în Madagascar spun că populaţia locală mai are de aşteptat ani buni până când să renunţe la credinţa în vrăjitori.