Insula "Lido" din Viena: 100 de ani de valuri

Insula "Lido" din Viena: 100 de ani de valuri

Inaugurat in 1907, strandul Gansehaufel este si azi mandria austriecilor.

Paradis al lumpenproletariatului acum un secol, insula-strand Gansehaufel, acest „Lido al Vienei”, este astazi locul in care clasa mijlocie austriaca vina sa-si petreaca vacanta de vara, relateaza AFP.

Aproximativ 270.000 de metri patrati de luciu de apa si piscine cu valuri,  2 kilometri de plaja, 300 de casute si terenuri de tenis si volei ii asteapta pe cei care s-au saturat de caldura din capitala austriaca.

Dar cu o conditie: sa fi sunat la o agentie de turism pentru a face rezervari inca de acum cinci ani, caci numarul persoanelor care doresc un sejur la Gansehaufel, pe malurile Dunarii, il depaseste cu mult pe cel al locurilor disponibile.

In luna iulie a anului trecut, de exemplu, cand la Viena erau peste 40 de grade Celsius, 30.000 de oameni si-au gasit refugiul pe insula-strand, care in limba germana inseamna „dealul gastelor”. Iar turistii s-au bucurat nu doar de racoarea apei, ci au stat si la umbra copacilor, pe Gansehaufel fiind 3.000 de fagi si plopi seculari.

Ieri s-au implinit 100 de ani de cand insula, declarata monument turistic si cultural, a intrat in circuitul turistic, prilej cu care au fost organizate mai multe manifestari si concerte. „Ador Gansehaufel, nu imi pasa de Italia”, au fredonat cei prezenti impreuna cu starul pop austriac Rainhard Fendrich, cel care a lansat slagarul dedicat strandului vienez.

Austriecii care vin la Gansehaufel de peste trei decenii nu au ratat festivitatile de ieri. „Copiii nostri au invatat sa mearga aici si aici am sarbatorit toate zilele de nastere”, au marturisit Getrude si Günther Rottensteiner, care isi petrec vacantele pe insula-strand inca din 1971.

Atractie istorica

Valurile Dunarii in secolul trecut

Istoria Gansehaufel este legata de numele lui Florian Berndl, adeptul medicinii traditionale care ii trata in colibele de aici pe suferinzii fara posibilitati materiale. Necazurile pentru el au inceput dupa ce a deschis o carciuma pe insula, in cele din urma primaria Vienei retragandu-i dreptul de concesiune.

Fidela pudibonderiei epocii, municipalitatea a amenajat intrari separate pe plaja pentru barbati si femei si i-a obligat pe turisti sa poarte costume de baie care sa le acopere tot corpul. De asemenea, a facut ordine si la vestiare: „clasa intai” - pentru burghezi, „clasa a doua” - pentru proletari.

Pana la anexarea Austriei de catre Germania nazista, tramvaiele care faceau legatura intre Viena si Gansehaufel erau arhipline, precum trenurile din India. Ulterior, accesul evreilor a fost interzis, iar usile vestiarelor au ajuns in cazarmi militare. Insa insula-strand avea sa renasca din propria cenusa incepand cu anii ‘50, cand administratia locala social-democrata a inclus-o in vastul program de reconstructie postbelica.

Ne puteți urmări și pe Google News