O insulă norvegiană din Marea Nordului este alimentată cu electricitate generată din surse eoliene chiar şi atunci când nu bate vântul, informează AFP.
Acest lucru este posibil graţie unui proiectpilot care permite stocarea şi transformarea surplusului de electricitate produs, atunci când bate vântul, în hidrogen combustibil. Circa 10 locuinţe de pe insula Utsira, din largul coastelor Norvegiei, beneficiază de pe urma proiectului, funcţional din iulie 2004.
Practic, electricitatea produsă cu ajutorul vântului separă atomii de oxigen de cei de hidrogen din moleculele de apă, prin electroliză. Hidrogenul astfel obţinut este apoi compresat şi stocat într-un rezervor cu o capacitate ce poate acoperi nevoile de energie ale tuturor celor 10 locuinţe pentru o perioadă de două zile fără vânt.
Utsira are suficient vânt „pentru a fi autosuficientă“, dar sunt zile când vântul nu prea bate, explică Halgeir Oeya, din cadrul grupului petrolier norvegian StatoilHydro, care se ocupă de proiectul-pilot. „La ora actuală, acesta nu este un proiect comercial. Trebuie să producem la scară mare pentru a fi competitivi, ceea ce va dura câţiva ani“, precizează Oeya.
Primarul din Utsira, Jarle Nilsen, este entuziasmat de iniţiativa StatoilHydro. „Este un proiect fantastic, care a fost benefic pentru Utsira“, spune Nilsen. La început au existat temeri că zgomotul produs de palele instalaţiilor eoliene ar putea afecta păsările de pe insulă, însă „nu am găsit nici măcar o pasăre moartă“, susţine primarul. El mai spune că tot mai mulţi turişti vin pe insulă pentru a vedea inovaţia grupului petrolier norvegian.