Şapte infractori asupra cărora fuseseră descoperite aproape 1.400 de kilograme de stupefiante au fost eliberaţi în mai puţin de jumătate de an.
În mai puţin de şase luni, două Curţi de Apel din ţară au pus în libertate nu mai puţin de şapte traficanţi de droguri de mare risc. Aceştia erau toţi membrii unor reţele internaţionale de trafic de substanţe stupefiante, iar cifrele care atestă cantităţile de droguri tranzitate pe teritoriul României sunt cutremurătoare: 188 de kilograme de heroină şi 1.200 de kilograme de haşiş.
Dacă, în cazul unora, măsura arestării preventive a fost înlocuită cu interdicţia de a părăsi ţara sau localitatea, există şi cazuri imposibil de înţeles într-o logică de bun-simţ: un traficant asupra căruia au fost descoperite 50 de kilograme de heroină a fost, pur şi simplu, pus în libertate, fără ca împotriva lui să se ia vreo măsură suplimentară. Sute de kilograme de heroină Lungul şir al deciziilor ciudate ale instanţei începe în 28 septembrie 2007. La acel moment, Curtea de Apel Bucureş ti a decis casarea sentinţei prin care tribunalul l-a arestat preventiv pe Lazarov Lazar Borislavov, un traficant internaţional asupra căruia au fost descoperite, la Vama Nădlac, 50 de kilograme de heroină. Deşi Tribunalul Bucureşti îi prelungise perioada de arest preventiv, considerându-l un pericol social, magistraţ ii Curţii de Apel l-au eliberat, fără ca măcar să-i introducă interdicţia de a părăsi ţara sau localitatea.
În 6 februarie 2008, aceeaşi Curte de Apel înlocuia măsura arestării preventive luată asupra lui Coksirin Mehmet, Er Tuncay şi Ismail Mohamed Adnan, cu obligaţia de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. Cei trei fuseseră arestaţi la cererea procurorilor tot pentru trafic de droguri de mare risc, asupra lor fiind descoperite 58 de kilograme de heroină. Interpol România ridică din umeri
Lista deciziilor suspecte ale instanţei continuă cu o altă hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti dată pe 27 februarie 2008. Ionel Teja şi Serdar Onluturk erau eliberaţi din arest, cu interdicţia de a părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile. Cei doi fuseseră trimişi după gratii, fiind prinşi, în urma unui flagrant, cu 80 de kilograme de heroină asupra lor.
În fine, o lună mai târziu, pe 26 martie 2008, Curtea de Apel Galaţi înlocuia măsura arestării preventive luată în cazul lui Adrianus Bierhuizen, cu interdicţia de a părăsi oraşul Galaţi pentru 30 de zile. Bierhuizen fusese arestat tot pentru trafic de droguri, el fiind membrul unui grup infracţional organizat care a introdus în România peste 1.200 de kilograme de haşiş.
Cu excepţia lui Ismail Mohamed Adnan, asupra căruia autorităţile de la Damasc au cerut clarificări, Interpol România nu are, în prezent, nicio informaţie privind locul unde aceştia s-ar afla. LA POLUL OPUS Tudor Sişu şi „pedeapsa-model“ Prin comparaţie, un alt caz privind traficul de droguri de mare risc din România s-a încheiat cu pedepse exemplare şi transformarea protagonistului în „model“ pentru cei care nu respectă legea. Tudor Sişu, membru al formaţiei hip-hop La Familia era arestat, în mai 2006, la finalul unei operaţiuni spectaculoase a procurorilor de la Combaterea Crimei Organizate. Acesta fusese surprins încercând să-i vândă heroină unui poliţist sub acoperire. Sişu a fost acuzat şi găsit vinovat pentru consum şi trafic de droguri de mare risc şi a petrecut un an şi jumătate de detenţie la Penitenciarul Jilava.