Relu Fenechiu, fostul ministru liberal al Transporturilor, a pierdut ieri, la Tribunalul Iași, ultima speranță că decizia de condamnare la cinci ani de închisoare, cu executare, va fi anulată. În plus, Fenechiu spera ca prejudiciul de 5.6 milioane lei nu ar mai fi trebuit achitat.

Lucrurile nu au stat cum a vrut Fenechiu deoarece judecătorii de la Tribunalul Iași au decis să respingă cererea de contestație ăn anulare, depusă de Fenechiu, fratele acestuia Lucian și o altă persoană, Mihai Bogdan Damian.

Pe Relu Fenechiu, acum, nu îl interesează decât să nu plătească prejudiciul din dosarul ”Transformatorul”, în care a fost condamnat la cinci ani de închisoare. De altfel, poveste a acestui prejudiciu datează din data de 17 mai 2017, când Relu Fenechiu a contesta la Judecătoria Iași, procedura de executare silită demarat de Servicii Energetice Moldova SA. Prima instanță a decis să admită această cerere și a motivat faptul că executarea s-a pornit prea târziu, fiind prescrisă. Ulterior, Servicii Energetice Moldova SA a făcut apel și a câștigat la instanța ierarhi superioară. Împotriva acestei decizii, Fenechiu a formulat o cale extraordinară de atac sperând să scape fără să plătească niciun ban din suma stabilită de instanța care l-a condamnat.

Acum, executorul judecătoresc din Iași, care a demarat procedura de recuperare a prejudiciului, poate trece la vânzarea caselor lui Fenechiu și a celorlalți doi coinculpați. În 2014, DNA l-a acuzat pe fostul ministru al Transporturilor că: „în perioada 2002-2005, în calitatea lor de directori generali ai SISEE Moldova SA Bacău, respectiv de director comercial, inculpații Turbatu Ioan, Marghidan Ion și Andronache Petru și-au îndeplinit, cu știință, în mod defectuos atribuțiile de serviciu cu privire la efectuarea unor tranzacții cu componente ale sistemului energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare etc.) cu firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL, SC Tehnorom SRL, toate din Iași, avându-i ca asociați/acționari sau administratori pe inculpații Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian și Damian Mihai Bogdan. În urma desfășurării unor proceduri de achiziție publică, cu caracter fictiv, cu complicitatea inculpaților Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian și Damian Mihai Bogdan, a fost acceptată livrarea de produse pentru sistemul energetic necorespunzătoare calitativ, fiind vechi, uzate, de proveniență incertă, iar prețul de achiziție era aproximativ similar cu cel al unui produs nou”, a fost acuzația DNA.

Te-ar putea interesa și: