Tinerii, afectați de Instagram. Cum sunt păcăliți de influenceri

Tinerii, afectați de Instagram. Cum sunt păcăliți de influenceri Tinerii, afectați de Instagram. Cum sunt păcăliți de influenceri. Sursa foto Dreamstime

În perioada sărbătorilor, mulți tineri sunt afectați de pozele cu cadouri pe care le văd pe Instagram, dar și de viața „perfectă” pe care o afișează influencerii și vedetele.

Sunt un miliard de utilizatori activi pe Instagram în întreaga lume și peste două miliarde pe Facebook. Marea problemă este că mulți tineri ajung să fie afectați de postările făcute de influenceri și de vedete. Adolescentele își doresc să arate ca influencerițele pe care le urmăresc, iar băieții își doresc mașinile pe care le au creatorii de conținut.

Adolescenții vor o viață perfectă ca a influencerilor

Mulți adolescenți nu pot să facă diferența între realitate și între minciuna de pe Instagram. În unele țări există și tinere care s-au sinucis pentru că nu arată ca influencerițele de pe Internet și pentru că nu au o viață la fel de perfectă.

„Când văd fete din orașul meu care arată foarte bine pe Instagram, mă face să mă simt rău, de parcă mă face să mă simt foarte nesigură”, a spus o adolescentă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât de nociv este Instagramul

Cercetătorii și psihologii au făcut mai multe studii pentru a arăta cât de periculos este Instagramul pentru tineri. Multe adolescente s-au confruntat cu nemulțumire corporală, anxietate legată de aspect, scăderea stimei de sine și depresie. Un studiu din 2019 a arătat că frecvența utilizării Instagram este legată de aceste probleme de sănătate mintală.

Un alt studiu a arătat că adolescenții olandezi (băieți și fete) cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani care utilizează social-media și-au exprimat dorința de a-și modifica aspectul prin chirurgie estetică.

instagram

Tinerii, afectați de Instagram. Cum sunt păcăliți de influenceri. Sursa foto Dreamstime

O altă cercetare a arătat că tinerii care au conturi pe rețelele de socializare sunt mai vulnerabili și anxioși. Cercetarea a arătat că „un timp mai mare petrecut pe site-urile de socializare a dus la o suferință psihologică mai mare, la o nevoie nesatisfăcută de sprijin pentru sănătate mintală, la o sănătate mintală slabă autoevaluată și la o creștere a ideilor suicidare”, potrivit weliahealth.org.

Retușarea pozelor de pe Instagram, interzisă

Autoritățile din Franța deja au luat măsuri și au interzis filtrele la imaginile influencerilor. Eo sunt obligați să comunice și dacă pozele sunt retușate cu ajutorul diversele programe. Motivul pentru care a fost luată această decizie are legătură cu limitarea efectelor psihologice distructive ale filtrelor.

De asemenea, influencerii de pe Instagram găsiți vinovați de astfel de ofense nu vor mai avea voie să folosească rețelele sociale sau să-și continue cariera pe aceste platforme.