Evenimentul Zilei > Social > InspiRED sau cum să fii informat despre HIV
InspiRED sau cum să fii informat despre HIV

InspiRED sau cum să fii informat despre HIV

Asociaţia Pacienților din Galați în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Galați, implementează la nivelul judeţului Galați Campania „InspiRED”, un proiect al Uniunii Naționale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Proiectul îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există, ca ele au dreptul la o viaţă normală, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă. Acţiunile au loc în contextul în care la 1 Decembrie se marchează la nivel mondial lupta cu virusul HIV şi susţinerea pentru cei care trăiesc cu HIV.

În cadrul InspiRED, va exista o campanie de informare în şcolile din judeţ cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor, campanie care se va desfășura în cadrul Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, Colegiul Național „Costache Negri” și Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” în perioada 15 noiembrie –15 decembrie. Totodată, campania de informare în liceele din Galați, va continua și anul viitor și se va desfășura și la nivelul altor licee din municipiu și județ.

Pentru a marca „Ziua Mondială de luptă Împotriva HIV/SIDA”, pe faleza Dunării din municipiul Galați, vor avea loc ample campanii de informare, vor fi distribuite materiale informative pe aecastă tematică, dar și mesaje de prevenire. Voluntarii prezenţi la activitate vor oferi informaţii suplimentare celor care solicită acest lucru.

Pe 29 noiembrie, începând cu ora 12.00, în incinta Direcției de Sănătate Publică Galați, va avea loc Concursul de Postere create de elevii din liceele gălățene, concurs sponzorizat de o societate comercială, unde vor fi premiate cele mai bune trei postere.

Campania „InspiRED” îndeamnă oamenii să fie informați cu privire la infecția cu HIV și modalitățile de transmitere, să aibă o atitudine responsabilă și deschisă față de persoanele infectate cu HIV, în care teama nu îşi mai găsește locul, să manifeste deschidere față de persoanele ce trăiesc cu HIV/SIDA atunci când au ocazia să le întâlnească ori să vorbească despre ele.

HIV este o afecțiune cu care se poate trăi astăzi, cu condiția ca pacienții să fie depistați la timp și ulterior să aibă acces continuu la tratament. În cazul întreruperii tratamentului, pacientul riscă să nu mai fie aderent la terapie, starea de sănătate a pacientului este afectată și astfel se poate ajunge la eșec terapeutic, medicii fiind nevoiți să găsească o altă schemă de tratament – a declarat, Daniel Scoarță – Președintele Asociației Pacienților din Galați

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infecţiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România trăiau la 30 iunie 2019 un număr de 15.999 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu HIV/SIDA un număr de 315 persoane, 73% adica 229 bărbați și 27% adică 86 femei. Din totalul de 315 persoane infectate, din județul Galați au fost depistate 7 noi cazuri de infecție cu HIV, astfel Galațiul fiind clasat pe locul 7 la număr nou de infectii cu HIV în primele 6 luni ale anului 2019.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: